Goed op weg met de rollator!

rollator

Misschien wéét u wel dat een rollator handig voor u kan zijn, maar wilt u er liever niet aan. Of vindt u ‘m maar lastig in het gebruik. Lees hier dan tips over aanschaf en gebruik. Want een rollator kan uw beste vriend zijn. Zeker met de informatie van rollatordokter Frank de Boer!

Van wandelstok tot rollator loop

Tot in de jaren ’80 kenden we alleen de wandelstok en het looprek voor ondersteuning van het lopen. Dankzij de rollator kunnen mensen een veel groter gebied bezoeken en actiever zijn. Jaarlijks organiseert Buurtzorg Nederland zelfs een landelijke rollatorloop; en u kunt er mee naar de Noordpool!. Ook zijn rollators op steeds meer plekken te koop, zelfs bij de Blokker.

De rollator dokter vertelt

Fysiotherapeut Frank de Boer uit Rotterdam werkt al lang met gebruikers en rollators en noemt zich daarom wel een ‘rollatordokter‘. Hij schreef er zelfs dit boekje over:

Bekijk ook zijn video en lees verder.

Voordelen: zelf verder weg, rust en zekerheid

De rollator is een loophulpmiddel waarmee u zich veilig kunt bewegen. Hij biedt u steun en u kunt er spullen mee vervoeren: van boodschappen buitenshuis tot een kopje koffie binnenshuis. Toch willen veel mensen op hoge leeftijd niet met ‘zo’n ding’ lopen. Want dan word je als ‘oud’ aangezien. Maar bent u eenmaal die drempel over, dan blijken de voordelen al snel:

 • grotere afstanden kunt u zelfstandig afleggen;
 • spullen (boodschappen!) kunt u vervoeren;
 • uitrusten kunt u onderweg op de zitting;
 • u voelt zich zekerder tijdens het lopen.

Hoe kiest u een goede rollator?

Bij de keuze van een rollator wijst Frank de Boer vooral op de volgende aspecten.

 • Prijs: ze zijn er vanaf € 80. Dan heeft u een degelijke en veilige rollator. Voor een lichtgewicht versie ligt de prijs hoger, zo rond € 150. Lichtgewicht rollators zijn handig wanneer de rollator regelmatig in de auto getild moet worden. Maar er zijn ook top-rollators van € 800. Die laatste kan onderweg desgewenst eenvoudig worden omgebouwd tot een rolstoel.
 • Lichaamsbouw en lengte. De rollator is in hoogte verstelbaar, maar er zijn ook extra hoge typen. Of juist extra brede. Zorg ervoor dat de rollator past bij uw lichaamsbouw.
 • Knijpkracht in uw handen. Met uw handen moet u de rollator op de rem kunnen zetten.
 • Is-ie makkelijk in- en uit te klappen? Is deze dan niet te groot, zodat deze goed in de achterbak van de auto of in een kast in huis past?
 • Bediening van de vergrendeling. Omdat een rollator kan worden ingeklapt, is een vergrendeling aanwezig tegen ongewenst inklappen. Die vergrendeling moet goed door u te bedienen zijn.
 • Voor het gebruik buiten is het belangrijk dat de rollator grote wielen heeft in verband met bijvoorbeeld slechte trottoirs.
 • Vergoeding mogelijk? Vanaf 2013 is de rollator uit het basispakket van de zorgverzekering verdwenen. Een aantal verzekeraars vergoedt deze nog wel via de aanvullende verzekering.

Uw rollator in huis

Voor het gebruik van de rollator in huis is het nuttig wanneer uw huis aan een aantal eisen voldoet. Een belangrijke eis is dat er voldoende ruimte moet zijn voor het lopen met de rollator. Een rollator is al gauw 60 cm breed, maar houdt u rekening met extra ruimte om te kunnen keren. Te veel tafeltjes en kasten belemmeren de doorgang.

Ook zijn losliggende kleedjes en snoeren niet bevorderlijk voor de doorgang door de woning. Het meest gunstig is natuurlijk een harde en vlakke vloer (bijvoorbeeld van parket, laminaat of tegels). Laagpolig tapijt is ook mogelijk, mits dat op een harde ondergrond ligt. Verder is goede verlichting van belang. Dan ziet u goed waar u loopt en of er eventueel iets in de weg ligt. Het is aan te bevelen dat het licht in bijvoorbeeld de overloop en badkamer/toilet automatisch aangaat wanneer er iemand beweegt. Dan kunt u uw handen aan de rollator houden.

Voorkom valpartijen

Als u eenmaal een keus heeft gemaakt, is het belangrijk dat u veilig over straat kunt. Belangrijk is dat hij goed is afgesteld en de remmen goed werken. Maar ook uzelf kunt bijdragen aan veiligheid. Door in beweging te blijven en stevige schoenen te dragen. Medicijnen en alcohol zijn niet bevorderlijk voor de veiligheid. Verder kan een fysiotherapeut u de belangrijkste richtlijnen van het ‘lopen met een rollator’ bijbrengen. Daar horen zeker de volgende tips bij:

 • stel de handvatten op de juiste hoogte af. Als u achter de rollator staat en u laat de armen losjes naar beneden hangen, dan behoren de handvatten op de hoogte van de polsen te zitten;
 • loop goed tussen de achterwielen in, niet áchter de achterwielen;
 • leun niet te veel op uw rollator als u zit en u wilt opstaan.

En wist u dat er cursussen valpreventie bestaan? Deze zorgen ook voor meer zekerheid achter de rollator! Kijk ook hier voor ons bericht over valpreventie.

Nog meer in beeld

Wilt u nog méér zien? Kijk dan eens naar de instructievideo’s van Stichting S@menbeterthuis. Die gaan onder andere over ‘zitten‘, ‘lopen‘, ‘instellen van de hoogte‘, ‘in- en uitklappen‘, ‘opstaan en gaan zitten‘, ‘remmen‘ en ‘stoep en drempel‘.

Bij twijfel: gewoon proberen

Misschien twijfelt u of een rollator voor u de genoemde voordelen biedt. Loopt u er echt gemakkelijker mee? Probeer er dan eens en vrijblijvend uit. Loop er niet alleen mee, maar probeer ook of de zitting goed bevalt en of de rollator goed bestuurbaar is wanneer het mandje vol ligt met boodschappen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een thuiszorgwinkel of bij één van de winkels van de ANWB. En zeg vooral dat u zich vrijblijvend wilt oriënteren. Ga pas tot aankoop over wanneer u echt overtuigd bent van uw keuze.

Ten slotte

Wanneer hebt ú besloten om (toch) een rollator te nemen? Hebt u nog andere handige tips voor aanschaf of gebruik? We zijn heel benieuwd; laat uw reactie hieronder achter, zodat anderen daar van kunnen leren.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Goed op weg met de rollator!
 1. Eugenie Holterman schreef:

  Het is een misverstand dat een rollator alleen voor oude mensen is. Het is een ideaal hulpmiddel bij revalideren, ook voor jonge(re) mensen. Ik krijg veel opmerkingen over het gebruik, of ik me oud voel en of ik nog geen krukken gebruik. Heel erg vreemd omdat er veel voordelen aan zitten tov krukken. Bovendien is met krukken lopen heel erg belastend en kun je nooit die afstand halen die je met een rollator wel kan. Ik ga nooit meer met krukken lopen.

 2. Bea schreef:

  Ik loop al jaren met een rollator ik vond het vreselijkin het begin omdat ik net 50 was en niet meer mocht fietsen.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: