Aanvullend zorgpakket vergelijken loont met deze 9 tips

Aanvullend zorgpakket vergelijkenWeet u zeker dat u tevreden bent over uw zorgverzekering? Of is uw zorgbehoefte of risico gewijzigd? Het is, zeker in deze kostbare tijd, altijd verstandig om jaarlijks de dekking en de kosten van uw zorgverzekering te beoordelen. Afhankelijk van uw zorgbehoefte kan een aanvullende verzekering lonen voor bijvoorbeeld extra fysiotherapie, de tandarts en brillen of lenzen. Maar er is nog veel meer mogelijk. Om deze ingewikkelde materie te doorgronden is helaas wel wat kennis en vaardigheid nodig. Het wordt gelukkig al wat makkelijker doordat u een passende zorgverzekering met een aanvullend zorgpakket vergelijken gewoon op internet kunt doen. Alleszelf.nl helpt u graag met deze negen basistips op weg naar uw ideale, complete zorgverzekering. Kies de zorgverzekering die bij u past!

1. Check uw zorgverzekering en aanvullend zorgpakket tijdig

Voordat u begint is het goed om te weten wanneer vergelijken en eventueel overstappen mag in Nederland. Uw (huidige) zorgverzekering vergelijken om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kan jaarlijks van half november tot eind december. Voor uitbreiden of verminderen bij uw huidige zorgverzekeraar heeft u nog een maand extra.

2. Bepaal uw (toekomstige) zorgbehoefte

Zoals al aangestipt bepaalt uw zorgbehoefte maar ook uw financiële mogelijkheden of een aanvullend zorgpakket nodig is. Kijk daarbij niet alleen naar uw huidige situatie maar ook wat u het hele komende jaar kunt verwachten. Waarschijnlijk kunt de kosten van de tandarts, opticien en audicien wel redelijk inschatten. Dat geldt ook voor stabiele bestaande lichamelijk of geestelijke ongemakken en aanverwant medicijngebruik. Bij uw keuze voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen wordt het mogelijk al wat lastiger om in te schatten. Besef dat fysiotherapie deels in de basisverzekering is opgenomen. Uw vergoeding is afhankelijk van uw leeftijd maar van de reden waarom u (meer) fysiotherapie nodig heeft.

Respijtzorg

Heel relevant is de behoefte aan mantelzorg: een vergoeding voor vervangende mantelzorg (respijtzorg) krijgt u mogelijk via een aanvullende verzekering. Een gouden regel is in ieder geval: verzeker dat wat u zelf niet kunt of wilt dragen! Mogelijk heeft u ook bepaalde dekkingen juist niet meer nodig zoals orthodontie of uitgebreide zorg in het buitenland.

3. Controleer jaarlijks het basispakket

Niet alleen uw veranderende zorgbehoefte hoeft een reden te zijn om uw zorgverzekering te wijzigen. Weet dat onze overheid en zorgverzekeraars het zorgpakket jaarlijks kunnen aanpassen. Zo bepaalt de overheid jaarlijks welke zorg in de basisverzekering zit.

4. Kies een passend eigen risico

Het eigen risico is dat wat eerst zelf moet betalen voordat u uw zorgkosten uit de basisverzekering vergoed krijgt. Uw eigen risico geldt dus alleen voor zorg uit de basisverzekering. De aanvullende zorg valt er buiten. Verwart u het eigen risico niet met de eigen bijdrage, die u namelijk ook over zorg uit de basisverzekering betaalt. Deze eigen bijdrage betaalt u (praktisch) altijd zelf voor bepaalde zorg zoals thuiszorg en medicatie. Bij weinig gebruik van zorg uit de basisverzekering kan een hoger eigen risico voordelig uitpakken. U betaalt dan immers minder maandpremie. Bij een hoge zorgvraag kan een lager eigen risico juist voordeel bieden zodat u eerder voor vergoeding in aanmerking komt. Er zijn overigens kabinetsplannen om het eigen risico slimmer en betaalbaarder te maken dus volg het zorgnieuws hierover actief!

5. Let op uw voorkeur van behandelaar of instelling

Wilt u het liefste behandeld worden door een vaste, bepaalde arts, fysiotherapeut of in een bepaald zorginstelling of ziekenhuis? Controleer dan of de zorgverzekering wel de zorgkosten van van behandelaars of instellingen compleet vergoedt. De absolute keuzevrijheid krijgt u bij een restitutiepolis!

6. Zeg niet te snel op na aanvullend zorgpakket vergelijken

Het kan voorkomen dat een zorgverzekeraar waar u een zorgpakket kiest met hoge vergoedingen, u toch weigert. Dat kan op basis van zogenaamde ‘medische selectie’. Schakel daarom niet te snel door en verzekert u zich ervan dat de verzekeraar van uw keuze u echt toelaat eer u de bestaande zorgverzekering opzegt.

7. Zorgpakket voor mantelzorgers

Leest u dit artikel in uw rol als mantelzorger? Gezien uw belangrijke taak bieden zorgverzekeraars steeds vaker mantelzorgvergoedingen op. Een aanvullend zorgpakket vergelijken loont mogelijk ook voor u. Lees daarvoor ook ons bericht waar u voor uzelf op kunt letten bij de keuze van een passende zorgverzekering als mantelzorger.

8. Zorgpolis zoek?

Als u de polis van uw zorgverzekering niet kunt vinden en/of u weet u de naam van de zorgverzekeraar even niet dan is dat niet erg. Want iedere verzekeraar heeft tegenwoordige een online omgeving. U kunt er de zorgkosten en de zorgpolis bekijken en zo nodig even uitprinten of zelf opslaan. Inloggen is daarvoor wel nodig met veelal uw DigiD.

9. Online aanvullend zorgpakket vergelijken

Er is in Nederland een breed aanbod in online zorgvergelijkers. Let u wel goed op de onafhankelijkheid van de digitale aanbieder. Zo is de Poliswijzer een onafhankelijke ‘Verzekeringsvergelijker’, ontwikkelt door de bekende Ben Woldring. U weet wel: hij zette eerder ook telefoonkosten vergelijken en gaslicht.com op de kaart. Daarbij werkt het platform ook met gediplomeerde verzekeringsadviseurs. U kunt op deze brede Poliswijzer dus goed uw zorgverzekering vergelijken. Ook in onze Keuzehulp kunt u deze en andere vergelijkers vinden:

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Aanvullend zorgpakket vergelijken een zorg?

Aan de hand van onze tips kunt u zo nodig overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Of past u uw huidige zorgverzekering aan? Deel graag uw ervaringen over een aanvullend zorgpakket vergelijken in een reactie onder dit hulpbericht. Misschien heeft u nog wel een tiende tip?

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over aanvullend zorgpakket vergelijken?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Aanvullend zorgpakket vergelijken loont met deze 9 tips
 1. Cees Braat schreef:

  Gelukkig leef ik nu nog.
  Cz daar ben ik verzekerd.
  Kreeg toestemming om vanuit Breda naar het Uz/Antwerpen te kunnen gaan. Niet te vergelijken met het Amphia Breda.
  Heel belangrijk dat er naar je geluisterd wordt.
  Dat gebeurd dan ook in het Uz/Antwerpen Zo doende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: