In Nederland zijn er veel vervoersmogelijkheden die het mogelijk maken voor ouderen om zich zelfstandig te verplaatsen. Velen kiezen er ook voor om in hun eigen auto te rijden. Dit geeft niet alleen een zeer groot gevoel van zelfstandigheid, maar het is ook bekend en vertrouwd. Veel bestuurders doen namelijk niets liever na het behalen van hun rijbewijs. Op het moment dat u ouder wordt, kan zelf rijden wel bepaalde problemen met zich meebrengen. Zo betaalt u vaak een veel hogere premie. Waarom is dit? En belangrijker: hoe kunt u ervoor zorgen dat u toch zo min mogelijk betaalt voor uw autoverzekering?
Weigering en hogere premies op grond van risico statistieken
Dat jongeren meer voor autoverzekeringen betalen is algemeen bekend. Dat ook senioren vaak een hogere premie betalen, daar wordt minder vaak bij stil gestaan. In sommige gevallen worden ouderen zelfs afgewezen door een verzekeraar, enkel en alleen vanwege de leeftijd. Zo zijn senioren met een leeftijd van 80 of hoger vaak de dupe. Veel verzekeraars zullen hen niet accepteren vanwege de risico statistieken.
Uit onderzoek is gebleken dat bestuurders die ouder zijn dan 81 jaar met hun auto elke miljoen kilometer gemiddeld 31 ongelukken maken. Bestuurders met een leeftijd tussen de 61 en 65 jaar maken over hetzelfde traject genomen gemiddeld slechts 4,2 ongelukken
SWOV (2015). Ouderen in het verkeer. SWOV-Factsheet, augustus 2015. SWOV, Den Haag
Leeftijdsdiscriminatie?
Verzekeraars gebruiken deze statistieken om oudere bestuurders te weigeren of een hogere premie op te leggen. Doordat uit onderzoek duidelijk is geworden dat ouderen inderdaad onder een bepaalde risicogroep vallen, kan deze weigering niet afgedaan worden als leeftijdsdiscriminatie. Daarnaast hebben verzekeringsmaatschappijen geen acceptatieplicht, waardoor dit probleem niet aangevochten kan worden. Op dit moment zijn er nog genoeg verzekeraars die wel verzekeringen aanbieden voor senioren, dus de regering heeft geen plannen om het beleid te veranderen.
Waar ligt de leeftijdsgrens?
Het beperkte aanbod van verzekeraars zorgt helaas wel voor een probleem. Ouderen zullen vaak meer voor hun premie betalen. Waar die leeftijdsgrens ligt, verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeringen zullen al een hogere premie opleggen aan 70-plussers, anderen aan 80-plussers. Zelfs wanneer u uw hele leven schadevrij gereden heeft, komt u voor dit probleem te staan. Eenvoudig vanwege de criteria die een verzekeraar hanteert. Zo is het mogelijk dat een bestuurder met een leeftijd van 80 jaar 50% meer betaalt voor zijn autoverzekering dan een jongere automobilist.
Autoverzekering? Betaal niet teveel
Hoe voorkomt u nu dat u teveel betaalt voor een verzekering? Het is verstandig met regelmaat verzekeringen te vergelijken. Door gebruik te maken van een vergelijkingssite, kunt u makkelijk zien welke verzekeraar de laagste premie vraagt. Daarvoor kunt u voor de juiste autoverzekering naast uw auto op basis van uw kenteken, de dagwaarde en uw persoonlijke situatie en wensen aangeven. Stap echter niet zomaar over. De verzekeraar naar wie u wilt overstappen zou leeftijdsgrenzen kunnen hebben, waardoor ze u als cliënt weigeren. Maak dus pas de overstap op het moment dat u geaccepteerd bent.
Mijn verzekering werd geweigerd door All Secure, omdat ik 83 ben.
Ik had overigens 20 schadevrije jaren!!!
De broers coronel zeggen dat er niet bij in hun reclame dat je te oud kunt zijn.
niet alleen all secure ook de ANWB verdubbelde de verzekering van mijn vader toen hij 81 werd.
in zijn hele leven lid geweest en 1 keer een schade tegen een paaltje.
bellen hielp niet moesten overstappen naar een ander.