Zo benut u uw zorgverzekering voor mantelzorg

zorgverzekering mantelzorgSteeds meer zorgverzekeraars bieden financiële hulp voor mantelzorg. Zonder eigen risico en soms zelfs met twee kansen! Dat is goed om te weten als u mantelzorger bent voor iemand op hoge leeftijd of zelf veel steun ontvangt van een mantelzorger. Zorgverzekering mantelzorg… ontdek hier de mogelijkheden.

Geen geld laten liggen

Nieuw jaar – nieuwe zorgverzekering? Gaat u daarbij op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Of blijft u bij uw ‘oude’ zorgverzekering? Hoe dan ook: uit onderzoek van de ANBO blijkt dat er bij ouderen veel onduidelijk is over zorgverzekeringen. Dat kan ook over vergoedingen gaan die er voor u zijn en waar u gebruik van kunt maken. En dat is zonde. Vooral op het gebied van mantelzorg denken namelijk steeds meer zorgverzekeraars met u mee.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is langdurige en intensieve zorg voor familie, vriend, buur of andere naaste met een chronische ziekte of beperking. Dat is in veel gevallen voor iemand op hoge leeftijd. Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers. Mantelzorgers nemen 75 procent van de zorg thuis op zich (bron: Movisie) en voorkomen daarmee onnodig beroep op dure zorgvoorzieningen.

Geen eigen risico en twee keer kans

Zorgverzekeraars zien dat mantelzorgers belangrijk zijn en nemen daarom steeds vaker vergoedingen voor mantelzorg op in een aanvullend pakket. Met twee bijzonderheden:

 • u betaalt voor het gebruik hiervan geen eigen risico. Kortom: er is financieel geen enkele reden om van gebruik van deze mogelijkheid af te zien;
 • mantelzorgers kunnen bij de meeste zorgverzekeraars ook een beroep doen op de verzekering van degene voor wie zij zorgen. Dat verdubbelt uw kans op vergoeding. Wél kunt u per jaar maar één keer van dezelfde vergoeding gebruik maken.

Tot zes weken gratis respijtzorg

Mantelzorg kan zwaar zijn. Voelt u zich overbelast, bent u ziek of wilt u er even tussenuit? Bijna dertig zorgverzekeraars vergoeden de hulp van een zorgprofessional of vrijwilliger die de zorg tijdelijk van u overneemt. Afhankelijk van uw polis kan dat vier dagen tot zes weken zijn. Vervangende mantelzorg, ook respijtzorg genoemd, verloopt meestal via een door uw zorgverzekeraar gecontracteerde partij en in bijna alle gevallen is dat Stichting Mantelzorgvervanging Nederland Handen-in-Huis.  Het duurt ongeveer acht weken om een passende vrijwilliger te vinden. Handen-in-Huis regelt zelf de toestemming bij uw zorgverzekeraar.

Tot €1.000 voor mantelzorgmakelaar

Mantelzorg brengt vaak een hoop regelwerk met zich mee. Vindt u het lastig om aan passende hulp of ondersteuning te komen? Voelt u zich van het kastje naar de muur gestuurd? Dan kan een mantelzorgmakelaar u helpen. Zestien zorgverzekeraars bieden hiervoor een vergoeding, variërend van €250 tot €1.000. Vaak wil een zorgverzekeraar vooraf uw zorgvraag inschatten alvorens akkoord te geven. Vergoedingen zijn alleen mogelijk voor gecertificeerde mantelzorgmakelaars die zijn aangesloten bij beroepsvereniging BMZM. Lees hier alles over de mogelijkheden van een mantelzorgmakelaar.

Maak er gebruik van

Wilt u van deze mogelijkheden gebruik maken en weten hoe dit voor uw zorgverzekering is geregeld? In dit overzicht van Mezzo (MantelzorgNL per januari 2019) en de Consumentenbond kunt u eenvoudig nagaan welke mogelijkheden er voor u zijn. Voor details over mantelzorgvergoedingen, en ook voor toestemming, kunt u het beste bellen met de zorghelpdesk of de afdeling zorgadvies van uw zorgverzekeraar. Alleszelf.nl heeft alle contactgegevens van alle zorgverzekeraars hier voor u op een rij gezet.

En meer: van cursus tot arrangement

Veel zorgverzekeraars bieden meer dan vergoedingen. Bijvoorbeeld telefonisch antwoord op vragen over mantelzorg. Of een mantelzorgpas, via bijvoorbeeld Univé/VGZ en IZA. Zo’n pas geeft u de zekerheid dat de zorg gewoon doorloopt als u plots iets overkomt. PNO Zorg vergoedt zelfs de opvang van uw huisdier als u in het ziekenhuis belandt. Bij Menzis, CZ en PMA kunt u zich kosteloos inschrijven voor een mantelzorgcursus. Hierin leert u om naast het zorgen ook tijd en aandacht voor u zelf te creëren. Bij  Menzis kunt u ook gebruik maken van een mantelzorgersarrangement: een verblijf van maximaal zes dagen in een door Menzis gecontracteerd Fletcher-hotel. In sommige hotels bent u welkom mét degene die u verzorgt. Gaat u samen, dan geldt een maximaal verblijf van drie dagen.

Uw ervaringen

Kent u nog meer vormen van ondersteuning of vergoeding door zorgverzekeraars? Laat uw inzichten hieronder achter, dan helpen we elkaar!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over zorgverzekering mantelzorg? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
6 reacties op “Zo benut u uw zorgverzekering voor mantelzorg
 1. Patrick Konings van REspijthuis Maison Patrick biedt de mantelzorgers een adempauze/Respijt in het Respijthuis Maison Patrick te Bleskensgraaf. Hier kunnen zorgvragers en/of mantelzorgers en zorgvragers samen komen logeren (Kortdurend Verblijf) om even op schreef:

  Mantelzorgers hebben ook tijd voor zichzelf nodig om de zorg voor die ander vol te kunnen blijven houden. Respijthuis Maison Patrick biedt die mogelijkheid! In een huiselijke sfeer en omgeving tijdelijk logeren (Kortdurend Verblijf) Je kan samen komen als mantelzorger en zorgvrager of als zorgvrager alleen. Kijk voor meer info op onze site http://www.maison-patrick.nl Je wil het samen thuis toch langer vol houden? Dan heb je als mantelzorger ook af en toe een adempauze nodig!

 2. Adriaan Leeuw schreef:

  Het belang van deze boodschap wordt veelal onderkend. Te veel mantelzorgers zitten (nog) vast in een voor hen uitzichtloze situatie.
  Dan is zo’n verhaal voor hen een gouden oplossing.
  Maar hoe bereik je de mantelzorgers. Daar ligt een taak voor de zorgorganisatie zelf. Professionals die zorg verlenen aan de zorgvrager moeten onderkennen wanneer de mantelzorger hulp of ondersteuning nodig heeft, en hen de juiste weg wijzen.
  In de gemeenten in de Kop van Noord-Holland kan het mantelzorgcentrum die ondersteuning leveren. Deze organisatie wordt (nog) gesubsidieerd door de gemeenten, en de mantelzorger hoeft daarom voor de hulp van een mantelzorgconsulent of -makelaar niet bij de zorgverzekeraar aan te kloppen. In andere gemeenten is dat weer niet zo geregeld, en is vergoeding en hulp van zorgverzekeraars wel ontzettend belangrijk.
  Een punt van aandacht in de maatschappij die volgens onze regering zelfredzamer moet worden.

 3. Jolien Banda schreef:

  Erg fijn dat een dergelijk overzicht bestaat van Mezzo en dat jullie informatie verstrekken over dit onderwerp. Het overzicht betreft echter 2015. Is er ook ergens een overzicht te vinden van 2016?

  • Beste Jolien, goed dat je dit zegt. Want er is wél een overzicht van 2016. Per ongeluk niet de actuele link geplaatst. Maar dat hebben we nu aangepast. Het staat er nu dus goed! Dank voor je reactie. Hugo

 4. W Geleedts Mes schreef:

  Info gaat over het jaar 2017 ,we moeten nu kiezen voor 2019 hier heb ik niets aan!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: