Gezonde kamerplanten: Groene tips voor een fijn leefklimaat

gezonde kamerplantenPlanten zijn erg belangrijk in elk huishouden. Ook als oudere is het belangrijk om groen om u heen te houden. Niet alleen staat het gezellig, ook zorgt het voor meer zuurstof en dragen planten bij aan uw gezondheid. Op de oude dag is het echter niet meer zo vanzelfsprekend om naar een tuincentrum te gaan, planten te sjouwen, te verpotten en dagelijks water te geven. In dit artikel stippen we graag het belang van groen om u heen aan én bieden we oplossingen voor u om dit te realiseren met gezonde kamerplanten.

Binnenluchtvervuiling: bestaat dat?

Iedereen weet natuurlijk dat planten en zuurstof met elkaar in verband staan. Maar hoe werkt het nu precies? Geldt dat niet alleen voor grote regenwouden? Of toch ook voor uw alledaagse kamerplant? Het tweede is het geval. Elk huis heeft namelijk last van zogenaamde ‘binnenluchtvervuiling’. Dit zijn stoffen die kankerverwekkend zijn en voortkomen uit verf, printers, vaatwassers, stofzuigers, lijm en andere chemische goedjes en apparatuur. Nu hoeft u niet meteen al deze spullen de deur uit de doen. Er zijn andere oplossingen…

Planten voor een zuivere lucht

Een oplossing voor deze binnenluchtvervuiling is eigenlijk erg simpel. Zo is uw raam vaker open zetten al een eerste stap. Lucht van buiten ventileert de binnenlucht en laat zuurstof binnen. Echter, dat is niet de enige manier. Ook planten kunnen bijdragen aan een schoner milieu in uw woning, want ze zetten natuurlijk Co2 om naar zuurstof. Onderzoek over luchtzuiveren van Universiteit Wageningen (Wageningen Environmental Research) wijst uit ook dat kamerplanten een positief effect hebben op de gezondheid van mensen, dus ga voor groen!

“Planten brengen vocht in de lucht en halen schadelijke stoffen eruit” | C. Lelieveld, coördinator project “Planten voor een prima binnenklimaat”.

Gezonde kamerplanten kopen: doe het online!

gezonde kamerplanten hortensiaGoed, het is duidelijk dat het gezond is om planten in huis te halen. Tegenwoordig is alles wat er in de winkel te koop is ook online te vinden, alleen dan met veel meer aanbod. Daar weten we bij Alleszelf.nl natuurlijk alles van. Het is niet nodig om bij een tuincentrum allerlei zware planten te tillen. Zoekt u eens op het web naar wat u wilt, dan worden de planten bij u thuis afgeleverd.

Kies bijvoorbeeld een mooie hortensia om uw huis op te fleuren. Hortensia’s zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in uw huis en dat bevordert de gezondheid! Andere luchtzuiverende, makkelijke planten zijn onder andere de Goudpalm, Blauwvaren, Monstera, Rubberplant, Dracaena, Klimop, Calathea, Sansevieria, Krulvaren en de Lepelplant. Ook zijn er websites waar u kunt kiezen uit honderden soorten bloembollen. Jawel, ook voor een gezonder binnenklimaat. Let wel op dat u kijkt naar het seizoen waarin u ze koopt, zodat ze mooi kunnen bloeien in huis.

Tip: Gebruik aaltjes tegen rouwvliegjes. Deze zwarte, kleine vliegjes leven in plantaardig materiaal zoals potgrond. Vooral hun larven brengen planten schade toe. Zij voeden zich met plantenwortels waardoor deze kunnen afsterven.

Planten verzorgen

Als u uw planten in huis heeft, kan het verzorgen ervan ook nog best wat werk zijn. U kunt natuurlijk vragen aan vrienden en familie om u te helpen bij verpotten en andere zwaardere klussen, maar dagelijks water geven zal u waarschijnlijk toch zelf moeten doen. Onze tip om dit gemakkelijker te maken is om de planten op een verhoging te zetten. Op de vensterbank of op een krukje kunt u er veel gemakkelijker bij en dat scheelt weer bukken en hurken. Een hangplant kopen en op een makkelijke hoogte ophangen is ook een slimme optie. Verder kunt u kleine plantjes ook naar de kraan tillen en daar water geven, in plaats van te sjouwen met een gieter. En wist u dat planten verzorgen ook onder de taken van een hulp in de huishouding kunnen vallen? In onze Keuzehulp ‘Hulp in de huishouding’ kunt u dit aangeven in het filtermenu.

Groene hulp in de huishouding vinden >>

Van welke gezonde kamerplanten houdt u?

Hopelijk is het nu duidelijk dat kamerplanten bijdragen aan een langer en gezonder leven. Daarbij fleuren ze uw huis ook nog eens op. Een win-win situatie dus. Heeft u al planten in huis? Merkt u het verschil? En heeft u nog tips over de verzorging ervan? Laat het ons weten in een reactie. Wilt u niet alleen planten in uw huis maar ook blijven tuinieren? Lees dan dit tuinartikel over het onderhouden van een makkelijke tuin.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over gezonde kamerplanten?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: