Toegankelijke vakantiehuisjes in Limburg

toegankelijke vakantiehuisjesDe afgelopen jaren is er een groeiende vraag naar vakanties in eigen land in plaats van reizen in Europa en ver daarbuiten. Zeker op hogere leeftijd liggen de wensen aanzienlijk anders en gaat de voorkeur uit naar een korte reistijd en toegankelijke vakantiehuisjes. Als daarbij ook in de directe omgeving haalbare uitjes mogelijk zijn is de keuze snel gemaakt. Alleszelf.nl breekt een lans voor meer toegankelijkheid op uw vakantieadres en geeft tips waar u op kunt letten voordat u zo’n toegankelijke vakantiehuisje boekt. Het leukste bewaren we voor het laatst: we tonen de beste adresjes in toeristisch Limburg als voorbeeld met dank aan Natuurhuisje.nl.

Reizen en toegankelijkheid

De aantrekkingskracht van vakanties dicht bij huis in Nederland en dan vooral van comfortabele vakantiewoningen is niets voor niets zo groot. Een leuk huisje huren in een aantrekkelijke omgeving wordt gezien als een goedkopere manier voor families en vrienden om een fijne tijd samen door te brengen. Dat kan met behoud van privacy en de vrijheid voor elke generatie om naar eigen inzicht de vrije dagen te vieren. Basisvoorwaarde voor zo’n vakantie of weekendje weg is, als de mobiliteit hierom vraagt, wel de dan noodzakelijke behoefte aan toegankelijke vakantiewoningen dus ook zelfs voor rolstoel of rollator.

Aandacht voor aanpassingen

toegankelijke natuurhuisjes in Euverum

Euverum

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de toegankelijkheid in openbare ruimtes, hotels, hostels en ook bij vakantiehuizen. Gewetensvolle en verstandige verhuurders zorgen dat hun huisjes en villa’s geschikt zijn voor iedereen. Veel vakantiewoningen zijn echter wat ouder waardoor het renoveren en toegankelijk maken van het huisje een grotere uitdaging is. Verbeteringen in toegankelijkheid blijven nog te vaak beperkt tot een “redelijke aanpassing” want het is immers niet (nog) niet wettelijk verplicht. Het ontwerp van deze wat oudere, zeg maar meer traditionele huisjes is helaas vaak zodanig dat in ieder geval rolstoeltoegankelijkheid ontbreekt. Dit vraagt aandacht bij het boeken van een op het eerste oog leuk huisje…

Tips bij de keuze van een rolstoeltoegankelijk vakantiehuisje

Voordat u een vakantiehuis(je) boekt, neemt u het beste een aantal factoren in overweging:

  1. De locatie is de eerste en belangrijkste factor en natuurlijk ook als toegankelijkheid niet van belang is. Let er op dat u een plek vindt die niet te ver van een stad ligt, zodat u verzekerd bent van alle noodzakelijke voorzieningen waaronder apotheek, medische hulp en boodschappen.
  2. De soort vakantie klinkt logisch maar is vaak lastig samen te maken. Denk na over wat voor soort vakantie u (al dan niet gezamenlijk) wenst. Wilt u aan de kust zitten, of juist op de hei of in de heuvels? Hetzelfde kan gezegd worden over de toegankelijkheid van de omliggende gebieden. Is de omgeving ook bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk en is een eigen auto een vereiste?
  3. De toegangsbehoeften hebben we al uitgebreid belicht en is noodzaak mee te nemen in het het kiezen van uw ideale vakantiewoning. Vraagt u zich af: “voldoet het vakantiehuis aan mijn/onze toegangsbehoeften?”. Denk eerst aan alle gebieden rond het huis waar aangepaste toegankelijkheid nodig zou zijn. Het is soms moeilijk om dit zo te bepalen omdat u deze factoren in het dagelijks leven vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Het kan helpen om een lijstje te maken van uw behoeften en hier ook medevakantiegangers, familie, vrienden, mantelzorger of verzorger bij te betrekken.
  4. Zijn de voorzieningen aanwezig? Zodra u uw lijst van toegankelijkheidsbehoeften compleet hebt, kunt u controleren en zo nodig navragen of het vakantiehuis dat u denkt te huren aan al uw individuele zorgbehoeften voldoet. Dat kunnen zaken zijn als ‘roll-in’-douches, tilliften, brede deurkozijnen, opritten, lage banken, enz.

Toegankelijke vakantiehuisjes in Limburg, ook met de rolstoel

Natuurhuisje in Epen

Epen

Boeken van uw vakantie is tegenwoordig gemeengoed, daar kunt u bijna niet meer omheen. Het internet blijft helaas een doolhof van websites met vakantieaanbod te bevatten zodat het lastig is om precies te vinden wat u zoekt. Een website die voor uw gemak veel toegankelijke vakantiebestemmingen op één plaats blijkt samen te brengen is www.natuurhuisje.nl. We schreven al eerder over een van hun natuurhuisjes in de vorm van een persoonlijke belevenis van een 89-jarige. Het is een gedetailleerd portaal met informatie over waar de beste, rustige vakantiebestemmingen zijn, met toegankelijkheid hoog in het vaandel.

Natuurlijk tot rust komen in toegankelijke vakantiehuisjes

In een natuurhuisje trekt u zich pas heerlijk terug en neemt u afstand van de dagelijkse beslommeringen in uw bekende omgeving. Zeker in de natuur kunt u heel goed bijkomen en genieten. Met een goede selectie van de mogelijkheden van uitjes in de regio ontdekt u makkelijk de glooiende heuvels van Limburg. Of gaat u voor een ander provincie? Natuurhuisje.nl biedt huisjes in alle soorten en maten. Zo is er voor iedere vakantieganger wel een fijne verblijfplaats om de vakantie in en vanuit te beleven. Het is echt de moeite waard om deze vakantievorm te ontdekken. Dat kan alleen, met een partner of met vrienden en familie! Laten we eens kijken wat er in Limburg voor u te vinden is…

Alles zelf selecteren met filters

Er is op natuurhuisje.nl een overvloed aan rolstoeltoegankelijke vakantiehuizen in ons kikkerlandje die op u wachten. Maar hoe zit het met de dichtheid in een provincie als ons mooie Limburg? We nemen de proef op de som en gebruiken hiervoor op de pagina vakantiehuisjes in Limburg het filter rolstoeltoegankelijk! Verder kiezen we een maand voordat we willen gaan voor een volledige week vakantie met:

  • een aankomstdatum op vrijdag 19 augustus en vertrekdatum weer op vrijdag de 26e en
  • als reisgezelschap twee volwassenen.
  • Voor het gemak voegen we onder voorzieningen ook nog een vaatwasser en wifi toe.

Het resultaat mag er zijn: een keuze uit zeven huisjes in prijs variërend van eur 89,71 tot eur 140,79 per dag.

toegankelijke vakantiehuisjes limburg

toegankelijke vakantiehuisjes grashoek

Grashoek

Opvallend is wel dat er vaak meerdere slaapkamers bij zitten dus met een grotere, (meebetalende) groep wordt het al snel voordeliger. Hoe verder van tevoren u boekt hoe meer keuze u heeft uiteraard.

Verder zijn vijf van de zeven natuurhuisjes contactloos dus zonder aanspraak of directe hulp van de beheerder. Het is net wat u prettig vindt.

De omschrijvingen bij de huisjes geven dus veel extra, nuttige informatie. Het zou wel mooi zijn als je in de toekomst ook kunt selecteren op de inventaris. Daarbij denken we dan aan toegankelijk sanitair, meubels zoals onder onze tip 4 aangegeven. De vaak uitgebreide toeristische informatie maakt het beeld wel weer heel compleet en maakt geeft een goede indruk van de (haalbare) mogelijkheden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: