Rente vergelijken loont bij zelfstandig wonen

rente vergelijkenZelfstandig wonen tot op hoge leeftijd vraagt om de juiste beslissingen op het juiste moment. Want de leefsituatie kan immers zo maar veranderen. Bijvoorbeeld door ziekte, een handicap of doordat belangrijke steun (tijdelijk) wegvalt. Denk dus goed na wat u nu al of nog kunt doen om fijn thuis te blijven wonen. Graag nemen we u mee langs een aantal ‘langer thuis’-oplossingen en tips. De basis voor langer zelfstandig wonen blijkt vaak een gezond vermogensbeheer. We behandelen daarom ook graag de situaties waarbij goed vergelijken loont om de meest gunstige rente te vinden als u wilt lenen. Goed om te weten voor ouderen, naasten en mantelzorgers.

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen, daar helpt Alleszelf.nl al jaren bij. In 2015 bracht ons verkennend onderzoek al de behoeften in beeld onder ouderen en mantelzorgers. Onze Keuzehulp is inmiddels een vaste waarde die helpt tot op de hoogste leeftijd. We publiceren sindsdien ook over het thema ‘zelfstandig wonen’, de mogelijke keuzes voor woningaanpassing en de geschikte woonomgeving om langer thuis te kunnen wonen.

Daaraan kan in toenemende mate digitale ondersteuning een gezonde bijdrage aan leveren. Ook de ondersteuning van ouderenbonden voor persoonlijk advies, hulp bij uw belastingaangifte en hun activiteiten voor ontmoeting en contact passeerden de revue. Hoopgevend zijn de extra middelen van de overheid via het programma Langer Thuis voor betere ondersteuning en zorg thuis. Deze zeven tips kunnen in ieder geval direct helpen om lang zelfstandig te blijven wonen. Opvallend is dat daarin echter niet het belang van gezonde financiën aan bod komt… Want hoe sluit u nu bijvoorbeeld gunstig een nieuwe lening, spaarrekening of hypotheek af?

Gezond vermogensbeheer

Een gezond vermogensbeheer begint bij uzelf. Dat kan ook deel uitmaken van een Persoonlijk Zorg- en Leefplan. Denk na over de voor u belangrijke levensthema’s en hoe u ook financiële zaken kunt regelen. Zo zet u uw persoonlijke leven en wonen op een rij en houdt u ook op langere termijn zelf de regie. Dit plan helpt ook in gesprekken met mogelijke toekomstige zorgverleners en dienstverleners. U komt goed beslagen ten ijs en voorkomt mogelijk dat u verstrikt raakt in wetgeving en aanvraagprocedures. Heeft u een duidelijk beeld van uw wensen en het benodigd vermogen?

Zelf beleggen is niet voor iedereen weggelegd ook al kan dat onderdeel zijn van een financiële planning en leefplan. Als u met minder risico wilt sparen of concreet naar een financiering zoekt voor een aanpassing van uw woonsituatie zijn er gelukkig ook mogelijkheden om ‘alles zelf’ te regelen.

Rente vergelijken

rente vergelijken acm onderzoekACM ConsuWijzer

U kunt als consument veel voordeel behalen door te shoppen voor financiële producten. Dit bleek eerder al uit een vergelijking die het onderzoeksbureau Panteia voor Autoriteit Consument & Markt (ACM) uitvoerde. Zij bekeken de prijzen van verschillende aanbieders. De ACM let erop of bedrijven zich houden aan de regels voor verkoop aan consumenten. ACM ConsuWijzer is hun consumentenloket voor praktisch advies over uw rechten.

Financiële aanbieders

Voor financieel advies kunt u natuurlijk rechtstreeks en fysiek terecht bij banken, verzekeraars (voor lijfrentes) en hypotheekverstrekkers. U kunt dan ook verschillende, vergelijkbare offertes aanvragen. Daarnaast zijn er ook online verschillende aanbieders en financiële vergelijkers te vinden. Dat kan u ook de nodige tijd schelen. Belangrijk is dat uw adviseur kijkt naar mogelijke geldverstrekkers om voor u de beste ‘deal’ te maken.

Tip: zorg dat u zicht hebt op de onafhankelijkheid in financieel advies en lees de voorwaarden goed door voordat u in zee gaat met een aanbieder en aanbod.

Het voordeel van een complete online vergelijker is evident; u krijgt een overzicht van het aanbod van diverse kredietverstrekkers. Zo kunt u er actuele rentes vinden en vergelijken. Let u er wel op dat een dergelijk platform 100% onafhankelijk is en dus geen onderdeel van een bank of kredietverstrekker. Bekijk ook in alle rust de bijbehorende voorwaarden. Handel hoe dan ook niet geheel in uw eentje maar vraag altijd een second opinion in uw vertrouwde omgeving.

Lenen of sparen

rente vergelijken zelfstandig wonen

Het kan zijn dat u onvoldoende spaart, kunt sparen of heeft gespaard. Dit levert in de toekomst mogelijk problemen op bij onvoorziene kosten. Het is van belang om te bekijken hoe u uw financiële buffer aan kunt vullen. Door een aparte spaarrekening te openen, ziet u hoe hoog uw buffer precies is en u geeft het geld minder snel aan iets anders uit. Of u sluit een lijfrente af via een verzekeraar. Dan ontvangt u periodiek een bedrag over een vooraf afgesproken termijn of tot aan het overlijden.

Naast een eventueel spaarsaldo kunt u krediet nodig hebben voor een nieuwe lening of (andere) hypotheek om langer en fijner thuis te blijven wonen. De veelgestelde vraag is natuurlijk ‘Hoeveel kan ik lenen? Ook dat antwoord is online te vinden op verschillende platforms. U geeft daarvoor uw leendoel, leenbedrag, leefsituatie en leeftijd aan. U kunt er met die opgave vervolgens eenvoudig zelf het meest complete aanbod leningen, spaarproducten en hypotheken vergelijken. Meestal kunt u het product van uw keuze direct online afsluiten.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Houdt u nu meer regie op zelfstandig wonen?

U heeft nu zo mogelijk meer inzicht in het belang van eigen regie. Ook als het gaat om uw financiële planning en te behalen rendement. We zijn benieuwd naar uw wensen, ervaringen en tips. Laat u het hieronder weten?

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over rente vergelijken?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

rente vergelijken geld lenen

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: