Veiligheid op internet is belangrijk. Blijf alert met deze tips

veiligheid op internetHet internet is iets geweldigs. U bestelt heel gemakkelijk uw boodschappen, u houdt contact met familieleden van over de hele wereld en u kunt, ter ontspanning, leuke spellen spelen. Ook vindt u online alle informatie over welk onderwerp dan ook. Van de meest heerlijke recepten tot de specificaties van de televisie die u overweegt aan te schaffen. Maar het internet is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook hier is de criminaliteit flink toegenomen. Wat kunt u doen om uzelf te beschermen? Lees hieronder onze digitale tips voor meer veiligheid op internet.

Diefstal via internet is echt

U zou kunnen denken dat het hier de virtuele wereld betreft, maar diefstal via internet, ook wel “cybercrime” genoemd, is echt. Er zijn verschillende vormen van cybercrime die u veel ellende kunnen opleveren. Financieel en emotioneel. Het kan zelfs zijn dat u zich niet meer veilig voelt in uw eigen huis, door de dingen die online gebeuren. Hoe kunt u zich hiertegen wapenen?

Meer veiligheid op internet:

Wees altijd alert

Door slim om te gaan met het internet kunt u er het meeste plezier aan beleven.

  • Geef dus nooit uw wachtwoorden uit handen. Is het nodig dat er iemand met u meekijkt? Vraag dan altijd een vertrouwde persoon en wijzig na de hulp alsnog uw wachtwoorden.
  • Open geen linkjes in mails als u twijfelt. Uw bank zal nooit uw pincode of uw pasnummer vragen in een mail. Die mail van een prins uit een ver land die u geld aanbiedt? Nep.
  • Ga alleen naar internetsites waar een slotje in de adresbalk staat. U ziet dat ook op onze site: vóór Alleszelf.nl staat een afbeelding van een slotje.

Wat als het toch mis gaat?

cybercrime veiligheid op internetSommige mails zijn bedrieglijk echt. Hebt u per ongeluk toch op een link geklikt? Neem dan contact op met uw bank en blokkeer uw rekening. Soms gaat het echter verder dan dat. Als uw computer “gehackt” is (binnengedrongen door iemand die daar niets te zoeken heeft), kan het zijn dat uw persoonsgegevens gestolen zijn. U kunt dan rekeningen, aanmaningen en boetes verwachten, zonder dat u weet waar het aan ligt. Doe dan aangifte bij de politie en wijzig direct al uw wachtwoorden.

Het blijft altijd verstandig om een goede virusscanner op uw computer te hebben. Deze maakt een eerste selectie van “foute boel”. Toch dient u zelf altijd alert te blijven.

Hulp met digitale media vinden >>

Voelt u zich altijd veilig op internet?

Deel gerust uw ervaring en tips hieronder. Als u hulp nodig heeft met digitale media kunt u een aanbieder vinden in onze Keuzehulp ‘Begeleiding & Gezelschap’. Filter in het menu op ‘Hulp met digitale media’. Er zijn in Nederland ook diverse mogelijkheden voor gratis of betaalbare computerles.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over veiligheid op internet?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: