Walking sporten: fit met hockey of voetbal kent geen leeftijd!


Blijven sporten wordt lastiger op hogere leeftijd. Dat is jammer omdat juist bewegen zo’n positieve bijdrage levert aan onze levenskwaliteit. Gelukkig bestaat er een aangepaste beweegvorm voor 55-plussers. Met het initiatief Oldstars stimuleert het Nationaal Ouderenfonds samen met partners Menzis en Van Boxtel het sporten op seniore leeftijd. Zo kan iedereen blijven sporten op een passend, eigen niveau via het verenigingsleven in de buurt. Met diverse spelvarianten zijn de voordelen van een leven lang sport te ervaren. Het OldStars Sport aanbod groeit zowel in aantal als in typen sport en daarmee ook in populariteit. Alleszelf.nl brengt de boel graag in beweging en informeert u in dit bericht over deze Walking sporten.

Sportmodel voor walking sporten

walking sporten oldstars

Het Athletic Skills Model (ASM) dient als basis voor alle aangepaste Oldstars spelvormen. ‘OldStars’ beweegstrateeg René Wormhoudt introduceert daarmee voor het Nationaal Ouderenfonds de aangepaste beweegvormen bij verenigingen, spelbegeleiders en spelers. Het doel? Fysiek en sociaal fit in een ouderenvriendelijke sportvereniging! De spelvormen zijn al bewezen sporten in ondermeer Groot Brittannië. Vooral voetbal en hockey doen het daar goed.

Bewegen met vele walking sporten

Een ouderenvriendelijke sportomgeving start het Nationaal Ouderenfonds dus bij de Nederlandse verenigingen. Er bestaan inmiddels heel veel nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers. We zetten de Walking sporten voor het overzicht op een rij. Zo bestaan er Oldstars walking…

Voor een eerste indruk, ook van de aanpassingen van de basis spelregels, lichten we er graag de na voetbal 2e populaire walking sport voor u uit:

Walking sporten met hockey

De aangepaste spelvorm van OldStars walking hockey richt zich op de leeftijdsgroep 60+. Ook deze ‘lopende sport’ is heel geschikt om op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen blijven bewegen. De spelvorm is steevast onder begeleiding van een OldStars begeleid(st)er en/of trainer. Winnen staat daarbij niet voorop, verantwoord bewegen, meedoen, contact en gezelligheid wel.

Spelregels

Een (gemengd) team bestaat uit 5 spelers en keepers zijn er niet. Het speelveld bestaat uit 1/8 hockeyveld met gewone doelen waarbij alleen de plankhoogte telt. Een wedstrijdje duurt 2 x 15 minuten. De bal moet onder de knie en de stick onder de heup blijven. Een hele mooie in de geest van het walking sporten: een minder mobiele speler moet de gelegenheid worden gegeven een bal aan te nemen. Lees hier meer details over de spelregels.

walking sport hockey

Materiaal

Er wordt gespeeld met een reguliere hockeystick en bal. Besteed daarom aandacht aan de juiste hockeyspullen. Daar hoort naast een paar stabiele kicks natuurlijk ook een hockeystick bij die wat geschikter is voor deze ‘walking’ tak van sport. Let daarbij op de juiste lengte van de stick. Als bukken wat minder (diep) gaat, biedt een iets langere stick mogelijk uitkomst. De lengte in inches meet u staand van de grond tot aan uw navelhoogte. Een wat lichter allround hockeystick geeft ook meer comfort want kost minder kracht en is makkelijker te hanteren. Zo vonden wij zelf bijvoorbeeld online de Roofy Classic Mid Bow; een klassieke, allround, lichte stick (70% carbon).

De Derde Helft

Het Ouderenfonds wil het Walking sporten ook gebruiken in de strijd tegen eenzaamheid onder ruim twee miljoen ouderen in Nederland. Zo wil zij met een zogenaamde ‘Derde helft’ de sociaal actieve leefwereld vergroten onder ouderen. Dit project wil 2.500 55-plussers bereiken om hen een  actieve plek te bieden als vrijwilliger en deelnemer in het verenigingsleven.
Vrijwilligerswerk, sportieve en sociale activiteiten zijn tijdens ‘De Derde Helft’ van het leven bij uitstek middelen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen.

Maar liefst 50 sportverenigingen organiseren samen met ouderen activiteiten in hun clubhuis. Denk daarbij aan dansavondjes, computerles, yoga, stand up comedy- en literatuuravonden. Activiteiten dóór en vóór ouderen en de sportverenigingen.

Meer mogelijkheden voor bewegen en ontmoeting >>

Met sportieve groet

We zijn benieuwd naar uw interesse en ervaring met genoemde Walking Sporten. Of kiest u liever voor een andere vorm van beweging? Laat uw reactie achter onder dit bericht voor uw mede sporters.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: