Dichter bij uw mantelzorger wonen, hoe is dat mogelijk?

mantelzorger wonen[Gastbijdrage] Heeft u een familielid dat optreedt als uw mantelzorger, bijvoorbeeld een van uw kinderen of kleinkinderen? Dan is dit vaak best een belasting voor diegene, die immers ook zijn of haar eigen leven heeft. Als u dan op afstand woont, kost het mantelzorgen extra veel tijd en moeite. Voor u beiden zou het misschien makkelijker zijn als u dichter bij elkaar woont. Welke opties zijn er om dat te realiseren? Dat bespreken we in dit artikel.

Uw mantelzorger verhuist

Eén optie is dat uw mantelzorger verhuist naar een woning dichter bij u in de buurt. Dat is nobele stap, want hij of zij laat dan al dan niet met een heel gezin de vertrouwde woning en omgeving achter zich om voor u te kunnen zorgen. Dat kan echter het leven wel een stukje makkelijker maken, omdat u dan in elkaars nabijheid bent en uw mantelzorger dus niet ver weg is. Besef echter dat dit klinkt als een wenselijke oplossing, maar dat het vaak in verband met werk en andere zaken niet goed mogelijk is om deze stap te nemen.

U verhuist naar een woning in de buurt van uw mantelzorger

De omgekeerde stap is wellicht realistischer, namelijk dat u verhuist naar een woning die dichterbij die van uw mantelzorger is. Hiermee kunt u het leven van uw mantelzorger een stuk makkelijke maken. Maar voor u is het natuurlijk wel een lastige stap, omdat u dan uw vertrouwde woning en omgeving achter u moet laten. Ook kan het een uitdaging zijn om een woning te vinden. Maar gelukkig zijn er verschillende opties om naar te zoeken: een koopwoning die levensloopbestendig is, of het huren van een seniorenwoning of een woning in een serviceflat.

mantelzorger in huis nemen

Uw mantelzorger neemt u in huis

In plaats van een andere woning te zoeken, is er eventueel ook de optie dat uw mantelzorger u in huis neemt. Daar moet diegene dan natuurlijk wel plaats voor hebben en ook zullen er maatregelen getroffen moeten worden in de woning met betrekking tot levensloopbestendigheid. Dit is een ingrijpende keuze, niet alleen vanwege de aanpassingen in de woning, maar ook de gezinssituatie erdoor veranderd. U verliest toch een flink deel van uw zelfstandigheid en het gezin van uw mantelzorger moet omgaan met uw constante aanwezigheid in hun leven. Dat klinkt naar, en zo is het zeker niet bedoeld, maar het is vooral een ingrijpende verandering.

Keuzehulp Klussen huis & tuin >>

Een mantelzorgwoning laten plaatsen

Een alternatieve optie voor u in huis nemen, is het laten plaatsen van een prefab mantelzorgwoning op eigen terrein. Daar moet dan uiteraard wel plaats voor zijn en het moet qua vergunningen ook mogelijk zijn. Een mantelzorgwoning is een woning die speciaal is ontworpen voor mantelzorg en levensloopbestendigheid. Vaak gaat het om relatief kleine woningen die u desalniettemin wel uw eigen ruimte en privacy bieden, terwijl u mantelzorger tóch heel dicht in de buurt is. Een mantelzorgwoning kan het over het algemeen snel worden geïnstalleerd. Dat kan op het terrein van de woning van uw mantelzorger, of op uw eigen terrein, waarbij de mantelzorger en diens gezin dan in uw woning zouden moeten gaan wonen.

Dichter bij uw mantelzorger wonen kan

Er bestaan dus verschillende opties voor u en uw mantelzorger om dichter bij elkaar te gaan wonen. Elke optie biedt zijn eigen uitdagingen, want in alle gevallen gaat het om een grote stap waar veel voor geregeld moet worden. Dat moet u echter er niet van behoeden om de stap toch nemen als dat eigenlijk wel nodig is. Het gaat immers wel om uw welzijn, en om dat van uw mantelzorger.

[ Gastauteur van Dichter bij uw mantelzorger wonen :] Geldersche Houtbouw | Foto’s via Pexels van Andrea Piacquadio.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: