Week tegen Eenzaamheid 2020 vol activiteiten. Kom erbij!

week tegen eenzaamheidKom Erbij! Ook dit jaar is dat het thema van de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. In veel plaatsen zijn er speciale activiteiten om mensen dichter bij elkaar te brengen, zelfs op 1,5m afstand. Zo zijn er activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten, nieuwe contacten kunnen leggen of verduurzamen. Voor vrijwilligers die in hun werk te maken hebben of krijgen met eenzaamheid zijn er informatiebijeenkomsten.

In het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wordt de Week tegen Eenzaamheid 2020 georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alleszelf.nl helpt graag mee als netwerkpartner en deelt graag tips tegen eenzaamheid. Samen doen we er alles aan om eenzaamheid te verminderen en te voorkomen!

Week tegen Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vragen we aandacht voor dit probleem en zeggen we: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in het leven met eenzaamheid te maken krijgen. Bij zichzelf of bij een ander. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. In de Week tegen Eenzaamheid 2020 wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en worden honderden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen.

Actief omgaan met eenzaamheid

tegen eenzaamheid week 2019Eenzaamheid verschilt van mens tot mens en dat geldt ook voor de oplossingen. Dat maakt eenzaamheid tegengaan echt maatwerk. Alleszelf.nl maakte eerder deel uit van het Netwerk van Coalitie Erbij. Zij hebben na 10 jaar de activiteiten beëindigd nu de landelijke overheid met Een-tegen- eenzaamheid een ambitieus actieprogramma heeft gelanceerd. Coalitie Erbij voerde landelijk campagne, initieerde onderzoek en ondersteunde samenwerking om eenzaamheid in de samenleving te voorkomen en verminderen.  Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan het doel zijn om beter met eenzaamheidsgevoelens om te leren gaan. Vanuit Alleszelf.nl blijven we ons graag actief inzetten tegen eenzaamheid met onder andere informatie over ontmoeting, netwerkversterking en persoonlijke hulp.

Alleszelf.nl tegen eenzaamheid

Verminder eenzaamheid

Eerder noteerden we tijdloze tips tegen eenzaamheid. Lees alle mogelijkheden om eenzaamheid aan te pakken. Onder meer hoe u contact en hulp kunt zoeken. Of bekijk dit overzicht met concrete oplossingen tegen eenzaamheid. Kent u er nog meer? Reageer hieronder!

Social media

Via internet kunt u veel informatie vinden die helpt tegen eenzaamheid. In het bijzonder de sociale kanalen zijn nuttig. Maar waar moet u beginnen, wat moet u gebruiken? Deze tien social media tips wijzen u de weg, om u zélf of als mantelzorger op weg te helpen.

Vakantie voor singles

Ook wanneer u geen partner of ander maatje om te reizen heeft, kunt u met vakantie. Zo worden veel groepsreizen speciaal voor alleenstaande ouderen georganiseerd. Dat is een mooie manier om het reizen te combineren met het aangename gezelschap van leeftijdsgenoten. Lees meer over singlereizen.

Zoek, vergelijk en kies oplossingen tegen eenzaamheid

U kent onze Keuzehulp toch wel? Ook tegen eenzaamheid kunt u in deze categorieën vast een mooie dienst of activiteit vinden. In elke buurt of aan huis:

Ontmoeting voor minder eenzaamheid >>

Begeleiding & Gezelschap voor minder eenzaamheid >>

Handig, ook tijdens de Week tegen Eenzaamheid: de Factsheet

Graag delen we hier de nog steeds actuele pdf van de ‘eenzaamheid-in-acht-factsheet-coalitie-erbij‘. Deze is bedoeld als bondige en deskundige kennismaking met het thema eenzaamheid voor:

  • vrijwilligers
  • medewerkers van maatschappelijke organisaties en bedrijven
  • beleidsmakers en
  • geïnteresseerde burgers.

Veel plezier deze Week tegen Eenzaamheid!

Rest ons u veel plezier en ontmoetingen toe te wensen in én na deze Week tegen Eenzaamheid. Deelt u hieronder uw ervaringen en tips om elkaar te helpen?

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over eenzaamheid?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: