Datingfraude: de werkwijze van een datingoplichter uitgelegd

datingfraudeWe leven in een bizarre tijd. Het wordt steeds moeilijker om nog iets van een sociaal leven te onderhouden – als dat al mogelijk is. Want de lockdown en verregaande maatregelen zijn er juist op gericht om bestaande en nieuwe contacten te vermijden. Het is wat nu nodig is om mensenlevens te redden, maar we hebben ook allemaal de behoefte om een sociaal leven te leiden en liefde te vinden. Datingfraude onder ouderen ligt daarom meer op de loer…

Alles wat in het afgelopen jaar is gebeurd, heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen overgeschakeld zijn naar de gemakkelijkere manieren om een verbinding te vinden. Videobellen met familie, sociale media voor contacten met kennissen en dating apps voor nieuwe contacten. En dat kan hen helaas het doelwit maken van datingoplichters, die jagen op nietsvermoedende ouderen met het verlangen om een connectie te vinden.

Datingfraude

Volgens de FraudeHelpdesk is datingfraude een van de meest lucratieve oplichtingspraktijken. Elk jaar worden duizenden Nederlanders, vooral 40-plussers, het slachtoffer van deze vorm van fraude. Alleen al in de eerste helft van 2020 werd er bij de Fraudehelpdesk voor € 2.350.000 aan schade gemeld. Als we kijken naar 2020 in het geheel, dan raakten mensen in deze leeftijdsgroep gemiddeld € 17.000 kwijt aan hun fictieve geliefdes. En dat is twee keer zoveel als een jaar eerder.

Jacqueline werd via een datingsite verliefd op een Amerikaanse legerarts. De ongelukkige vrouw werd opgelicht voor € 1.600. Reinier, een 56-jarige man uit Breda, werd opgelicht voor € 25.000. Hij verloor niet alleen zijn hart aan de oplichter, maar ook de erfenis van zijn moeder. Veel slachtoffers verliezen al hun spaargeld of nog erger – ze raken diep in de schulden.

Aangezien de zoektocht naar een nieuwe liefde rond Valentijnsdag een piek bereikt, is dit een goed moment om het te hebben over de technieken die deze datingfraudeurs gebruiken. Bent u bekend met de werkwijze van een datingoplichter? Weet u hoe zo’n oplichter een weg zoekt naar uw portemonnee in plaats van uw hart? We vertellen u er meer over.

De werkwijze van een datingfraudeur

Oplichters maken misbruik van mensen die op zoek zijn naar liefdespartners. Ze doen zich voor als een potentiële kandidaat voor een (lat)relatie. Op slinkse wijze spelen ze in op de gevoelens van hun gesprekspartner. En als dat gelukt is, gebruiken ze emotionele triggers om geld, geschenken of persoonlijke gegevens afhandig te maken.

Het aantrekkelijke profiel

datingfraude profielDe frauders maken doorgaans gebruik van valse online profielen, ook wel nepprofielen genoemd, die zijn ontworpen om argeloze slachtoffers te lokken. Zij denken: “Dat is een knappe man, die Joe,” terwijl het slechts een fictieve naam is en… het is niet de echte Joe. Het zijn de foto’s van iemand anders. Want de oplichter neemt de volledige identiteit aan van echte, betrouwbare mensen zoals militair personeel, hulpverleners of professionals die in het buitenland werken. Ze beweren vaak uit Nederland of een ander westers land te komen, maar reizen of werken in het buitenland.

De sterke emoties

Datingoplichters zijn meesters in de kunst van verleiden. Het is immers hun dagelijkse taak om iemand het hof te maken, iets wat ze ook nog eens bij meerdere mensen tegelijk doen. Ze zullen in relatief korte tijd sterke emoties voor u tonen. Het is heerlijk dat er iemand is die dit voor u voelt, een betoverende ervaring. Maar als het niet gemeend is, en met kwade bedoelingen, dan is dit een manipulatieve tactiek om controle over iemand te krijgen. Daarbij zullen ze zo snel mogelijk het gesprek van de betrouwbare dating app naar de privésfeer verplaatsen, zoals telefoon, e-mail of instant messaging.

In een recente campagne van onder meer het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid worden 40-plussers gewaarschuwd voor datingfraude. Zij worden onder meer geadviseerd om in de chatfunctie van de dating app te blijven.

Ondertussen doet de oplichter er alles aan om uw interesse en vertrouwen te winnen. Lieve gebaren, schattige zinnetjes en het delen van persoonlijke informatie: dit kan maanden doorgaan, totdat ze het gevoel hebben een band te hebben die onbreekbaar lijkt te zijn. Het doel? Het slachtoffer het gevoel geven dat het ware liefde is. En hoewel ze steeds graag naar Nederland willen komen, komen ze nooit – steeds komt er iets tussen.

Video over datingfraude


Bron video en beeldmateriaal: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

De vraag om iets

Zodra ze uw vertrouwen hebben gewonnen, vraagt de oplichter (subtiel of direct) om geld, geschenken of uw bank- of creditcardgegevens. Of om intieme foto’s of videos. Vaak heeft de oplichter te maken met een persoonlijk noodgeval. Hij of zij is onderweg naar Nederland en wordt vastgehouden door de douane, een ernstig ziek familielid heeft onmiddellijke medische hulp nodig of ze kunnen plotselinge financiële problemen claimen vanwege een ongelukkige reeks pech. De enige die kan helpen? Dat bent u, het slachtoffer. Maar er is helemaal geen noodgeval… het is een truc.

Het laatste contact

Wat hierboven is beschreven, is de standaard werkwijze van een datingfraudeur, een vorm van bedrog die jaarlijks vele Nederlanders veel geld kost. Niet alleen verliezen ze geld, maar ook het vertrouwen in de medemens. Het geld dat u naar oplichters verstuurt, is (bijna) altijd voorgoed weg. In de meeste gevallen is het onmogelijk terug te krijgen. Zodra het geld op is, verdwijnt uw “geliefde” als sneeuw voor de zon.

Diensten voor ontmoeting zoeken en vinden >>

Het probleem is verergerd door het coronavirus, dat de perfecte dekmantel biedt voor datingoplichters. Voorafgaand aan de pandemie leek het misschien nog ‘iets voor jongeren’ om een relatie met iemand te beginnen zonder elkaar ooit persoonlijk te ontmoeten. Nu is het voor veel alleenstaande en kwetsbare ouderen de enige optie. En dat brengt gevaren met zich mee.

Uw ervaring met datingfraude en meer lezen

Wat zijn uw ervaringen? Hebt u tips om veilig te daten tot op de hoogste leeftijd? Deel uw inzichten graag hieronder! Lees ook:

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over datingfraude?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Datingfraude: de werkwijze van een datingoplichter uitgelegd
  1. Cees Braat schreef:

    Een paar jaar geleden besloot ik de Rabobank te verlaten. De gegevens wilde ik overplaatsen naar Ing/bank. Mij werd verteld, dat ik verder niks hoefde te doen. De bank zou het onderling wel regelen. Dit is dus niet gebeurd.!. Ineens kreeg ik een bericht via e/mail van de Rabobank. Ik ben er toen vanuit gegaan, ? dat het te maken had met de omschakeling van de ene naar de andere bank. Door te klikken op de link die er vermeld stond kwam er een bevestiging. Ook een hangslotje bij al mijn bestanden. Jeffrey ingeschakeld en hij zei mij Uw computer is gegijzeld.!.Tsja Provider Kpn heeft het opgelost. De kosten waren vrij hoog. Ook ben ik veel foto’s kwijt. Foto’s van rivier de Maas die dicht gevroren was. Jammer, maar door ervaring wijzer geworden. Nu kijk ik niet meer naar onbekende berichten. Serieus of niet serieus bedoeld het gaat direct de prullenbak in.

  2. Annie schreef:

    Wat een akelige ervaring. Uw vertrouwen in de mensheid heeft vast een deuk opgelopen! Sommige oplichters sturen een bericht van een bank waar je helemaal geen zaken mee doet. Dan is het gelijk duidelijk dat dit Phishing mail is. Uw idee om onbekende berichten te verwijderen is logisch. Want op een link klikken – zelfs van bekende afzenders – blijft riskant. Berichten van mensen die om geld vragen (ook familie) is zelden betrouwbaar. De huidige technologie maakt voor ons alles makkelijker maar ook, voor oplichters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: