Zo ontvangt u veilig diensten aan huis

veilig dienstenOp een veilige manier betrouwbare diensten thuis ontvangen. Daarmee kunt u in veel gevallen tot op de hoogste leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In ons land kan dat vaak heel goed. Bovendien helpt Alleszelf.nl u er elke week bij. Maar misschien twijfelt u soms of u te maken hebt met een betrouwbare aanbieder? Of hebt u nare verhalen gelezen of gehoord over misbruik en fraude? Of wilt u voorkomen dat u eventueel het slachtoffer wordt van mensen met verkeerde bedoelingen? In dit artikel krijgt u elf tips om u te helpen de juiste aanbieders in te schakelen.

Verantwoording

Alleszelf.nl helpt u op een positieve manier om tot op de hoogste leeftijd zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. We gaan er vanuit dat organisaties die Alleszelf.nl vermeldt dezelfde goede intenties hebben en u zo goed mogelijk zullen ondersteunen. En we zijn ervan overtuigd dat dit bijna altijd goed gaat. Om u desondanks te helpen eventueel wangedrag, misbruik, fraude of andere vervelende situaties te voorkomen hebben we dit artikel voor u gemaakt. Het is gebaseerd op onze praktijkkennis en aanvullend onderzoek naar tips en adviezen op sites zoals Marktplaats, Tros Radar en de Consumentenbond. De informatie in dit bericht hoeft hiermee niet compleet te zijn. Wellicht hebt u andere suggesties over veilig diensten ontvangen? Laat die achter in een reactie onderaan dit artikel!

1. Eigen verantwoordelijkheid eerst

Op Alleszelf.nl vindt u concrete oplossingen, keuzemogelijkheden en een steeds completer aanbod. Alleszelf.nl heeft een eigen veiligheidsbeleid maar u blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het inschakelen van aanbieders van producten of diensten. Zekerheid om veilig diensten te ontvangen is er natuurlijk nooit maar u kunt wel het risico tot een minimum beperken.

2. Volg uw gevoel

Als u aanbiedingen of voorstellen krijgt die ‘te mooi zijn om waar te zijn’, dan zijn ze dat meestal ook. Hebt u een ‘niet-pluisgevoel’? Ga er dan maar vanuit dat uw gevoel klopt. Ons advies is om bij twijfel of argwaan altijd eerst aanvullend ‘onderzoek’ te doen. En pas daarna eventueel te handelen.

3. Samen onbekenden thuis ontvangen

Als u diensten aan huis ontvangt en u verwacht iemand voor de eerste keer: dan is ons advies om hierbij altijd een bekende aanwezig te laten zijn. Dat kan gewoon een goede buur zijn die even bij u aanschuift. En als er onverwacht een onbekende aan de deur staat: met deze tips kunt u voorkomen het slachtoffer te worden van zogenaamde ‘babbeltrucs’.

4. Vreemde vragen niet accepteren

Vraagt men gegevens zoals uw BSN-nummer die helemaal niet horen bij een bepaalde transactie? Niet afgeven en niet in zee gaan met deze aanbieder.

5. Vrijwilligers via bekende organisaties

Bent u op zoek naar een vrijwilliger? Maak dan bij voorkeur gebruik van bestaande zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties en -platforms. Ontdek hier de belangrijkste digitale platforms om een vrijwilliger te vinden. En hier vindt u steeds meer welzijnsorganisaties die u kunnen helpen.

6. Onderzoek doen naar de aanbieder

Twijfelt u en wilt u, voordat u een dienst of product bestelt, meer weten van een aanbieder? Dan kunt u tegenwoordig relatief gemakkelijk meer informatie verzamelen via internet. Hieronder doen wij u suggesties die u daarbij helpen.

 • Zoek via Google naar de naam van de organisatie en bekijk de informatie over deze organisatie. Zoek ook op een combinatie van de organisatienaam samen met woorden als ‘klacht’, ‘probleem’, ‘opgelicht’, afspraak nakomen’.
 • Ook kunt u op internet nagaan hoelang een organisatie bestaat. Het zegt niet alles, maar als een bedrijf langer bestaat en meerdere werknemers heeft, heeft u mogelijk niet met een ‘vluchtige’ aanbieder te maken. Maar besef dat ook een kleiner bedrijf en een enkele, zelfstandige ondernemer betrouwbaar kan zijn, zeker als deze aan veel andere voorwaarden voldoet.
 • Als de aanbieder geen vast (bezoek)adres heeft of geeft dan kan dit een onbetrouwbare aanbieder zijn. Daarnaast geeft een zakelijke domeinnaam in het mailadres meer vertrouwen, maar is geen garantie. Deze domeinnaam staat achter het ‘@’-teken in het mailadres en bevat gewoonlijk de bedrijfsnaam.
 • U kunt hier controleren of de aanbieder staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op enkele uitzonderingen na is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht.
 • U kunt de algemene voorwaarden van de aanbieder beoordelen. Algemene voorwaarden zijn overigens niet verplicht.
 • Ervaringen van andere consumenten kunnen een indruk geven van de kwaliteit van het aanbod. Deze ervaringen vindt u vaak in reviews, bijvoorbeeld op de site van de aanbieder. Referenties kunnen positief of negatief zijn. Besef dat niet alles wat u terugleest op waarheid hoeft te berusten. Iets negatiefs kan uit een soort rancune geplaatst zijn en positieve reacties kan men ook zelf (laten) aanmaken.
 • Beoordeel de communicatie van de aanbieder. Daarbij gaat het om concrete zaken als de site, de correspondentie, de reclame. Maar ook de manier en toon waarop u benaderd wordt. Bekijk bewust welke indruk dit geeft. Komt de communicatie betrouwbaar op u over?

7. Keurmerk

Een keurmerk geeft aan de aanbieder zich aan een bepaalde gedragscode houdt. Via dit overzicht van Consuwijzer kunt u lezen waar de verschillende keurmerken voor staan. Oftewel: welke voorwaarden mag u verwachten. Ook Tros Radar maakt u hier verder wegwijs in de vele keurmerken.

8. Aansluiting branche- of beroepsorganisaties

Sommige aanbieders zijn aangesloten bij een branche- of beroepsorganisatie. Deze aansluiting kan u extra zekerheid geven over de kwaliteit van de dienstverlening. Kijk op internet goed na waar de genoemde brancheorganisatie voor staat en vraag desnoods bij hen na of de aanbieder inderdaad lid is. Alleszelf.nl geeft onder sommige categorieën van diensten de bijbehorende branche- of beroepsorganisaties aan.

9. Aankopen via internet

Als u direct via internet een aankoop wilt doen dan gelden er om veilig diensten te ontvangen extra aandachtspunten:

 • herken een nepwebshop: lees hier de tips van Radar;
 • shop veilig diensten online: lees hier de tips van de Consumentenbond.

10. Misleiding en agressieve verkoop

De wet spreekt van oneerlijke handelspraktijken als er sprake is van misleiding of agressieve verkoop. Bij misleiding is de verkoper niet eerlijk over zijn bedoelingen of hij onthoudt u relevante informatie. In het geval van agressieve werving wordt u op indringende wijze onder druk gezet om een product of dienst te kopen. De consumentenbond geeft hier voorbeelden, informatie over uw rechten en nader advies.

11. Politiemeldingen

Op deze pagina van de Politie kunt u checken of er meldingen zijn gedaan over de verkoper van diensten.

Meer over veilig wonen

Naast bovenstaande informatie gaf Alleszelf.nl eerder informatie over veilig wonen:

Uw ervaringen met veilig diensten ontvangen

Hopelijk help ik u met dit artikel om een betrouwbare aanbieder te selecteren en zo veilig diensten te ontvangen. Wat zijn uw ervaringen bij deze keuze? Kent u nog andere manieren om een aanbieder te beoordelen op betrouwbaarheid? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over veilig diensten ontvangen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “Zo ontvangt u veilig diensten aan huis
 1. Naam (verplicht) schreef:

  nuttig

 2. Michaela ten Siethoff schreef:

  Beste Robert,

  Uw website vind ik erg nuttig en handig, maar……:
  Veel van de eerder verschenen nieuwsbrieven blijven actueel, en ik begrijp heel goed dat het handig en informatief is om ze opnieuw te plaatsen en versturen. Alleen blijkt vaak dat links in het artikel niet meer correct zijn of niet meer bestaan omdat bedrijven stoppen of nieuwe websites maken. Misschien een tip om de tekst even na te lopen en te zien of alle gegeven informatie nog actueel is?

  Met vriendelijke groet,
  Michaela ten Siethoff
  http://www.senioren-assistent.nl

  • Robert Arnoldy schreef:

   Geachte mevrouw Ten Siethoff, beste Michaela,

   Fijn om te horen dat u de nieuwsbrief zo actief inzet en meedenkt om Alleszelf te verbeteren. Als we een update van een artikel maken dan zorgen we ook dat je hier ook op uit komt als je naar het oude artikel klikt (uit bijvoorbeeld een oude nieuwsbrief). Als dit niet zo is hoor ik graag waar dit niet klopt. Het kan ook zijn dat de site achter de link zelf even niet werkt door een storing. De links op de site zelf controleren we periodiek. Foutieve links kunnen altijd gemeld worden aan info@alleszelf.nl zodat we deze snel kunnen aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: