Als uw eigen woning niet levensloopbestendig is te maken

[Gastbijdrage] Voor iedereen die lang genoeg leeft komt er een tijd in het leven dat het lichaam niet meer zo goed meewerkt en allerlei zaken die voorheen makkelijk waren een stuk lastiger worden. Ook als het allemaal wat moeilijker gaat, is het begrijpelijk dat u nog geen afscheid wilt nemen van uw zelfstandigheid en gewoon op uzelf wilt kun blijven wonen. Maar daarvoor moet uw woning wel levensloopbestendig gemaakt worden. Daar kun je al van tevoren op voorsorteren, maar het kan natuurlijk dat er een moment komt waarop het acuut nodig gaat zijn. Als blijkt dat uw eigen woning niet goed levensloopbestendig gemaakt kan worden, welke opties heeft u dan?

Verhuizen naar een woning die wél levensloopbestendig is

Verhuizen klinkt natuurlijk niet zo aantrekkelijk als u gehecht bent aan uw woning en uw omgeving, maar het kan wel een oplossing zijn. Als u op zoek gaat naar een koopwoning die wél levensloopbestendig is of eenvoudig zo gemaakt kan worden, dan verschaft u uzelf de kans om comfortabel op uzelf te kunnen blijven wonen. Er zijn dezer dagen immers veel nieuwbouwprojecten en bestaande woningen die zijn ontworpen met levensloopbestendigheid in gedachten, met functies zoals brede deuropeningen, gelijkvloerse indelingen en toegankelijke voorzieningen. Ook kunt u kijken of er mogelijkheden zijn om een van de prefab houten levensbestendige woningen die aangeboden op Gelderschewoningbouw.nl te realiseren voor uzelf.

Seniorenwoningen en serviceflats

Ook in de huursector zijn er mogelijkheden die een comfortabele optie kunnen bieden. Daar bestaat immers ook aanbod van seniorenwoningen en serviceflats. Dit zijn woonvormen die specifiek ontworpen zijn voor mensen op leeftijd en levensloopbestendig zijn. Zeker in serviceflats kunt u bovendien profiteren van specifieke dienstverlening die uw leven een stukje gemakkelijker kan maken. Denk daarbij aan maaltijdvoorzieningen, huishoudelijke hulp en sociale activiteiten. Deze zaken zijn goed aangepast aan de behoeften van ouderen en bieden een veilige en ondersteunende omgeving. Natuurlijk bent u dan net een beetje minder zelfstandig, maar u woont nog gewoon op uzelf en niet in een verpleegomgeving.

levensloopbestendig wonen

Toch met aanpassingen en ondersteuning in de eigen woning blijven

Wilt u echt uw eigen woning nog niet verlaten voor een verpleegomgeving of een van de bovenstaande opties? Dan zijn er mogelijk alsnog wel aanpassingen mogelijk om het comfort en de veiligheid te verbeteren. Dit kunnen relatief kleine aanpassingen zijn, zoals het installeren van handgrepen in de badkamer, het verwijderen van drempels of het plaatsen van een traplift. Hoewel deze aanpassingen misschien niet alle aspecten van levensloopbestendigheid dekken, kunnen ze wel helpen om uw woning beter aan te passen aan uw behoeften naarmate u ouder wordt. In het geval van een woning die niet volledig levensloopbestendig is, kunt u tevens overwegen om gebruik te maken van thuiszorg en ondersteunende diensten. Thuiszorgverleners kunnen hulp bieden bij dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en medicatiebeheer. Daarnaast zijn er ook verschillende andere organisaties en programma’s die ondersteuning bieden aan ouderen die zelfstandig willen blijven wonen.

Keuzehulp Klussen huis & tuin >>

Eventueel is er natuurlijk ook nog de optie om in te trekken bij een familielid die daar de ruimte en mogelijkheden voor heeft. Maar ook dan verliest u een grote mate van zelfstandigheid. In de praktijk is dit in de huidige wereld voor geen van de betrokken partijen echt de meest comfortabele oplossing, maar het is natuurlijk altijd is wat overwogen kan worden.

[ Gastauteur Levensloopbestendig maken :] Geldersche Woningbouw | Foto’s via Pexels.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: