Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen

valpreventieLang zelfstandig thuis blijven wonen? Voorkom dan dat u valt! Want een valpartij heeft op hoge leeftijd vaak grote gevolgen. Wat kunt u doen om dit te voorkomen? Lees hier alles over valpreventie.

De feiten

Helaas komen onder ouderen veel valpartijen voor. Jaarlijks komen bijna 100.000 65-plussers op de afdeling voor Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. Hiervan moeten 40.000 uiteindelijk worden opgenomen in het ziekenhuis. 2.500 mensen overlijden als gevolg van de val. Zo blijkt uit onderzoek van CROW: het Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur.

De gevolgen

De gevolgen zijn ernstig. Allereerst voor de betrokkenen. Het herstel duurt lang en vaak is er sprake van blijvende lichamelijke beperkingen. De kosten voor de ziekenhuisopnamen bedragen bijna € 1 miljard per jaar. Daarnaast komen nog kosten voor nazorg, zoals fysiotherapie en extra verzorging en verpleging. Alle reden dus valpartijen zo veel mogelijk te voorkomen. Maar hoe doe je dat?

In huis

Ongeveer de helft van de valpartijen gebeurt thuis. Bijvoorbeeld door struikelen over een drempel of kleedje, uitglijden in de badkamer of het evenwicht verliezen terwijl men op een stoel staat. De volgende tips van van Veiligheid.nl kunnen u helpen om te voorkomen dat u thuis valt.

Struikelen

Drempels, kleedjes, losse kabels, losse spullen op de trap, bijzettafeltjes; over van alles en nog wat kunt u struikelen. Het is het beste om de kleedjes en drempels te verwijderen. Er zijn altijd wel passende drempelhulpen te koop. Voorkom verrassingen en laat tafeltjes op dezelfde plek staan. Goede verlichting draagt tevens toe bij dat u minder snel valt. Op sommige plekken kan een automatische verlichting (via een bewegingsmelder) voor veel gemak zorgen.

Uitglijden

In de badkamer gebeuren veel ongelukken. De combinatie van tegels en vocht is verraderlijk. Bovendien is de ondergrond hard, waardoor een val des te schadelijker is. Ook voor de badkamer geldt dat niveauverschillen beter vermeden kunnen worden. Dus: liever een douche (met lage instap) dan een bad. Wanneer de vloer (onder natte omstandigheden) niet stroef is, kunt u een speciaal badkamerkleedje (met rubberen onderkant) neerleggen op plekken waar u extra steun nodig heeft.

Evenwicht verliezen

Sommige momenten zijn extra gevaarlijk. Bijvoorbeeld wanneer u een keukentrap gebruikt om de ramen te zemen. Wanneer u moeite heeft uw evenwicht te bewaren, kunt u dergelijke taken misschien beter aan een ander overlaten. Of u maakt gebruik van een stevige keukentrap met een beugel, waaraan u zich kunt vasthouden. Een extra trapleuning geeft extra steun en zekerheid. En beugels (toilet, badkamer) dragen ertoe bij dat u uw bewegingen zoveel mogelijk kunt controleren.

Een moment waarop ouderen nogal eens het evenwicht verliezen is kort na het opstaan. Daarom kan het beter zijn om na het wakker worden eerst even op de bedrand te gaan zitten om ‘bij te komen’. Ook helpen hogere meubels (stoelen, bed, toiletpot) dat u eenvoudiger kunt opstaan.

Het komt steeds vaker voor dat woningen een toilet op de slaapverdieping hebben. Wanneer dat niet het geval is, levert dat nogal eens problemen op. Jaarlijks belanden 7.400 mensen op een SEH na de val van de vaste trap, veelal ’s nachts.

Niet te gehaast

Er zijn omstandigheden waardoor u zich moet haasten. Bijvoorbeeld wanneer de telefoon gaat of wanneer er aangebeld wordt. Het is erg praktisch wanneer u op elke verdieping een telefoon heeft. Een intercom kan handig zijn om te laten weten dat u eraan komt. Een pakjesbezorger bijvoorbeeld, wil vaak best wat langer wachten wanneer deze maar weet dat u thuis bent.

Buitenshuis

De inrichting van de wereld buitenshuis gebeurt meestal door de gemeente. Het CROW geeft tips over inrichting van woonbuurten die de kans op valpartijen maximaal voorkomt. Zij wijzen bijvoorbeeld op voldoende brede trottoirs, vlakke en stroeve bestrating, zo min mogelijk hoogteverschillen, plaatsing van verlichting, prullenbakken, etc. en duidelijke markeringen.

Maar als burger heeft u niet alles zelf in de hand. De gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte. Daarom heeft zij vaak een speciaal telefoonnummer voor het melden van onveilige situaties. Soms nemen organisaties het voortouw om de woonomgeving veiliger te maken voor ouderen en mensen met een beperking. Zo houdt de organisatie Voorall in Den Haag jaarlijks een buurtschouw. Hierbij gaat men de buurten door en signaleert men de gevaarlijke situaties.

Veilig fietsen

Ook het vallen van de fiets komt regelmatig voor bij ouderen. De Fietsersbond geeft verschillende tips om de kans op deze nare ongelukken te beperken. Zo dragen antislippedalen, brede (goed opgepompte) banden, heldere verlichting, spiegels en goede boodschappentassen (of een wagentje) bij aan uw veiligheid. De onder ouderen populaire e-bikes bieden veel trapcomfort, maar zijn helaas ook nogal eens de oorzaak van vallen. Dat komt vooral door het soms onvoorspelbare gedrag van de motor na het opstappen. Let u er dan op dat de motor rustig start als u begint te trappen. En ook weer direct stopt wanneer u de pedalen stil houdt.

Tip: De onafhankelijke Keuzehulp Valpreventie van Vilans helpt bij het zoeken naar oplossingen om valincidenten te voorkomen of om letsel ná een valincident te voorkomen.

Valpreventie. En u?

Heeft u nog andere tips om het vallen in of rond de woning te voorkomen? Noteer ze dan hieronder. Vooral wanneer u doeltreffende maatregelen over valpreventie weet, die eenvoudig kunnen worden ingevoerd, kunnen anderen hun voordeel doen. En dat bespaart weer veel ellende en kosten!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over valpreventie? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
11 reacties op “Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen
  1. Jeannet Lanting schreef:

    Beste Frank,
    Wat een geweldig goede tips weer.
    Vooral de e-bikes zijn gevaarlijk! Je ziet veel mensen veel te snel gaan.
    Het is vooral belangrijk om bij het naderen van een rood stoplicht, de stand ( van de , laat ik het maar even motor noemen) op 0 te zetten, anders krijg je problemen met afstappen.
    Dit geldt ook voor het weer opstappen, pas indien je weer fietst de ” motor” weer aanzetten.
    Dat is voor velen wel veel lastiger, maar minder gevaarlijk. Het PLOTSELING te moeten afstappen veroorzaakt vaak de meeste ellende.! Vooral door te hard rijden en het niet meer snel genoeg terug kunnen schakelen.
    Verder zou ik een ieder die dit nog enigszins kan, aanraden om naar de sportschool of iets dergelijks te gaan, daar leer je hoe je op een verantwoorde wijze je spieren sterk kunt houden,of zelfs weer te versterken. Daarbij wordt ook aan het evenwicht gewerkt. Er bestaan veel seniorengroepen. Ik hoop jullie hiermee van dienst te zijn , met vriendelijke groet, Jeannet Lanting

  2. Monica Anthonijsz schreef:

    Dit is een mooie en veilige vervanging voor een fiets:

    De loopfiets voor volwassenen.

    Dit zijn de verschillende websites die ik al verzameld heb.
    http://thealinker.nl
    http://www.sitgo.nl/details/
    http://www.nrgbike.nl
    http://www.vanraam.nl/loophulp-city/itm/12579

  3. M Verbruggen schreef:

    Het val mij nog steeds op dat de fietsen zo zijn geconstrueerd dat veel mensen niet met beide voeten op de grond kunnen komen als zij op het zadel zitten. Bij een noodstop en bij iedere gewone stop ook bij stoplichten moet er weer uit het zadel worden gegaan, een balansmoment en weer opgestart, een volgend balansmoment.
    Het lijkt mij een goed idee dat de constructie van de fiets zo veranderd wordt dat iedereen bij het op de fiets gaan en bij het afstappen op het zadel kan blijven zitten.

    Vriendelijke groeten
    M Verbruggen

  4. Brecht van Beers schreef:

    Die fiets waarbij je met beide voeten makkelijk bij de grond komt, blijkt al te bestaan. Via google vond ik http://www.vanraam.nl/fiets-met-lage-instap/news/page/463

    Inderdaad slimme aanpassing voor fietsers met minder balans.
    Vr. groet,

    Brecht

  5. Nicoline van der Lugt schreef:

    In de badkamer is een glijpartij gebeurd voor je er erg in hebt. Een matje zoals hierboven is gesuggereerd kan weer gevaar opleveren als de rand ervan niet glad ligt.
    Een andere oplossing is om een antislip coating over de bestaande vloertegels te laten aanbrengen. Een andere gevaarlijk onderdeel van de badkamer is het ventilatiekanaal. Bij veel huizen is dat nog steeds een bovenlicht raampje dat je open zet op het moment van douchen bijvoorbeeld. Heel vaak zit dat raampje heel hoog, bij mij zelfs boven de badkamerspiegel en kan ik het alleen opendoen als ik mij helemaal uitstrek en op mijn tenen ga staan. Oplossing:
    een ventilatierooster laten aanbrengen voorzien van een draai/trekstang waarmee je vanuit wastafelhoogte het rooster open of dicht kan draaien.
    Tot slot: laat een alarmlijn aanbrengen die tot net boven de grond reikt, want eenmaal gevallen en alleen thuis, zit het gevaar in een andere hoek: niet zelf meer op kunnen staan om hulp te halen met als gevolg uren op een koude badkamervloer moeten liggen met alle risico’s van dien.

  6. Nicoline van der Lugt schreef:

    Nog even een toevoeging aan mijn eerste bericht: voor meer informatie en installatie van alle zaken die ik genoemd heb, kunt u een Comfort Installateur inschakelen. Die is gespecialiseerd in het aanpassen van woningen zodat u langer thuis kunt wonen in een veilig en comfortabel huis.
    U vindt er een bij u in de buurt via https://www.uneto-vni.nl/zoekcomfortinstallateur.

  7. Nancy Albertz schreef:

    Naast de diverse maatregelen om uw omgeving aan te passen kunt u ook aan de slag met uw eigen lichaam. Een val wordt echt niet alleen veroorzaakt door een kleedje of losliggend snoer. Dit komt ook door een gebrekkig evenwicht, duizeligheid of krachtverlies.

    Via veiligheidNL zijn er diverse testen te doen op het gebied van zicht, evenwicht, reactievermogen. Ga eens langs bij een opticien of bespreek met uw apotheker of uw medicijnen duizeligheid veroorzaken waardoor uw meer kans heeft om te vallen.
    Zoek op ‘veiligheid NL’ en ‘senioren 65+’.

    In het hele land worden er trainingen aangeboden op het gebied van balans, kracht en valbreken. U kunt via internet op zoek naar cursussen zoals ‘In Balans’, ‘Vallen Verleden Tijd’, ‘Zicht op Evenwicht’, en ‘Fit, Veilig Valbreken’.
    Maar ook een cursus Tai Chi, Meer bewegen voor Ouderen of functionale training kan bijdragen aan het voorkomen van een val. Het aanbod wisselt natuurlijk per gemeente.

    Tot zover, Nancy Albertz, projectleider integrale aanpak valpreventie regio Nijmegen e.o.

  8. debeweegcoach.nl Steven Schildmeijer schreef:

    De Beweegcoach is een personal trainer die u helpt langer fysiek actief en fit te blijven.
    Ik maak een persoonlijk trainingsprogramma waarmee u conditie verbetert.

    Beweging heeft een positieve invloed op het verouderingsproces.
    Verminderde mobiliteit als gevolg van het ouder worden,
    is grotendeels te verklaren door een tekort aan fysieke beweging.
    Door regelmatige training kunt u uithoudingsvermogen, balans en spierkracht verbeteren.
    Wanneer uw mobiliteit verbetert, verkleint de kans op vallen
    en vergroot de kans op het behoud van zelfstandigheid.

    Persoonlijke begeleiding aan huis met behulp van objectieve Beweegtest.
    Blijf fit en zelfstandig. Neem vandaag nog contact op.

    http://www.debeweegcoach.nl
    tel. 0624387505

  9. hethoppertje.nl Jaap van velzen schreef:

    ..uitglijden, evenwicht, struikelen en de wereld buitenshuis..het hangt allemaal met elkaar samen. En helaas is het niet zo dat de inrichting buitenshuis meestal door de gemeente gebeurt. In ieder geval is de woonomgeving vaak onvoldoende gericht op valpreventie en veiligheid. Juist daardoor ontstaat een probleem met zelfstandig wonen, omdat als je voorzieningen niet meer kunt bereiken je ook slechter voor jezelf kunt zorgen en/of je netwerk onderhouden. Een woonomgeving zonder hindernissen is nog ver weg. Maar in en rond het huis zijn ook drempels en verhogingen (denk ook aan de toegang tot de tuin) aandachtspunten voor een langere zelfredzaamheid. Een goede drempelhulp kan dan al gauw het verschil maken.

  10. kalker schreef:

    allemaal heel mooi, maar ik vraag ”’waar kan ik een cursus valpreventie”’volgen, in den haag graag want verder kom ik niet,

  11. Molenaar schreef:

    De badkamer is in veel gevallen een plek met veel slipgevaar. Wilt u weten hoe u echt veilig kunt douchen? Molenaar geeft u graag tips! Vind hier meer informatie over veilig douchen

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: