De veilige schoen voor ouderen: zo loop je beter

veilige schoen voor ouderen[Gastbijdrage] Het valrisico bij ouderen is groter. Uit ervaringscijfers blijkt dat ouderen veel vallen in huis en tijdens het lopen. Het betreft dus privé-ongevallen. Ongeveer 4.000 ouderen overlijden per jaar ten gevolge van een val. Vallen kan gebeuren door schoenen die niet goed aansluiten aan de voeten. Lees daarom deze tips van Ziengs schoenen over de veilige schoen voor ouderen.

Persoonsgebonden ongevallen

Het vallen gebeurt bijna altijd in de eigen omgeving en het heeft bijna altijd te maken door de oudere zelf. Het betreft dan persoonsgebonden ongevallen. Bijvoorbeeld tijdens het lopen door het dragen van schoenen die niet goed aansluiten aan de voeten. Struikelen betekent voor ouderen meestal meteen serieus letsel. Als preventie wordt dus geadviseerd om zowel in als buiten het huis veilige schoenen te dragen.

Veilige schoen voor ouderen

veilige schoen voor ouderenOnveilige schoenen zijn schoenen die te groot zijn of onvoldoende grip hebben, omdat de zool te glad is. Slippers of instappers die binnen gedragen worden, hebben dikwijls geen hak maar een gladde zool. Hierdoor wordt uitglijden of van de trap vallen een enorm risico op letsel. Veilige schoenen hebben een goede pasvorm waardoor ze voldoende steun bieden bij het lopen. Schoenen met een brede zool en een lage hak zijn het meest geschikt voor ouderen. Geadviseerd wordt om te kiezen voor kwaliteitsschoenen, zoals Gabor boots. Goede kwaliteit kost natuurlijk geld, maar het betekent wel kiezen voor veilige schoenen.

Angst en zelfvertrouwen

Ouderen die zijn gevallen verliezen hun zelfvertrouwen. Buiten het eventuele letsel hebben ze een angst ontwikkeld. Ze zijn angstig om te vallen tijdens het traplopen of durven zelfs de woning niet meer uit om zelfstandig buiten te lopen. Door de valangst gaan ouderen minder bewegen waardoor de lichamelijke conditie achteruit gaat en de gezondheidsrisico’s groter worden. Ook de sociale contacten worden minder waardoor psychosociale problemen ontstaan.

Valpreventie zorgt ervoor dat ouderen veilig bewegen. Goede schoenen zijn daar een onderdeel van. Kwaliteitsschoenen zijn er in elk design. De juiste schoenen worden individueel aangemeten, zodat je er zeker van bent dat je de juiste pasvorm hebt. Dat comfort merk je elke dag wanneer je de schoenen gebruikt.

De veilige schoen voor ouderen: niet laten lopen?

Loopt u al goed op een een veilige schoen voor ouderen? Of heeft u ander tips voor mobiliteit door beter schoeisel? We horen hieronder graag uw ervaringen.

[Gastauteur:] Familiebedrijf Ziengs Schoenen bestaat al meer dan 70 jaar. Berend Ziengs richtte de zaak namelijk al 1 oktober 1946 op. Alweer 81 winkels in Nederland bieden een brede collectie merkschoenen, ook tot op de hoogste leeftijd. Zo bent u verzekerd van een perfecte pasvorm -en goede kwaliteit.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de veilige schoen voor ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “De veilige schoen voor ouderen: zo loop je beter
  1. Mevr.v.d.Wetering schreef:

    Zelf draag ik Intersko schoenen, bevallen mij uitstekend omdat ik diabetes heb. Het is mij aangeraden geen knellende schoenen te dragen. Ze zijn wel iets duurder maar gaan ook heel lang mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: