Oppaswerk tot op de hoogste leeftijd? Superleuk!

oppaswerkHet mooie van ouder worden, is dat u meer tijd kunt steken in de dingen die er voor u toe doen. Een hobby, reizen, studeren, samenzijn, vrijwilligerswerk… alles is mogelijk! Contact met verschillende generaties is daarbij extra fijn. De mogelijkheden daarvoor kunnen echter ook door de jaren heen verminderen. Hebt u er wel eens aan gedacht om uw oude skills weer op te pakken? Of zoekt u een gewoon een mooie tijdsbesteding? Denk dan ook eens aan oppaswerk als (extra) opa of oma! Alleszelf.nl inspireert u graag voor een positieve gezondheid en zet de mogelijkheden voor u op een rij.

Oppaswerk meer dan babysitten

U kunt oppaswerk zien als bijbaan maar het is vooral heel erg leuk. U ontmoet jonge ouders en maakt met hun kinderen contact als een soort opa of oma. Uw levenservaring komt daarbij extra van pas. Denk bij oppassen niet alleen aan babysitten maar ook aan kinderopvang en naschoolse opvang. Ouders willen dat hun kinderen de beste opvang krijgen zodat zij hen met een gerust hart kunnen achterlaten. De kosten van kinder- en naschoolse opvang zijn echter hoog. Daarbij gelden vaak strikte ophaaltijden en kunnen jonge kinderen de omgeving als stressvol ervaren. Voor flexibele kinderopvang vinden ouders vaak geen goede oplossing. Nou, daar kunt u in beeld komen!

Bijbaan of roeping

Dat er een vergoeding tegenover oppaswerk staat, is mooi meegenomen maar oppaswerk levert u zoveel meer op. De gezelligheid, het contact, de variatie én meer beweging maken oppassen tot het beste ‘bijbaantje’. In feite is het een omgedraaide, actieve vorm van begeleiding en gezelschap zoals we dat ook in onze Keuzehulp aanbieden. U zoekt zelf het gezelschap op! Natuurlijk het moet allemaal wel fysiek en mentaal aankunnen. Als er aanpassingen of hulpmiddelen voor u nodig zijn, maak dat dan bespreekbaar. Vanuit huis of bij de ouders thuis oppassen, is ook al een verschil. Verder is samen oppassen met uw partner of goede vriend(in) ook een optie. Zo kunt u ook de tijd verdelen of opdelen. Superleuk toch?

Pas op voor positieve gezondheid

Oppaswerk sluit perfect aan op de theorie ‘Positieve Gezondheid‘ van Machteld Huber. Zij benoemt een bredere kijk op gezondheid. Met een goede gezondheid kunt u omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Door zo veel mogelijk eigen regie te voeren blijft u gezond. Als oppas doet en telt u extra mee in de maatschappij! Dat is toch positieve psychologie van de bovenste plank?

Oppaswerk hoe en waar dan?

Het Nibud geeft goede tips over de afspraken die ouders met u als oppas kunnen maken. In dit artikel over het berekenen van het oppastarief ziet u hoeveel oppassers gemiddeld in een stad verdienen. Om aan een geschikt oppasadres te komen, zijn er verschillende mogelijkheden:

In uw netwerk

Wist u dat in Nederland ruim veertig procent van de werkende ouders gebruik maakt van de oppasdiensten van de eigen opa en oma? Onder uw familie, vrienden en kennissen is misschien nog niet bekend dat u zou willen starten als oppas met senioriteit. Of men durft het u niet te vragen… Laat het actief weten en geef aan dat doorvertellen welkom is. Misschien kunt u een visitekaartje laten maken om te verspreiden? Zet ook mogelijk uw sociale media in voor een oproepje en maak er iets leuks van. Het voordeel is de hoge betrouwbaarheid van uw oppasadres en de extra motivatie om bekenden te helpen.

In de media

Oppaswerk kunt u zowel in online als traditionele media vinden. Denk aan een advertentie in het huis-aan-huisblad tussen de bekende kleintjes, het prikbord in de supermarkt en de bibliotheek. Of gebruik Google om op een forum terecht te komen. In plaats van steeds te moeten checken of er aanbod is, kunt u zich natuurlijk ook zelf promoten via deze kanalen. Nadeel is dat u niet weet wat voor vlees u in de kuip heeft. Het juiste, veilige oppasadres vinden is zo een hele uitdaging! Neem zeker iemand mee bij het eerste contact en lees hier meer over veilig kiezen.

Via een platform

De verschillende oppassites brengen gangbare, makkelijk en veilige manier vraag en aanbod samen. Het grootste platform in Nederland is Sitly. Deze site én app met volop keuze lichten we graag voor u uit. Oppaswerk SitlyOp het platform Sitly kunnen ouders en oppassers elkaar vinden. U kunt eenvoudig zien wie er in de buurt op zoek is naar een oppas of oppasgezin. Zo helpt de site u met het vinden van het best passende oppasadres. De organisatie werkt met een maandabonnement.

“Sitly is het snelst groeiende platform waar oppassers en gezinnen elkaar ontmoeten.” | Jules van Bruggen, oprichter.

Zoeken en vinden is er simpel:

  1. Stel uw criteria in & vind leuk oppaswerk in uw omgeving
  2. Bekijk het oppasgezin en check het aantal kinderen, oppaswensen & meer
  3. Neem contact op met het gezin & spreek af om te kijken of het klikt.

Ervaring met oppassen of tips?

Ziet u oppassen zitten? Heeft u al ervaring opgedaan als seniorenoppas, privé of ‘zakelijk’? Hoe heeft u uw oppasadres gevonden? Heeft u meer tips? We kijken uit naar uw reactie onder dit artikel.

Keuzehulp Alleszelf.nl. Zoek, vergelijk en vind hier >>

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over ‘oppaswerk’?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: