Ontdek welke tablet voor u geschikt is

tablet kiezen[Gastbijdrage] Op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen kan beter met een tablet: daarmee kunt u antwoorden vinden, makkelijk communiceren met familie en vrienden, zorg organiseren, mensen met dezelfde hobby’s vinden, uw hersens trainen, uw blik verruimen, deelnemen aan gezamenlijke activiteiten en nog veel meer. Bovendien neemt een tablet niet zoveel ruimte in als een computer en kan hij overal op schoot gebruikt worden. Een tablet kiezen, waar let je op? Ontdek hier de gebruiksvriendelijkheid van tablets.

Steeds meer tablets, steeds nuttiger

65% Van de Nederlandse internetters boven de 12 jaar heeft een tablet (GfK, 2015). Van de 65-plussers gebruikt 24% een tablet om online te gaan (NLO, NOM, SKO, 2015). Naast iPads en Android-tablets zijn er speciale tablets op de markt voor mensen die weinig ervaring met computers hebben. Voorbeelden van dergelijke tablets zijn de SimTab en de Compaan.

Tablet kiezen. Welke is geschikt?

Als u overweegt om een tablet te kopen voor uzelf of voor een ander, dan wilt u waarschijnlijk weten welke tablet het meest geschikt is. In een volgend artikel kijken we naar de functionaliteit en beschikbare ondersteuning. In dit artikel kijken we naar de gebruiksvriendelijkheid.

Gebruiksvriendelijk

Dit zijn voorbeelden van aspecten die bepalen of een tablet gebruiksvriendelijk is:

 • Visuele aspecten: zijn teksten goed leesbaar? Is het mogelijk om (alle) teksten te vergroten? Zijn knoppen als dusdanig herkenbaar?
 • Auditieve aspecten: zijn beltonen en alarmen goed te verstaan? Is muziek van goede kwaliteit?
 • Fijn-motorische aspecten: zijn de knoppen en andere bedienbare elementen groot genoeg en ver genoeg uit elkaar geplaatst? Is het product prettig om vast te houden?
 • Cognitieve aspecten: is informatie op een goede manier gestructureerd en gedoseerd? Reageert het systeem op een voorspelbare manier?

Tablets ouderen

Scores

Hoe scoren enkele bestaande tablets op deze aspecten? Onderstaande tabel geeft u een overzicht; daarna treft u de conclusies aan. Deze informatie is gebaseerd op het tablet-onderzoek dat door SeniorWise in 2015 voor tabletproducenten is uitgevoerd. De vier tablets in deze tabel zijn bekende voorbeelden; er zijn wellicht nog meer tablets die in aanmerking komen. Als u iets wilt toevoegen of vragen, kunt u uw commentaar onderaan dit artikel achterlaten.

iOS 9.0 (iPad)Android 5.0CompaanSimTab
Specifiek voor mensen met weinig computer-ervaring?neeneejaja
Visuele aspectenRedelijk. Ook als de tekstgrootte in de instellingen is veranderd, zijn teksten op veel plaatsen te klein.Matig tot slecht. Ook als de tekstgrootte in de instellingen is veranderd, zijn teksten op veel plaatsen te klein.Meestal goedHet startscherm is goed, maar de apps zijn niet door SimTab geoptimaliseerd.
Auditieve aspectenGoed.Verschilt per merk en modelGoed.Goed.
Fijn-motorische aspectenRedelijk. Knoppen zijn vaak klein, maar meestal wel ver genoeg uit elkaar geplaatst.Matig tot slecht. Knoppen zijn vaak niets meer dan een piepklein icoontje.Goed.Het startscherm is goed, maar de apps zijn niet door SimTab geoptimaliseerd.
Cognitieve aspectenRedelijk tot goed. Informatie wordt gestructureerd en gedoseerd aangeboden, maar er zijn relatief veel functies en een aantal knoppen zonder labels.Matig tot slecht. Op veel plaatsen ontbreken de labels op knoppen, wat tot verwarring kan leiden. Bovendien zijn veel van de standaard apps moeilijk gestructureerd.Redelijk tot goed. Op veel plaatsen ontbreken de labels op knoppen, wat tot verwarring kan leiden.Het startscherm is goed, maar de apps zijn niet door SimTab geoptimaliseerd.

Conclusies

De Compaan scoort qua gebruiksvriendelijkheid gemiddeld het beste. Android-tablets raden wij mensen met weinig computerervaring niet aan. Dit geldt ook voor de SimTab. Het startscherm is weliswaar gebruiksvriendelijker dan het normale Android-startscherm, maar het dient om normale Android-apps te starten. Normale Android-apps zijn vaak niet gebruiksvriendelijk genoeg voor mensen met weinig computerervaring. iPads zijn gemiddeld wel redelijk gebruiksvriendelijk, maar ook duurder dan de andere opties. U hoeft echter niet het nieuwste model te kopen om het voordeel te ervaren.

Uw ervaringen met tablets kiezen

Wat zijn uw ervaringen met tablets? Herkent u zich in de scores en conclusies? Hebt u nog andere voorbeelden? Laat uw reactie hieronder achter!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over tablet kiezen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
10 reacties op “Ontdek welke tablet voor u geschikt is
 1. Netty Verschoor schreef:

  Mijn ervaring is, dat juist de ipad als zeer gebruikersvriendelijk wordt ervaren door senioren en zeker voldoende mogelijkheden biedt. Een tweedehands ipad (ipad 3) is zeer betaalbaar … kijk op marktplaats.nl. Mijn moeder van 85 skypt, speelt spelletjes, leest de kranten, chat, bekijkt toegestuurde foto’s, maakt boodschappenlijstjes die ze doormailt via notities en heeft nog NOOIT een pc gehad.

 2. toos van aarsen schreef:

  Mijn ervaring in ons tablet/computer/smartphone café is dat mensen die begeleiden en met computers thuis zijn de simtab en de compaan niet zien zitten. Ze vinden de Ipad veel makkelijker. Ik kom daar als gelovige in de eenvoud van de simtab en compaan niet door heen.
  Wat u trouwens niet vermeld in uw overzicht is dat beiden een abonnement koppelen aan het apparaat. De simtab pas na een jaar en goedkoop (€4) per maand, maar de compaan heeft een abonnement van €12,50 per maand. Het is een mantelzorg instrument. Compaan vraagt ook een contactpersoon die met het apparaat om gaat.
  Mvg

  Toos van Aarsen

 3. W.P. Zoutendijk schreef:

  Heb nog geen tablet,maar heb het nut ervan gezien op een bijeenkomst in het Alzheimercafe. Mede gezien mijn leeftijd ( 83) kan het voor mij niet simpel genoeg zijn, de Compaan komt m.i. daar het dichtste bij.

  W.P. Zoutendijk

 4. Hermine Verschelling schreef:

  Ik heb even iPad, weet er nog weinig van ga even curses volgen even op even want Ben nog al snel afgeleid

 5. Elly Anthonissen schreef:

  Mijn ervaring, na aan zestig deelnemers(van 68 t/m 86 jaar) in de Krimpenerwaard via het NOF tabletlessen gegeven te hebben, is dat er met een Android apparaat heel goed te werken is door ouderen. De achteruitgaande cognitieve vaardigheden kunnen gecompenseerd worden door lessen te geven die voor ouderen gemaakt zijn. Dus met veel geduld en herhaling en een voldoende aantal lessen.
  De ouderen waren super tevreden, maar beseffen wel dat ze moeten blijven oefenen en het geleerde in de praktijk brengen: veel mailen, met bijlagen, ook foto’s. Skypen en fotograferen, ook selfies. Goed gebruiken van Apps en Apps aanvragen. Omdat men voor Facebook geen interesse had is dit niet behandeld, maar het is wel genoemd en zeker komen ze daar op terug.
  Bovengenoemde speciale apparaten niet nodig er zijn goede tablets te koop, waarmee veel mogelijkheden zijn. Of was dit soms een verkooppraatje!

 6. H.v.Beusichem schreef:

  Ik heb een iPad en ik kan niet meer zonder. Ik lees de krant erop. Mail, Google en bankier. Ik gebruik lang niet alle mogelijkheden, maar dat komt nog wel een keer. Daar heb ik een boekje voor

 7. mieke telder schreef:

  ik zou graag tips ontvangen over leuke spellen voor de I pad, voorkeur in het nederlands en zonder tussenkomst van reclame. het laatste is vaak reden voor paniek bij mijn moeder!

 8. Joost Hermanns schreef:

  Heel eervol om een mooie beoordeling van de Compaan te lezen!

  Voor de mensen die de Compaan nog niet zo goed kennen, wij richten ons op ouderen die het gebruik van een traditionele tablet lastig vinden. Vaak hebben mensen bijvoorbeeld al een iPad geprobeerd maar belandde die boven op de kast. Juist voor die groep kan de Compaan een oplossing zijn.

  Overigens, in tegenstelling tot wat in het artikel vermeld staat kunnen internetpagina’s in de meest recente versie van de Compaan vergroot worden door te “pinchen”.

 9. Harry Meussen schreef:

  Wat zijn dat voor rare merken? Dit soort apparaten focust sterk op grote knoppen en simpele bediening, maar dat gaat altijd ten koste van de functionaliteit. Een senior kan heel goed een standaard tablet bedienen, desnoods met – in Android – aangepaste instellingen voor allerlei beperkingen en na enige training.

  De conventies van Android t.a.v. de gebruikersinterface zijn de laatste jaren bovendien sterk verbeterd. De terugknop werkt altijd, de menuknop zit bij bijna alle apps op dezelfde plaats, het switchen tussen apps is heel eenvoudig, het schermtoetsenbord is wat je ervan verwacht. Kom daar maar eens om bij de iPad. Bovendien is de iPad onnodig duur, zeker gezien zijn kwetsbaarheid.

  En abonnementen zijn natuurlijk altijd een gruwel.

  Ik vind dit kortom een nogal eenzijdige voorstelling van zaken.

 10. de Vries schreef:

  Ook een tablet van PC Basic is zeer gebruiksvriendelijk voor ouderen , en deze kan ook hulp op afstand leveren dit mis ik in het overzicht van handige tablets

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: