Hulpmiddelen voor mobiliteit. Acht hardlopers!

hulpmiddelen voor mobiliteitGenieten van uw vrijheid en daarom zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat is helaas niet altijd mogelijk vanwege ouderdom, een handicap of door ziekte. Dan zijn de dagelijkse bezigheden vaak een stuk lastiger. Denk aan gewone handelingen zoals lopen, boodschappen doen en koken. Met verschillende hulpmiddelen voor mobiliteit wordt het dagelijks leven gelukkig weer een stuk makkelijker en comfortabeler. Ook de veiligheid neemt toe dankzij kleine, ook voordelige, aanpassingen. Alleszelf.nl helpt u, uw naasten en adviserende mantelzorgers met acht hardlopers van de thuiszorgwinkel die de mobiliteit verbeteren. En daarmee de kwaliteit van leven!

Acht gewilde hulpmiddelen voor mobiliteit

Bent u op leeftijd en gaat het lopen minder makkelijk? Komt u moeizaam uit bed of van het toilet? Of zit uw been in het gips en heeft u een rolstoel nodig? Logisch dat dit grote invloed heeft op uw dagelijks leven. Het zijn stuk voor stuk ongemakken waardoor u wellicht niet vaak buiten komt en er minder snel op stap gaat. De thuiszorgwinkel kan uitkomst bieden met deze verschillende zorg- en welzijnsproducten voor senioren om comfortabel te kunnen leven met voldoende bewegingsvrijheid.

Lever niet in op mobiliteit met deze acht hardlopers:

1. Rollator

Een rollator kopen doet u zodra het lopen moeilijk gaat en/of als lang staan lastiger wordt. Als u merkt dat u minder mobiel wordt, kan een rollator tijdens een wandeling extra steun geven. U kunt ook tussendoor even zitten als u bijvoorbeeld boodschappen doet of een museum bezoekt. Zo kunt u zonder zorgen op pad en blijft u langer zelfstandig. Er bestaan versies voor binnen én buiten; lichtgewicht rollators en versies met verschillende opvouwbare systemen. Voor de zwaardere gebruiker zijn er XL-versies op de markt. Laat u zich absoluut goed adviseren over de juiste hoogte en instellingen.

Bent u aan een rollator toe? Als u één of meer keer ‘ja’ antwoordt dan kunt u of uw familielid een rollator goed gebruiken (Bron Tomzorg):

  • Gaat het lopen minder goed?
  • Voelt u zich onzeker tijdens het lopen?
  • Komt u (daardoor) steeds minder buiten?
  • Kunt minder lang staan?
  • Beperkt uw verminderde mobiliteit uw leven?
  • Is het fijn om even te zitten tijdens een wandeling of tijdens het winkelen?

2. Wandelstok

wandelstokDit is tegenwoordig een normaal attribuut voor mensen die veel wandelen en deze gebruiken voor steun en evenwicht. Maar natuurlijk ook een uitkomst bij gewrichtspijn; als u meer last krijgt aan knieën of rug. De wandelstok helpt de belasting voor uw lichaam voelbaar te verminderen. Ook het stappen zelf is minder vermoeiend ook omdat de inspanningen beter worden gespreid over het lichaam. Gebruik de wandelstok wel echt actief door deze bij elke stap stevig op de grond te plaatsen. Steun er bewust met armen en bovenlichaam op zodat u ook nog eens uw bovenlichaam in vorm houdt. Laat u goed adviseren over type en de juiste hoogte. Voor extra stabiliteit bestaat er namelijk ook een 4-poot wandelstok, ook wel de Eifel-wandelstok. Deze blijft gewoon staan als u hem loslaat. Er zijn verschillende versies waar bij de vier poten dichter of verder van elkaar vandaan staan.

3. Krukken

Krukken komen in beeld als iemand die gewond is of als de benen weinig tot bijna geen gewicht meer kunnen dragen. De krukken zorgen dan voor meer stabiliteit en het gebruik geeft uiteraard minder druk op de benen. Niet alle soorten krukken gaan per stel; er zijn ook krukken die u per stuk kunt kopen.

Elleboogkrukken zijn het meest gebruikt en hebben een open of een gesloten bovenarmsteun. Iets in de handen houden is er tijdens het lopen met deze krukken amper bij. Een alternatief is de okselkruk of een soort waarbij u het beperkte been bij de knie op de kruk laat rusten. Deze laatste soort geeft ook meer vrijheid aan de handen. Uw schouder en de zenuwvlecht in de oksel moet de grotere druk tijdens het lopen echter wel kunnen dragen. Kijk ook eens naar de versies met een speciaal gevormd handvat of steel de show met designkrukken! Tot slot kunt u uw kruk handig aan tafel kwijt met een krukkikker. en als u ook gebruik maakt van een rollator; een krukhouder past op praktisch elke rollator.

