De beste verzekering voor scooter, snorfiets of brommobiel

scooter verzekeren of brommobielOf je nu scooter of brommer blijft rijden of overstapt naar de populaire snorfiets of zelfs de brommobiel; een WA-verzekering is en blijft een vereiste! Daarnaast heeft u voor een passende verzekering toch veel belangrijke keuzes te maken. Zeker als de risico’s toenemen op hogere leeftijd en de mobiliteit verminderd. Alleszelf.nl bekijkt daarom waar u het beste op kunt letten om de juiste dekking tegen de voordeligste kosten te kiezen. Wilt u een verzekering voor een scooter vergelijken, voor een snorfiets of misschien wel een brommobiel? Lees dan eerst even deze basistips.

Aspecten bij verzekering voor scooter, snorfiets of brommobiel vergelijken

In het algemeen kunt u uw verzekering vergelijken op een aantal criteria. Allereerst op schade bij/aan anderen, diefstal of joyriding en brand-, storm- en hagelschade. Maar mogelijk wilt u ook accessoires, waaronder uw dure helm, verzekeren. Tot slot moet u letten op het geboden eigen risico en niet in de laatste plaats natuurlijk de poliskosten. Er kan bovendien prijsverschil zitten in de afrekening per periode.

Het kan ook nog voordelig zijn om meerder verzekeringen bij een verzekeraar onder te brengen zodat u pakketkorting krijgt. Zachtere factoren die u kunt mee laten wegen zijn reviews die u online kunt opzoeken. Op internet vind u verschillende vergelijkers van verzekeringen. Kies een onafhankelijk platform en vergelijk ook de resultaten van de vergelijkers!

Verzekeringsvormen en uw risico

Verplicht verzekeren: WA

 Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

Zoals gezegd is de basis bij een verzekering de verplicht af te sluiten WA-verzekering. Deze minimaal vereiste verzekering zorgt ervoor dat de kosten voor de tegenpartij gedekt zijn. En wel als u een ongeval met de schade door uw schuld veroorzaakt. Let wel; uw eigen kosten zijn hierbij echter niet gedekt! Ook is het uw risico als er sprake is van schade door brand, storm, hagel of bliksem. Verder is de schade door (poging tot) diefstal van uw vervoermiddel of door joyriding onverzekerd. In de praktijk gaan veel mensen daarom toch voor extra dekking, vooral bij het scooter verzekeren. Nou, dat blijkt niet voor niets….

Uit diefstalcijfers blijkt dat brom- en snorfietsen het meest gestolen worden in Nederland: in 2020 maar liefst 12.233 stuks! | Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Middenstap WA+

Dit is bij veel verzekeraard de zogenaamde ‘middenstap’ waarbij u verzekerd bent voor schade:

  • bij een ander (natuurlijke wettelijke aansprakelijkheid);
  • aan uw eigen voertuig door brand (meestal niet door bevriezing);
  • door overige natuurlijke verschijnselen;
  • veroorzaakt door ‘joy’-rijden, diefstal of braak.

All-risk verzekering

Met Allrisk gaat u voor de hoogste dekking, dat wil zeggen alles wat WA en WA+ biedt maar ook de schade aan uw eigen voertuig door een ongeluk waaraan u zelf schuld heeft. Toch kunt u zelfs een all-risk verzelkering vaak aanvullend verzekeren. Zeker bij een nieuwe aanschaf is een all-risk verzekering, ook met extra’s, aan te raden. Misschien gaat u voor uw dagelijkse ritten wel voor de nieuwste elektrische brommobiel. Wat dacht u van de afgebeelde Citroen AMI; milieuvriendelijk en voordelig. Dan rijdt u met alleen uw bromfietsrijbewijs op zak comfortabel tot 45 km per uur zonder CO2 uit te stoten!

Eigen risico

Dit geldt niet voor de basis WA-dekking. Heeft u zelf schade? Dan geldt de specifieke voorwaarden van elke afzonderlijke verzekeraar. Daarbij berekenen zij per schade veelal een bedrag van 100 tot 250 euro aan eigen risico. Mogelijk kunt u echter een een hoger eigen risico aangaan om de maandelijkse premie te drukken. Verzeker dat wat u niet kunt of wilt dragen is daarbij een goede, ouderwetse maatstaf.

Keuzehulp Vervoer & Mobiliteit >>

Verzekering voor scooter of wat anders?

Hopelijk bent u weer wat wijzer om goed verzekerd langer mobiel te blijven. U kunt wellicht nog beter een snorfiets, brommobiel of gewoon een scooterverzekering vergelijken. Wat is voor u het handigste vervoermiddel? En bij welke verzekering voelt u zich nog senang?

Als u eerst nog een passend vervoersmiddel moet kiezen, heeft de SWOV een factsheet over de verschillen tussen scootmobielen, gehandicaptenvoertuigen en brommobielen. Deel uw ervaring hieronder!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over verzekering voor scooter en brommobiel?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[ Beeldgebruik Verzekering voor scooter ] 

Hoofdvisual: persfoto © Citroën

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: