Een veilige badkamer voor ouderen creëren: zo doe je dat

veilige badkamer[Gastbijdrage] Een badkamer kan een risicovolle omgeving zijn, met name voor ouderen. De kans om in de badkamer te vallen is aanzienlijk groter dan in andere delen van het huis. De combinatie van gladde, natte oppervlaktes en beperkte mobiliteit kan een risico vormen. Het voorkomen van een valpartij is daarom van essentieel belang. Gelukkig is het mogelijk om met enkele relatief simpele aanpassingen de badkamer veiliger te maken.

Een inloopdouche

De belangrijkste aanpassing is om het bad te vervangen door een inloopdouche. Een inloopdouche heeft meerdere voordelen. Ten eerste dat je er niet in hoeft te stappen zoals bij een badkuip, waardoor het veel veiliger is. Zonder drempel of opstapje kun je de douche veilig inlopen. Bovendien is een inloopdouche in alle maten verkrijgbaar, zodat er altijd een optie is die binnen uw badkamer past. Daarnaast geeft een mooie douchewand de badkamer een prettige uitstraling. Door een glazen douchewand lijkt de nu veilige badkamer ook optisch ruimer. Tenslotte is een inloopdouche eenvoudig schoon te maken: alle plekken zijn makkelijk bereikbaar, en een wisser over het glas na een douchebeurt is voldoende.

Een zitplek in de douche

Een ander element dat de veiligheid verhoogt, is een zitplek in de douche. Vooral voor wie slecht ter been is, niet lang kan staan of de balans niet optimaal is, biedt een zitplek extra steun. Een douchestoel kan gebruikt worden om zittend te douchen met de steun rug- en armleuningen. De stoel is verplaatsbaar, zodat het onder de waterstraal geplaatst kan worden tijdens het douchen om daarna eventueel weer makkelijk opgeborgen te worden. Een alternatief is een opklapbaar douchezitje. Deze wordt aan de muur bevestigd in de doucheruimte. Door de zitting omlaag te klappen kun je veilig douchen, en na het douchen kan hij weer eenvoudig ingeklapt worden.

Handgrepen bij douche en toilet

Het is ook belangrijk om de doucheruimte te voorzien van voldoende grip en houvast. Uitglijden kan voorkomen worden als er een plek is om je aan vast te houden. Door een handgreep of wandbeugel te bevestigen is er extra steun tijdens het douchen, maar ook wanneer je de douche instapt of verlaat. Sommige handgrepen worden aan de muur gemonteerd met schroeven, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een handgreep met zuignappen zodat er niet geboord hoeft te worden. Ook bij het toilet is het goed om een wandbeugel te bevestigen voor extra steun bij het zitten en opstaan. Dit maakt het toiletbezoek een stuk veiliger en comfortabeler. De beugel kan aan één of twee zijwanden gemonteerd worden. Ook is het een optie om een toiletbeugel in de vloer te bevestigen.

Klussendienst voor uw veilige badkamer vinden >>

Matten en vloerkleden en een veilige badkamer

Naast dingen die u kunt doen om de veiligheid te bevorderen, zijn er ook dingen die je beter kunt laten. Badmatten en vloerkleden zijn prettig aan de voeten en decoratief, maar vergroten de kans op een val. Ze kunnen in de weg liggen of verschuiven, waardoor het makkelijker is om een uitglijder te maken. Het beste is dan ook om ze ter valpreventie helemaal achterwege te laten als je minder mobiel bent, of er in ieder geval voor te zorgen dat er antislipmateriaal onder ligt zodat ze niet kunnen verschuiven. Een ideale oplossing is vloerverwarming, zodat de badkamer behaaglijk warm onder de voeten is zonder dat er kleden of matten voor nodig zijn.

[Gastauteur Veilige badkamer incl. fotogebruik douchewand :] Badkamerplanet

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: