5 Verzekeringen met aandachtspunten voor ouderen

Verzekeringen voor ouderen[Gastbijdrage] Steeds meer mensen hebben er een routine van gemaakt jaarlijks hun verzekeringen te vergelijken. En dat is goed, want het is belangrijk om te kijken of je kunt besparen. En of je verzekeringen en voorwaarden nog wel passen bij je situatie. Een goed moment om uw verzekeringen te checken is het einde van het jaar. Hieronder leest u meer over vijf verzekeringen die voor veel ouderen goed van pas komen. Bij iedere verzekering vindt u ook belangrijke zaken om op te letten bij het vergelijken en afsluiten.

De zorgverzekering

Te beginnen met de enige wettelijk verplichte verzekering voor alle mensen die in Nederland wonen of werken: de zorgverzekering. Deze verzekering is eigenlijk de belangrijkste reden dat het vooral handig is aan het einde van het jaar je verzekeringen te checken. Verzekeraars moeten in november hun premies en voorwaarden bekendmaken voor het daaropvolgende jaar, zodat mensen deze kunnen vergelijken. Houd er daarbij rekening dat ouderen een hogere premie betalen dan jongeren. En dat is op zich ook niet heel opvallend, aangezien ouderen over het algemeen een grotere zorgbehoefte hebben.

Aandachtspunt: Verwacht u het komende jaar een (nieuwe) bril, gehoorapparaat of kunstgebit nodig te hebben? Kijk dan of het interessant is een aanvullend pakket te kiezen die de koten hiervoor dekt.

Een overlijdensrisicoverzekering

Iedereen hoopt in relatief goede gezondheid een hoge leeftijd te halen. Helaas is de praktijk anders, bijna een kwart van de mensen overlijdt al voordat hij of zij 65 jaar is. Vroegtijdig overlijden levert uiteraard veel verdriet op. En het kan vervelende financiële gevolgen hebben omdat je inkomen wegvalt. Met een overlijdensrisicoverzekering dekt u dit risico af. Uw partner of kinderen (of andere begunstigden) krijgen een vooraf afgesproken bedrag als u overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld de hypotheek of de huur blijven betalen, of is er geld voor een studie.

Aandachtspunt: Op hogere leeftijd heb je meer kans om vroegtijdig te overlijden. Daarom kun je niet zomaar op iedere willekeurige leeftijd nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Alle verzekeraar kent daarom een maximale aanvangsleeftijd. Deze kan variëren van 45 tot 74 jaar. Ook hanteren ze een maximale eindleeftijd. Deze varieert van 75 tot 84 jaar.

Een uitvaartverzekering

Voorkomen dat je je nabestaanden met financiële lasten opzadelt, kunt u ook met een uitvaartverzekering. Deze dekt de kosten van je begrafenis of crematie, die zomaar duizenden euro’s kunne bedragen tegenwoordig. Vergeet niet ook gelijk de uitvaartwensen vast te leggen. Zo weet u of dat haalbaar is met de verzekering, maar ontzorgt u uw nabestaanden ook behoorlijk.

Aandachtspunt: De meeste uitvaartverzekeraars hanteren ook een maximale leeftijd (vaak 75 jaar). Hoe ouder u bent als u de verzekering afsluit, hoe hoger de premie is. Eventueel kunt u ook een uitvaartdeposito overwegen als u al op leeftijd bent.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Een fietsverzekering

Je kunt wel stellen dat de e-bike echt een van de belangrijkste ontwikkelingen is geweest voor ouderen de afgelopen decennia. Elektrische fietsen geven de mobiliteit van ouderen een behoorlijke impuls, maar vragen wel een bepaalde investering. Een goede e-bike kost duizenden euro’s, en een fietsverzekering ervoor afsluiten is dus geen overbodige luxe.

Aandachtspunt: Sommige verzekeraars verzekeren alleen relatief nieuwe fietsen, bijvoorbeeld tot maximaal drie jaar oud. Kijk daarnaast goed of de verzekeraar jaarlijks afschrijft op de accu.

Een autoverzekering

Tot slot nog de autoverzekering. Nu ouderen langer vitaal blijven, blijven ze ook langer gebruikmaken van hun auto. Maar misschien bent u wel minder gaan rijden? Of kan uw auto ook wel toe met een minder uitgebreid verzekeringspakket, bijvoorbeeld WA+ in plaats van allrisk? Om te voorkomen dat u onnodig veel premie betaalt, is het goed deze jaarlijks te vergelijken.

Aandachtspunt: Ouderen veroorzaken vaker schade, en betalen daardoor meer premie. Wanneer een verzekeraar iemand als ‘oudere’ bestempelt, dat verschilt nogal. Soms is dat al vanaf 55 jaar, soms pas vanaf 75 jaar.

Vergelijken kan zeker lonen

Verzekeringen afsluiten kunnen je behoeden voor veel vervelende financiële gevolgen. Door verzekeringen goed te vergelijken voordat u ze afsluit, voorkomt u dat u hiervoor onnodig veel premie betaalt.

[Gastauteur Verzekeringen voor ouderen is Fiets-Lekker | Foto Verzekeringen voor ouderen door Franz W. van Pixabay]

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over verzekeringen voor ouderen
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: