Polis zoek? Zo vindt u de levens- of zorgverzekering terug

polis zoekU weet toch echt zeker dat er een verzekering is afgesloten maar waar is toch die polis? De thuisadministratie op orde brengen en houden kan veel zoekwerk schelen. Voor uzelf en in uw rol als mantelzorger of nabestaande. Daar horen ook de verzekeringspolissen bij, in het bijzonder van de zorgverzekering en de levensverzekering. Zonder polis geen uitkering… Zo komt u erachter hoe of wat er nu echt geregeld is, vooral na het overlijden van een naaste. Gelukkig zijn er ook services die helpen als de polis zoek is. Ook bij verlies van de administratie door brand biedt dit uitkomst. Met deze tips krijgt u weer grip op de situatie en vindt u de overlijdens- of zorgpolis snel terug bij de juiste verzekeraar.

Polis zoek levensverzekering

Voor uzelf en naasten kunt u laten uitzoeken of er een verzekering is, en bij welke verzekeraar. Als blijkt dat u als nabestaande recht heeft op een uitkering zoekt u contact met de verzekeraar. Wettelijk gezien is er recht op uitkering door een uitvaartverzekeraar aan de nabestaanden tot vijf jaar na overlijden. Neem de tijd en maak gebruik van deze zoekdiensten:

Zoekservice

Het Verbond van Verzekeraars heeft op haar website een zoekservice voor polissen. U kunt er een aanvraag doen als u eerst zelf hebt geprobeerd om uit te zoeken of er nog een polis loopt en zo ja, waar. Als u bijvoorbeeld beschikt over een polis welke de naam van de verzekeraar vermeld, neemt u daar eerst contact mee op. Op dezelfde website staan ook bijna alle Nederlandse verzekeraars opgesomd.

U kunt via de zoekservice een digitale aanvraag voor onderzoek indienen voor twee type polissen:

  • Polissen van uzelf

Het Verbond vraagt dan alle deelnemende verzekeraars om te zoeken naar uw mogelijke polissen. Zodra er een polis wordt gevonden, ontvangt u een bericht van de verzekeraar. Niet iedereen mag naar uw polissen zoeken; Alleen uzelf of uw curator of bewindvoerder die door de rechtbank is benoemd. De aanvraag is alleen digitaal mogelijk. Neem voordat u uw aanvraag doet alle spelregels goed door.

  • Polissen van overledenen

Als u zeker wilt weten of de overledene was verzekerd, kunt u een digitale aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond checkt dan bij de aangesloten verzekeraars of de desbetreffende persoon verzekerd was. Ook hier gelden spelregels.

Informatiedesk DNB

Bestaat de verzekeraar niet meer? Dan kunt u de zogenaamde ‘rechtsopvolger’ vinden via de Informatiedesk van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB beschikt over een speciaal archief met namen van oude polissen, uitvaartverzekeraars, levensverzekeraars en begrafenisfondsen. Ook van de namen van de verzekeraars die de polissen nu in beheer hebben.

Alleszelf.nl-tip: Check als de polis zoek is eerst de bankafschriften voor de naam van een uitvaartverzekeraar.

Polis zoek zorgverzekering

Is de polis zoek van uw zorgverzekering en weet u wellicht de naam van de verzekeraar niet meer? Elke zorgverzekeraar biedt een digitale omgeving waar uw de zorgkosten en -polis in kunt zien. De polis kunt u veelal gemakkelijk uitprinten of apart opslaan op uw computer als u dat handig vindt. Ook volgt u er de zorgdeclaraties, bekijkt u er bijvoorbeeld de vaste huisartsvergoedingen en ook de behandelingskosten van het ziekenhuis. U moet uiteraard wel inloggen op deze persoonlijke pagina van de zorgverzekeraar. Meestal is daar de DigiD voor nodig. Dan kunt u er ook de tarieven voor uw zorgverzekering 2020 terugvinden. Uw zorgverzekering vergelijken kan jaarlijks vanaf half november.

Het kan zijn dat u met kinderen en/of partner op een polis staat. Het verschilt per verzekeraar of u de zorgkosten van deze personen kunt inzien. Volwassen kunnen ieder zelf inloggen en bij de meeste verzekeraars kunt u de zorgkosten van de kind(eren) tot 16 jaar bekijken. De Consumentenbond geeft meer technische uitleg over inloggen bij de zorgverzekeraar.

Weet u bij welke zorgverzekeraar u moet zijn? Maak gebruik van onze pagina met de contactgegevens van alle zorgverzekeraars.

Hulp bij de administratie

Wilt u de administratie van uzelf en/of uw naaste tijdig op orde bergen maar heeft u te weinig tijd of mist u het overzicht? In Nederland zijn er veel organisaties voor thuisadministratie die u hierbij kunnen helpen. Mogelijk helpt ook coaching, beheer of bewindvoering of diensten om de nalatenschap tijdig te regelen.

Hulp bij (thuis)administratie vinden >>

Polis zoek of gevonden?

Wat is uw ervaring met de genoemde diensten als uw polis zoek is? Heeft u nog meer tips? Laat hieronder dan uw reactie achter! Wilt u verder lezen over administratie? Lees ons bericht om uw zorgverzekering als mantelzorger te benutten of voor eerste hulp bij de keuze van een zorgverzekering

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘polis zoek’?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: