Op leeftijd zelfstandig blijven wonen doet u met deze tips

Op leeftijd zelfstandig blijven wonen[Gastbijdrage] Steeds meer mensen wonen op oudere leeftijd nog zelfstandig. Aan de cijfers te zien is dit procentueel veel meer dan vroeger. Volgens de statistieken van het Planbureau voor de Leefomgeving woonden in 1975 ongeveer 75% van de 75-plussers zelfstandig en in 2020 was dit rond de 92%. Het is fijn wanneer u op leeftijd nog zelfstandig kunt blijven wonen.

Zelfstandig blijven wonen?

In de eerste plaats is dit aangenaam voor uzelf. Niemand vindt het immers leuk om afhankelijk van anderen te zijn. Ook u op oudere leeftijd niet. Het draagt dus bij aan uw gelukzaligheid.

Tegelijkertijd is het ook goed voor de maatschappij. Door de toenemende vergrijzing in Nederland krijgt ook de ouderenzorg met flinke uitdagingen te maken. Hoe meer ouderen thuis kunnen blijven wonen, hoe minder druk op de zorg en dat is weer beter voor ouderen die de zorg echt nodig hebben.

Als u al op leeftijd bent en graag nog langer thuis wilt blijven wonen, dan bent u natuurlijk deels afhankelijk van uw gezondheid, maar tegelijkertijd heeft u er zelf impact op.

De woning aanpassen

Maak zelfstandig wonen voor uzelf zo gemakkelijk mogelijk en pas uw woning er helemaal op aan. Ongevallen in en/of rondom huis komen met regelmaat voor en ouderen lopen wat dat betreft meer risico. Zorg in de eerste plaats dus voor meer veiligheid in huis. De douche moet bijvoorbeeld gelijkvloers zijn en dit kunt u voor elkaar krijgen met een inloopdouche. Zorg er ook voor dat er genoeg plekken zijn waar u zich aan vast kunt houden.

Klussendienst vinden >>

Ook in de keuken kunt u voor meer veiligheid gaan. Laat uw gasfornuis bijvoorbeeld vervangen door een elektrische inductieplaat. Dat is niet alleen goed voor de energiekosten, maar ook veel veiliger. Als u het gas vergeet uit te zetten, dan heeft u al vrij snel een probleem. Een inductieplaat werkt alleen als er een pan op staat. Daarna stopt hij met het genereren van warmte en zo loopt u dus geen risico.

Een woning zonder verdiepingen is natuurlijk ook ideaal. Als u daar nu nog niet in woont, dan kunt u in de toekomst natuurlijk ook verhuizen. Een verhuisbedrijf kan u daarbij ondersteunen op oudere leeftijd.

Genoeg bewegen is ook heel belangrijk

Artsen en andere medische experts adviseren vrijwel alle ouderen om op oude leeftijd voldoende te bewegen. Natuurlijk draagt genoeg bewegen in de eerste plaats bij aan een betere conditie en getrainde spieren.

Maar het houdt u op oudere leeftijd ook geestelijk fit. Het schijnt dat veel bewegen het risico op dementie op latere leeftijd verkleint. Daarnaast is het goed voor uw concentratievermogen, ervaart u minder stress en u bent mobieler waardoor u minder snel valt.

[ Gastauteur van Op leeftijd zelfstandig blijven wonen :] Verhuisoffertes, zij verbinden mensen en verhuisbedrijven.
[Foto Op leeftijd zelfstandig blijven wonen door:] Cottonbro studio van Pexels.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: