Half november kunt u weer een nieuwe zorgverzekering uitzoeken, de huidige verzekering uitbreiden of verkleinen. Om te bepalen of u dat wilt doen, heeft u vanaf half november anderhalve maand de tijd. Overstappen kan namelijk tot het eind december. In ons artikel ‘Besparen op vier vaste lasten doet u zo’ ging het al over de zorgverzekering. Zoals over het uitbreiden van de dekking en een focus leggen op de zorgbehoefte die u nodig heeft. Nu gaat Alleszelf.nl dieper in op deze informatie. Zodat u nog beter kunt bedenken of u een nieuwe verzekering nodig heeft. En om in de vaak wat complexe informatie een passende zorgverzekering uit te kiezen.
Zorgbehoefte voor iedereen en door de jaren heen anders
Het afsluiten van een basiszorgverzekering is verplicht in Nederland. Met de zorgpremie die iedereen maandelijks moet afstaan, betalen we gezamenlijk voor zorg die mensen in ons land nodig hebben. De een heeft meer zorg nodig dan de ander. Het is verstandig om de dekking van de zorgverzekering die u kiest aan te passen aan de zorg die u nodig heeft. Jongeren hebben vaak weinig zorg nodig. Om die reden kiezen zij ook vaak een minder uitgebreide verzekering. Wel betalen ze op deze manier mee aan zorg in Nederland.
Ouderdom komt met gebreken, en daarmee stijgt de zorgbehoefte. Daarom is het als senior vaak wijs om de zorgverzekering iets uit te breiden áls er behoefte is aan meer zorg. Dit is uiteraard persoonsafhankelijk en kan per jaar veranderen. Het is daarom belangrijk dat u elk jaar voor uzelf in kaart brengt wat voor zorg u nodig denkt te hebben in het aankomende jaar. Tot op de hoogste leeftijd!
Inhoud zorgpakket kan jaarlijks veranderen
Dat uw zorgbehoefte verandert, is iets wat u voor uzelf redelijk kunt vaststellen. Naast deze eigen behoefte als reden om de zorgverzekering te veranderen, is er ook nog het feit dat de overheid en zorgverzekeraar het pakket jaarlijks kunnen aanpassen. De overheid bepaalt per zorgseizoen welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. De basisverzekering is daardoor bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Wel mag de zorgverzekeraar de premie van de basisverzekering zelf bepalen, waardoor de premies hiervan alsnog verschillen.
De zorgverzekeraar kan de inhoud van de aanvullende verzekering veranderen voor het aankomende zorgseizoen. Van deze wijzigingen wordt u halverwege november op de hoogte gebracht door uw zorgverzekeraar. Hoe uitgebreid de verzekeraar u informeert, verschilt wel per verzekeraar. U kunt een e-mail krijgen of een brief per post ontvangen. De ene verzekeraar maakt de informatie heel inzichtelijk en vertelt u wat er verandert in uw pakket. Een andere verzekeraar stuurt bijvoorbeeld alleen de nieuwe polisvoorwaarden. In dat geval moet u zelf goed kijken of er iets is veranderd in het pakket.
Basisverzekering kiezen
De basisverzekering is de minimale verzekering die u moet afsluiten. De basisverzekering kunt u aanvullen met aanvullende verzekeringen. Vanuit de basisverzekering wordt al veel zorg vergoed, waaronder ook thuiszorg. Wel betaalt u daar een eigen bijdrage voor. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen; restitutie-, natura-, combinatie- en budgetpolis. Al deze basisverzekeringen dekken dezelfde zorg, het verschil zit in de keuzevrijheid die u heeft in het kiezen van zorgverleners waarbij u zorg vergoed krijgt:
- Met een restitutiepolis krijgt u zorg uit de basisverzekering bij doorgaans alle zorgverleners vergoed.
- Met een naturapolis zijn er al wat beperkingen. Het draait daarbij allemaal om afspraken die zorgverzekeraars met zorgverleners hebben gemaakt. Gaat u naar een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan moet u de zorgkosten deels zelf betalen.
- De combinatiepolis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis, waardoor u sommige zorg vergoed krijgt op basis van de naturapolis en andere op die van de restitutieverzekering.
- Dan is er nog de budgetpolis, waarmee u bij slechts een klein aantal zorgverleners een vergoeding krijgt voor de gewenste basisverzekering. Vaak gaat de communicatie bij deze verzekeringen via internet.
Hoogte eigen risico zorgverzekering
Het eigen risico gaat hand in hand met de basisverzekering. Het geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering, en dus niet voor aanvullende zorg. Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf moet betalen voordat u zorgkosten vergoed krijgt voor zorg uit de basisverzekering. Het is iets anders dan de eigen bijdrage, die je ook alleen betaalt over zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico betaalt u af en daarna krijgt u de zorg vergoed, terwijl de eigen bijdrage een deel is dat u (bijna) altijd zelf moet betalen voor bepaalde zorg en medicijnen.
Het verplicht eigen risico ligt in 2019 op 385 euro. Dit eigen risico kunt u in stappen van 100 euro verhogen, tot het maximale bedrag van 885 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Denkt u weinig zorg uit de basisverzekering te gaan gebruiken, dan kan een hoger eigen risico voordeliger zijn omdat u minder premie betaalt per maand. Heeft u wel veel zorg nodig vanuit de basisverzekering, dan kan een lager eigen risico juist voordeliger zijn. U betaalt dan een iets hogere zorgpremie per maand, maar hoeft maar een kleiner deel van de zorgkosten zelf te betalen voordat u zorg vergoed krijgt. Het is belangrijk te weten dat er voor bijna alle basiszorg eigen risico wordt gerekend. Voor een huisartsbezoek betaalt u echter geen eigen risico. U betaalt niet voor het consult, maar wel voor eventuele onderzoeken.
Aanvullende verzekeringen
Heeft u meer zorg nodig dan enkel de zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed? Dan kunt u de verzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Een aanvullende verzekering is vaak een pakket waarin verschillende soorten zorg zijn samengevoegd. Zo kun je de tandarts en fysiotherapie aanvullend verzekeren. En ook een vergoeding voor vervangende mantelzorg ontvangt u via een aanvullende verzekering. Mantelzorgers zijn heel belangrijk. Deze familieleden en vrienden zorgen voor mensen in hun omgeving die zorg nodig hebben. Soms zijn zij dagen in de weer voor de mensen die zij verzorgen. Dit werk doen zij onbetaald en vaak voor een langere tijd. Onder mantelzorg valt niet alleen zorg, maar vallen ook dagelijkse activiteiten.
Mantelzorgers willen ook weleens op vakantie en worden ook wel eens ziek. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is er dan vervangende mantelzorg, oftewel respijtzorg, te krijgen. In welke mate dat gebeurt, hangt af van de zorgverzekering en zorgverzekeraar die u heeft gekozen. De vervangende zorg kan soms voor enkel vier dagen per jaar worden vergoed, maar kan ook op 24 dagen staan. Naast die vervangende zorg, wordt er soms ook een bedrag voor een mantelzorgmakelaar geboden. Meer over mantelzorg en de zorgverzekering leest u op onze pagina over mantelzorg en de zorgverzekering.
Verschillen onder de loep nemen
Er zit een groot verschil tussen de verschillende aanvullende verzekeringen. Het is daarom aan te raden u hier goed in te verdiepen. Dat kan ook met behulp van iemand van de verzekeraar zelf of iemand die bij een zorgvergelijkingssite werkt. Bij zo’n zorgvergelijkingssite kunt u heel eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken. Daarbij kunt u ook telefonische hulp krijgen. Met het oog op aanvullende verzekeringen is het belangrijk om te weten dat zorgverzekeraars uw aanvraag niet hoeven te accepteren. Dit in tegenstelling tot de aanvraag van de basisverzekering, waarvoor acceptatieplicht geldt.
Tot slot
Kunt u uit de voeten met onze uitleg? Doe er uw voordeel mee! We zijn erg benieuwd naar uw ervaringen om een passende zorgverzekering te kiezen. Deel deze gerust hieronder. Zoekt u hulp bij (dit onderdeel van) uw thuisadministratie?
Direct hulp bij thuisadministratie vinden >>
Cees uit Breda is tevreden met zorgverzekering Cz. Doordat ik een resitutiepolis heb, kan ik voor mijn medische zorg naar het Uz/Antwerpen. Dit ervaar ik als heel positief. Voor het komend jaar 2019 zal er voor mijn situatie weinig veranderen. Vanuit mijn leeftijd is het zinloos om van verzekering te veranderen. Omgerekend betaal ik maandelijks +/- €.225,00 incl de wettelijke eigen bijdrage. Daar staat goede medische zorg tegenover!! Inmiddels een andere hartklep gekregen en er komt nog een heup ingreep. In het Uz/A staat patient vriendelijkheid centraal. Zodoende.