4. Looprek

looprek hulpmiddel voor mobiliteitAls u een beperkte loopfunctie heeft, een sterk verminderde coördinatie of moeite heeft uw evenwicht te houden, biedt een looprek uitkomst. Dankzij extra steun en stabiliteit is het looprek erg geschikt als u zwaar moet steunen tijdens het staan of lopen. Zorg dat het basismodel een zachte greep heeft voor bescherming van uw handen en verstelbaar is in hoogte om er goed achter te kunnen lopen. Verder is het wel zo handig als u het looprek kunt opvouwen of inklappen. Dat maakt opbergen en reizen wel zo makkelijk. Zodra u weer wat mobieler bent, kunt u overstappen naar een looprek met voorwielen of direct een goede rollator, zeker als u ook weer naar buiten gaat.

5. Boodschappentrolley

Wilt u makkelijker boodschappen doen en minder zwaar tillen en u bent nog niet toe aan een boodschappenservice? Met een trolley kunt u uw boodschappen duwen of trekken, maar tillen hoeft echt niet meer. Er bestaan verschillende boodschappentrolleys en boodschappenwagens. Kent u deze zeven hippe boodschappentrolleys voor meer mobiliteit al?

6. Seniorenbed en -stoel

hoog-laag bed hulpmiddel voor mobiliteitOm beter te slapen is er volop keuze van een eenvoudig seniorenbed tot het meest flexibele ziekenhuisbed. Voor zorg aan bed vraagt de ARBO-wetgeving namelijk om een hoog-laag bed te plaatsen. Dit ontlast de zorgverlener met diep bukken en laag tillen. Zo’n ‘hoog-laag bed’, de naam zegt het al, is namelijk in hoogte verstelbaar. Maar het heeft ook een verstelbare lattenbodem, zowel voor het hoofd- als het voeteneinde. Het geknikte voeteneinde voorkomt daarbij bloedstuwing. Uiteraard is een horizontale staand ook gewoon mogelijk. Bijgeleverd krijgt u ook zijhekken om het vallen uit bed te voorkomen, een greep voor boven het bed en (vastzetbare) wielen.

Beter zitten en opstaan uit uw stoel kan met een sta-op stoel. Dit is een aangepaste fauteuil waarbij u verschillende functies automatisch kunt bedienen. Denk aan het verstellen van de voetenbank, het zitvlak en de rugleuning. U bedient de motoren veelal met een afstandsbediening. Meer weten? Lees ook ons bericht ‘Relaxfauteuils en sta op stoelen: zo zit u lekker thuis’

7. Rolstoel

Erolstoelr is veel vraag naar lichtgewicht rolstoelen en/of inklapbare rolstoelen. Logisch want deze zijn makkelijker voort te duwen en nemen niet veel ruimte in wanneer hij niet gebruikt wordt. Let er wel op of de wielen eraf kunnen en wat het formaat van de stoel is in opgevouwen stand. Bekijk ook de verschillende instelmogelijkheden voor de zitting. Zo is een transportstoel voor zowel de zittende als voor de duwende persoon prettig en comfortabel. Vraag in ieder geval advies voor de juiste zitdiepte, -breedte en hoogte. U gaat er dan alleen of samen weer lekker op uit.

8. Echt waar: een computerabonnement

laptop abonnementJe zou er niet direct aan denken maar een computer helpt toch echt om zelfstandig te blijven. Als u computer lastig vindt, denk dan eens aan abonnement met support. Zo bestaat er een laptop-met-service abonnement; U krijgt een eigen laptop waarop alles is geïnstalleerd én een uitgebreide training aan huis. Als u ergens niet uit komt, kunt u telefonisch ‘stap-voor-stap’-hulp krijgen van een specialist.

Meer zorg aan huis vinden >>

Uw hulpmiddelen voor mobiliteit?

We hopen dat u met de vindbaarheid van deze hulpmiddelen voor mobiliteit minder afhankelijk bent van anderen en zelfstandig blijft. Lees er ook meer over in ‘Thuiszorgwinkels houden u langer zelfstandig‘. Een hulpmiddel cadeau geven of vragen kan natuurlijk ook. Onafhankelijke informatie over hulpmiddelen om u binnen en buiten te verplaatsen vindt u verder bij de Vilans hulpmiddelenwijzer. Dankzij welke  hulpmiddelen is uw dagelijkse leven plezieriger? Deelt u uw ervaring en tips hieronder.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over hulpmiddelen voor mobiliteit?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Hulpmiddelen voor mobiliteit. Acht hardlopers!
  1. Jan van Os schreef:

    Zoek een hulpmiddel voor mijn ondersteuningsstok om naast mijn bed te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: