Cv-ketels vergelijken: krijgt u het al warm?

cv-ketels vergelijken[Gastbijdrage] De politiek wil dat we van het gas afgaan. Gasgestookte cv-ketels moeten daarom vervangen worden door een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Niet alleen omdat de kraan van het Gronings gas dicht gaat, maar meer om de klimaatdoelstellingen te halen. Gaat u cv-ketels vergelijken? Om een goede keuze te maken zodat u er tot op de hoogste leeftijd duurzaam en warmpjes bij zit, geven we meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor verwarming.

Cv-ketels vergelijken: gas of pomp?

De cv-installatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt onder verschillende verwarmingselementen. Bij radiatorverwarming wordt de warmte verspreid door meerdere radiatoren.

Gasvrij

Jaarlijks zijn in Nederland 350.000 oude cv-ketels aan vervanging toe. Door de ketels te vervangen door bijvoorbeeld warmtepompen kunnen woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen. Op dit moment worden vrijwel alle woningen en gebouwen nog verwarmd met gas uit Groningen. Het aardgasvrij maken van huizen heeft als doel om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren. Een warmtepomp is een klimaatvriendelijke manier om een huis elektrisch te verwarmen en stoot zestig procent minder CO2 uit dan een traditionele ketel.

Aanschaf

Een warmtepomp is een stuk duurder dan een nieuwe cv-ketel. De aanschafkosten liggen tussen de 7.000 en 20.000 euro, afhankelijk van het type. Het Rijk heeft tot eind 2020 maar liefst 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de subsidie van onder meer warmtepompen.

Het is de vraag of elke woning wel geschikt is voor een warmtepomp. Isolatie en bijvoorbeeld vloerverwarming zijn essentiële onderdelen bij het verwarmen van een woning met een warmtepomp. Vast staat dat voor bepaalde woningen niet altijd de gewenste temperatuur wordt gehaald.

Cv-ketels vergelijken en kiezen

cv-ketelsCv-ketels hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen. Nu een nieuwe ketel aanschaffen betekent een vervanging in 2035. Bij het beoordelen van een nieuw ketel is de CW-waarde belangrijk. Comfortwaarde geeft de prestatie weer van de ketel. Hoe hoger de waarde des te hoger de prestaties om bijvoorbeeld warm water te leveren. Een gemiddelde waarde in woningen bedraagt CW-klasse 3 of 4. De in Nederland gefabriceerde ketel zoals de Nefit CV ketel is betrouwbaar, energiezuinig en is een van de meest geplaatste cv-ketel vanwege de duurzaamheid.

Hulp voor klussen in huis vinden >>

2050…

Zoals het er nu uitziet gaat Nederland in 2050 van het aardgas af. Vanaf nu is dat een periode van dertig jaar. Echter bij veel gemeenten wordt de kraan eerder dichtgedraaid. Het loont de moeite om bij de gemeente te informeren hoe het zit met de bestemmingsplannen. Over twee jaar wordt vermoedelijk de gasproductie in Groningen volledig gestaakt. De komende jaren zal het gas dat we gebruiken uit landen als Rusland en Noorwegen moeten komen.

Hoe gaat u uw huis duurzaam verwarmen?

Heeft u zelf tips bij de keuze tussen cv-ketels of ervaring met de installatie en verbruik? Laat dan hieronder uw reactie achter. Wilt u meer weten over duurzaam wonen? Lees dan eens hier goede bespaartips en in Duurzaam wonen geeft energie belicht Alleszelf.nl ook de actuele mogelijkheden.

[Over de auteur] CV Koopjes, onderdeel van CV Unie, is gespecialiseerd in levering en ondersteuning van professionele installatiematerialen. Daarbij is kennis van, kwaliteit en ondersteuning op de producten de missie.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over cv-ketels vergelijken?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: