Onbezorgd met vakantie tot op de hoogste leeftijd

vakanties voor ouderenMet de zomer in het vooruitzicht vergelijken we weer talloze mogelijkheden voor ouderen om op vakantie te gaan. Voor veel manieren van reizen lijkt het aanbod steeds maar groter te worden. Net als voorgaande jaren vergelijken we weer het ruime aanbod aan vakanties voor ouderen. Om te reizen tot op de hoogste leeftijd komen daarbij ook de mogelijkheden voor zorg onderweg én op uw vakantieadres aan bod. Hebben we nog interessante mogelijkheden gemist? Geef ze onder dit artikel aan ons door!

Verantwoording ‘vakanties voor ouderen’

Ook dit jaar hebben we de vakantiemogelijkheden weer op een rijtje gezet. We zijn via de websites van vakantieaanbieders op zoek geweest naar reismogelijkheden voor ouderen, ook wanneer u te maken heeft  lichamelijke beperkingen of dementie. Zo hebben we het aanbod van vorig jaar geactualiseerd en uitgebreid.

Vakanties voor ouderen: Kies de reis die bij u past

Vakanties voor ouderen zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er:

 • caravanclubs en fietsvakanties voor 50-plussers;
 • themareizen, waaraan vaak door ouderen wordt deelgenomen;
 • cruises op zee en over rivieren;
 • reizen met zorg;
 • luxe kampeervakanties (glamping).

Caravanclubs

Het voor- en het najaar zijn dé seizoenen voor ouderen om erop uit te trekken. De prijzen zijn dan niet zo hoog, de natuur is schitterend en de temperatuur is aangenaam. Veel Nederlandse ouderen trekken dan met hun caravan of camper door Zuid-Europa. Verschillende campinggidsen bieden inspiratie om nieuwe plekken te ontdekken. De campings bieden dan vaak een op ouderen afgestemd recreatieprogramma, waardoor je gemakkelijk in contact komt met andere kampeerders.

Wilt u samen met andere ouderen rondtrekken, dan kunt u eens kijken in het aanbod van verschillende caravanclubs. Deze clubs organiseren rondreizen met een groep met enkele tientallen caravans, waarbij de campings al voor u gereserveerd zijn. De clubs hebben vaak namen die niets te raden overlaten, zoals de Caravanclub De Trekhaak, Caravanclub De Dissel, de Senioren Caravanclub en de Senioren Kampeerclub.

Per land kunt u ook zelf geschikte campings vinden op verschillende platforms. Zo vindt u bijvoorbeeld voor Italië een handig overzicht van 600 campings op Campingsitalia met veel gedetailleerde informatie, ook over de voorzieningen. Ook camperplaatsen in Frankrijk reserveert u eenvoudig bij de camping zelf, zo betaalt u nooit teveel.

Wanneer u graag kampeert, maar te maken heeft met lichamelijke beperkingen, kunt u terecht bij de organisatie Handicamp. Hier vindt u niet alleen een overzicht van geschikte campings in Nederland, u kunt hier ook terecht voor informatie en kampeerartikelen die het kamperen met een lichamelijke beperking aangenamer maken.

Fietsvakanties

Ook fietsvakanties zijn zeer populair bij ouderen. Doordat fietsen naar keuze ook met een elektrisch hulpmotortje kan worden gedaan, is de fietsvakantie voor een veel grotere groep ouderen realiseerbaar geworden. Ideale fietsgebieden zijn een beetje vlak: Nederland en Vlaanderen natuurlijk, maar ook langs rivieren of meren in bergachtige landen kan heel goed worden gefietst. De ouderenreiswijzer geeft hiervoor de tips van reisorganisatie Travelbird: langs de Bodensee, Normandië, de Moesel, Rijn en Lahn en de Elbe. Bijzonder is de Vennbahn in Luxemburg, die door vier landen over voornamelijk voormalige spoortrajecten loopt. De fietstochten kunt u individueel maken, dankzij de inbegrepen routebeschrijving. De kosten per dag zijn rond de € 150 voor een tweepersoonskamer met ontbijt, bagagetransport en pechservice. Diner en fietshuur is mogelijk tegen bijbetaling.

Themareizen

Heeft u niet zoveel met caravans en fietsen, maar wilt u tijdens uw vakantie wel andere ouderen ontmoeten? Dan is het aanbod van de reisorganisatie Golfreizen misschien iets voor u. Zowel binnen als buiten Europa biedt deze organisatie verschillende golfreizen aan. Als u van bridge houdt, kunt u terecht bij het aanbod van H&W Bridgereizen in een van de Zuid-Europese landen. Bent u een liefhebber van cultuur? Het Davidsfonds merkt dat vooral ouderen voor cultuurreizen kiezen. Ouderen vinden het prettig dat vrijwel alles is inbegrepen, dat de organisator alles goed regelt en de programmaonderdelen goed op elkaar zijn afgestemd. Dan zijn er nog religieuze reizen, Goed idee Reizen organiseert bijbelreizen (Israel, Jordanië, Turkije) vanuit een christelijke achtergrond met en het katholieke VNB Pelgrimsreizen kunt u naar plaatsen als Lourdes, Rome en Israël.

Zelf plannen?

Wilt u toch meer vrijheid en niet gebonden zijn aan een reisbegeleider? Ontdek dan bijvoorbeeld New York op uw eigen tempo en volgens uw eigen interesses met een zelfgeplande reis via NewYork.nl. Aan de oudere reiziger biedt New York een schat aan mogelijkheden, van rustige musea tot gezellige restaurants en sfeervolle wijken. Laat u inspireren en boek vandaag nog uw reisavontuur naar deze iconische stad.

Uw hotel op het water: de cruise

U kunt ook kiezen voor een rivier- of zeecruise. Er worden bootreizen van enkele dagen door Nederland aangeboden tot maandenlange reizen over de wereldzeeën. Voor prijzen tussen € 500 en € 1000 per persoon vaart u een week over de Middellandse zee. Let wel op dat de prijs van de accommodatie aan boord de prijs nog flink kan beïnvloeden. De genoemde prijzen zijn voor een binnenhut, maar wenst u uitzicht op zee of zelfs een balkon, dan betaalt u flink meer. En ook zult u nog een vliegreis naar de plaats van vertrek/aankomst moeten regelen. Daar heeft u natuurlijk niet mee te maken wanneer u vanuit Amsterdam, IJmuiden of Rotterdam vertrekt. De website van CruiseReizen geeft een goed overzicht van de tientallen mogelijkheden. Let ten slotte goed op eventuele bijkomende kosten, zoals havenrechten en kosten voor het meenemen van bagage.

Cruises voor ouderen

Bron: Kras Cruisereizen

Ook met lichamelijke beperkingen is een cruise aangenaam: net als in een hotel kunt u een reis ‘vol pension’ boeken en bovendien zijn alle belangrijke voorzieningen (zoals winkeltjes, recreatieruimte, zonnedek) niet ver van uw kamer. Het reizen met lichamelijke ongemakken wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Op een boot reist de hotelkamer met u mee, waardoor u niet steeds uw spullen hoeft in- en uit te pakken. Bent u afhankelijk van een rolstoel, dan neemt u deze zelf mee. Bij het boeken van de reis zult u mogelijk de afmetingen daarvan moeten doorgeven. U zult dan een kamer krijgen met extra brede deuren, geen drempels en een aangepaste douche en wc. Het is handig om een kamer te reserveren die in de buurt van de lift ligt, zodat u uw kamer makkelijk kunt bereiken.

 

Overzicht cruisereizen

ReisorganisatieBestemmingenTelefoon:E-mail
KrasNL, Europa, wereld0900 9697contactformulier
D-reizenEuropa en wereld0900 1811info@d-reizen.nl
KrasNL, Europa, wereld0900 9697contactformulier
NeckermannEuropa, Amerika070 233906servicedesk@neckermann.nl
Peter LanghoutNL, Dui, Italië0172 468800klantenservice@peterlanghoutreizen.nl
TUIEuropa en wereld0900 8847contactformulier
De Jong IntraRivieren in Europa0180 457803contactformulier
CruisereizenEuropa en wereld088 2045680klantenservice@cruisereizen.nl
Stip ReizenEuropa en wereld088 7070600info@stipreizen.nl
Tenzing TravelEuropa en wereld020 3989398info@tenzingtravel.nl
Valk VakantiesRivieren in Europa0172 469696info@valkvakanties.nl
OADRivieren in Europa0547 284488contactformulier
Thomas CookEuropa en wereld0032 70750243geen mail of contactformulier

Reizen met zorg

Vooral op hogere leeftijd kan het boeken van een ‘gewone’ vakantiereis tot teleurstellingen leiden. Is een geheel verzorgde vakantie nog wel een optie?  Ga naar allinclusive.nl. Maar in beide vakantiekeuzes zijn er ruimschoots mogelijkheden om te reizen met aangepaste vervoermiddelen, accommodaties en zorg. De meeste vakanties voor mensen met lichamelijke beperkingen of dementie duren één week. Als u een keuze maakt, let u natuurlijk op de bestemming (soort omgeving en reisduur), de prijs, maar ook op de zorg die u onderweg eventueel kunt krijgen. Uit informatie van de aanbieders hebben wij een inschatting gemaakt van de zorgzwaarte per aanbieder. U kunt hierbij denken aan:

 • licht: geschikt voor gebruikers van een rollator en rolstoel;
 • middel: persoonlijke verzorging is mogelijk; beperkte verpleging;
 • zwaar: uitgebreide verpleging is mogelijk, meestal dag en nacht (24×7).
Reizen voor ouderen

Bron: www.AllegoedsVakanties.nl

Overzicht vakanties voor ouderen met zorg

Onderstaande tabel geeft een overzicht van veel interessante reizen met zorg (tarieven 2017). Let bij het maken van een keuze van deze vakanties voor ouderen op het volgende:

 • Het zorgaanbod verschilt per reis. Let u dus zelf bij het boeken van een reis goed op de zorg die voor die reis beschikbaar is. Reisorganisaties bieden soms reizen aan in verschillende ‘gradaties’, waarmee zij de geschiktheid van de reis bij meer of minder vitaliteit aangeven. Wanneer u bijvoorbeeld graag wandelingen in flink tempo van minimaal een uur maakt, valt u bij Seniorvakantieplan in  de categorie 5 (vitaal). Wanneer u echter hulp nodig heeft bij het uitstappen uit de bus behoort u bij categorie 1.
 • De aangeven prijzen (van 2017) zijn voor de duur van een week vakantie in Nederland of rond de Middellandse Zee (afhankelijk van het aanbod van de reisorganisatie).
 • De prijzen 2017 zijn per persoon en zijn gebaseerd op deelname met twee personen.
 • De prijzen dateren wel nog van 2017 en gelden voor het voor- en naseizoen: we hebben aanbod gezocht in de maanden mei of september.
 • De verre vakantiebestemmingen zijn inclusief vluchtprijzen en BTW. Nogmaals: dit zijn indicaties uit 2017; kijk voor de echte prijzen op de genoemde websites zelf. Ook hebben we aangegeven of de reisorganisatie over het NBAV-keurmerk beschikt.
ReisorganisatieNBAV keur- merkZorgzwaarteReisbestemmingenTelefoonnummerMailPrijsindicatie een week in voorjaar/najaar
AllegoedsvakantiesXlicht-zwaarNL0318 485183info@allegoedsvakanties.nlNederland: € 435
Carias op ZeeXlicht-zwaarEuropa033 3033210info@carias.nlNoorwegen € 2.100;
IJsland € 6.800 (2 wkn)
Diemer zorgvakantieslicht-zwaarNL, Curacao, Zuid-Europa0591 512937info@diemer-zorgvakanties.nlSpanje: € 1.650
ECT ZorgvakantiesXlicht-zwaarNL en Europa088 3280000info@ect-zorgvakanties.nlNoorwegen € 2.000
Goed Idee ReizenlichtEuropa, Israel0172 725000ContactformulierIsrael: € 1.000
Johanniter NederlandXlicht-zwaarNL070 3649920info@johanniter.nlNederland: € 620
LindetoursXlicht-zwaarNL Europa045 5753636zorgreizen@lindetours.nl.Beieren: € 1.245
MundoradoXlicht-zwaarEuropa0182 587056info@mundorado.nlCyprus: € 1.400
Patagonië € 7.000
Rita Spanjezorgreizenlicht-middelZuid-Spanje en Tenerife06 34767800info@rita-spanjezorgreizen.nlCruise Middellandse Zee € 1.500
Rode KruisXmiddel-zwaarNL en Dui (Rijn)070 4455678service@redcross.nlHotel € 600
Henri Dunant € 750
Sanavidalicht-zwaarPortugal0577 490309info@sanavida.nlAlgarve: € 900
Seniorvakantieplanlicht-middelNL en Europa035 6933017info@seniorvakantieplan.nlTerschelling: € 1.600
Tracks TravellichtTexel, Sicilië071 3011888info@trackstravel.nlSicilië: € 1100
Het VakantiebureauXlicht-zwaarNL0318 486610info@hetvakantiebureau.nl100 gratis vakanties voor bijstandsinkomen
VNB PelgrimsreizenXmiddel-zwaar"Lourdes, Rome, Israel073 6818111info@vnb.nlRome: € 900
ZonnebloemXmiddel-zwaarNL en Europa076 5646464dienstencentrum @zonnebloem.nlDuitsland: € 650
Zorghotels buitenlandzwaarNL Dui Pol Belverschilt per hotelinfo@zorghotels.euopvragen bij locaties
Zorghotels NLzwaarNLverschilt per hotelinfo@zorghotels.nlBelgie € 600 excl. reis
Zorgvakantieslicht-middel"NL EU, wereld0032 34110742info@zorgvakanties.comWinterberg: € 1.200
Zonder beperkinglichtNL Europa06 57295252info@zonderbeperking.nPortugal: € 1.000
Nederland € 400
Zorghotel Ciudad Patriciamiddel-zwaarSpanje0034 617760678 reserveringen@ zorghotelspanje.comSpanje: € 1.500

Thuiszorg op uw vakantieadres

Wanneer u op uw vakantieadres in Nederland thuiszorg nodig heeft, kunt u gebruik maken van de zogenaamde ‘vakantiezorg’. Deze kunt u krijgen wanneer u een geldige indicatie heeft en in uw thuissituatie ook zorg ontvangt. Als u niet over een geldige indicatie beschikt óf meer zorguren wilt dan uw indicatie toelaat, zult u waarschijnlijk moeten bijbetalen voor de extra geboden zorg. U kunt thuiszorg op uw vakantieadres in gang zetten door contact op te nemen met uw eigen zorgaanbieder en/of een zorgorganisatie die in uw vakantieregio werkzaam is. Die vindt u bijvoorbeeld via contact met het Wmo-loket van uw vakantiegemeente. Zie hiervoor de contactgegevens in ons overzicht Wmo-loketten Nederland. U kunt het regelwerk ook uitbesteden aan een organisatie als Comfortzorg. Comfortzorg stelt dan een vakantiezorgplan op. Een onderdeel is het nagaan van de geschiktheid van uw vakantieverblijf voor de zorg die u nodig heeft.

Luxe kampeervakanties

Luxe kampeervakanties voor ouderen bieden een perfecte combinatie van comfort en avontuur, waarbij de natuurlijke pracht hand in hand gaat met hoogwaardige voorzieningen. Speciaal ontworpen kampeeraccommodaties, zoals luxe tenten of goed uitgeruste caravans, zorgen ervoor dat ouderen kunnen genieten van de buitenlucht zonder concessies te doen aan gemak. Deze vakanties richten zich op het creëren van een ontspannen en exclusieve sfeer, met voorzieningen zoals comfortabele bedden, eigen badkamers en zelfs gastronomische maaltijden. Bovendien worden activiteiten aangepast aan de behoeften van ouderen, met rustige natuurwandelingen, culturele uitstapjes en wellnessfaciliteiten. Luxe kampeervakanties voor ouderen zijn dan ook een ideale manier om te genieten van de rustgevende schoonheid van de natuur, terwijl men tegelijkertijd geniet van alle comfort en luxe die men verdient.

(Voorpret) voordat u vertrekt…

Als u uw keuze heeft gemaakt, begint de reisbeleving natuurlijk al met de voorpret van een mooie reisgids. Hier vindt u een overzicht van reisgidsen van bol.com. Leuk voor uzelf en als cadeau voor uw reisgenoot.

We hopen u op weg te helpen door ook dit jaar een ruim aanbod van vakanties voor ouderen op te nemen. Maar we realiseren ons dat we niet compleet kunnen zijn. Kent u nog andere mogelijkheden? Mist u nog een organisatie waarmee u goede ervaringen heeft? Laat het ons weten!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over vakanties voor ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
6 reacties op “Onbezorgd met vakantie tot op de hoogste leeftijd
 1. AMM Jeannet Mulder schreef:

  Hartelijk dank voor deze informatie voor ouderen, die graag tot op hoge leeftijd willen reizen.

  Wat ik echter mis is een alleenstaanden ouderenrubriek voor hen, zij die toch
  graag op vakantie willen met een medereiziger/ster in dezelfde omstandigheid, ook zij willen tot op hoge leeftijd nog reizen, vele ouderen >(overigens ook jongere mensen) vallen weg waardoor het reizen als alleenstaande niet aantrekkelijk is alleen te gaan.

  Bij voorbaat dank voor uw aandacht.
  Met vriendelijke groet,

  mw Mulder,

 2. Frank van Hoorn schreef:

  Beste mevrouw Mulder,

  Dank voor uw nuttige reactie. Inderdaad, wanneer vrienden en bekenden wegvallen is het van groot belang om weer nieuwe contacten op te doen. In de toekomst zullen wij daar aandacht aan besteden. Er is zeker aanbod. Dat blijkt wel als u googlet op “singlereizen ouderen”.

  Frank van Hoorn

 3. Silvia Grijseels schreef:

  Careyn Keuzepakket verzorgt diverse vakanties met zorg op de mooiste plekjes in Nederland. Bijna alles is inclusief: het vervoer met luxe touringcar, de zorg, de maaltijden, hotelovernachtingen, uitstapjes, reisbegeleiding en avondentertainment. Diverse prijsklasses en zorgzwaartes! Heeft u geen zorg nodig, kunt u toch mee! Voor meer informatie en/of het aanvragen van een reisgids belt u 088-1239988 of mailt u met Keuzepakket@careyn.nl of kijk op de website http://www.careynkaart.nl

 4. Ingrid Roelofs schreef:

  Reisburo Vakantie & Zorg biedt zorgvakanties aan voor iedereen met een beperking Of je in een rolstoel zit of intensieve zorg nodig hebt, niets is voor ons teveel. In 2017 bieden we fijne zonvakanties en uitdagende excursiereizen aan en voor 2018 staat er ook alweer een mooi programma op de planning. Geïnteresseerd in het aanbod of een vakantie boeken? Kijk snel op http://www.vz-zorgvakanties.nl mail naar info@vz-zorgvakanties.nl of bel 0591-224500

 5. Oma schreef:

  Ik mis Senior Vakantieplan.

 6. Een leuke tip voor een heerlijke vakantie in Nederland;

  Recreatie Boerderij de Reekamp in Zelhem (Achterhoek). Ligt prachtig in de bossen en het natuurschoon. Zowel te boeken voor de actieve wandelaar/fietser als voor de rolstoelgebruiker! De bungalows zijn ECHT aangepast, aan alles is gedacht!
  Bij aankomst staat er een home-made soepje op je te wachten, heel gastvrij en betaalbaar.

  http://www.dereekamp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: