Zelf beleggen als financiële planning. Kan dat online?

zelf beleggenBij langer zelfstandig wonen hoort ook een goed financieel overzicht  en een tijdige planning. Want langer en plezierig thuiswonen betekent vaak dat je ook de woning moet onderhouden, of zelfs zo nu en dan moet aanpassen. Denk aan een slaap- of badkamer op de begane grond of een traplift als de trap een uitdaging wordt. Maar ook om uw vermogen maximaal te beheren voor een volgende generatie. Daarvoor kun je sparen maar spaargeld levert helaas momenteel geen rendement op. Je kunt ook beleggen, maar dat klinkt gelijk zo risicovol. Zeker als je je hier eerder in je leven nooit echt in hebt verdiept…

We beseffen dat niet iedereen de luxe gelegenheid heeft om te beleggen. Toch geeft Alleszelf.nl graag meer inzicht in zelf beleggen als onderdeel van een financiële planning en leefplan.

Zelf beleggen onzeker?

We leggen graag eerst kort uit wat beleggen is. Het is een vorm van een investering waarbij u geld vastlegt voor langere of kortere tijd. Het doel is natuurlijk om in de toekomst financieel voordeel te behalen. U geeft in feite bepaalde zekere bedragen uit handen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst… Het jezelf rijk rekenen, zoals ons fotomodel, met investeringen in nieuwe valuta laten we graag buiten beschouwing. De Nederlandsche Bank waarschuwt voor mogelijke risico’s die deze bitcoin met zich mee kan brengen.

Risicospreiding bij zelf beleggen

Herkent u deze beleggingsvragen?

Wat moet ik dan kopen? Wat is een goede koers en waar moet ik op letten? Hoe weet ik nu of KLM niet te afhankelijk is van Frankrijk, of Shell nog wel bestaansrecht heeft in een duurzame wereld en of ING niet meer witwasschandalen heeft?

Bij zelf beleggen hoeft u gelukkig niet altijd zelf deze keuzes te maken. Grote beleggingsfondsen spreiden zodanig dat uw risico’s meer beperkt worden. Voorheen kocht u aandelen via de bank en moest u best wat inleggen om rendement te maken. Aan beleggen zijn immers ook vaste (transactie)kosten verbonden. Tegenwoordig kunt u ook zelf online beleggen. Ook obligaties, of zelfs staatsleningen, kunnen het risico verlagen en koopt u tegenwoordig online aan. Het rendement daarop is lager dan wanneer je de perfecte aankopen doet via aandelen. Maar als u liever wat veiliger en passiever belegt en vooral een alternatief zoekt om de inflatie te verslaan, zijn er wel mogelijkheden. Er bestaan verschillende aanbieders met platformen voor online beleggen.

Zelf beleggen via crowdfunding

zelf beleggen crowdfundingDaarnaast is het misschien (na een actief zakelijk leven?) leuk om te kijken of u financieel wat kunt bijdragen aan het bedrijfsleven. Grote corporate bedrijven hebben uw geld echter niet direct nodig en daarbij weet u veelal niet waarin men investeert.

Via crowdfunding investeert u in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Zo bepaalt u zelf of u liever geld duurzaam uitleent of juist aan een snelgroeiende startup. Dat kan bijvoorbeeld ook zo maar die leuke horecatent in uw buurt of een social enterprise zijn. Zo kunt u zelf bepalen wie uw spaargeld krijgt en vaak kunt u ook lezen wat ze ermee van plan zijn.

Hulp bij uw administratie vinden >>

Eigen regie

Wilt u zelf de regie houden op uw financiële planning? Lees dan ook meer over uw Persoonlijk Zorg- en Leefplan en overweeg daarbij ook financiering door nuttig te beleggen. Voor uzelf en de volgende generatie! Heeft u meer tips voor financiële planning en heeft u ervaring met zelf beleggen via een online platform? Deel het hieronder!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over zelf beleggen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: