Levenstestament of volmacht regel je nu voor morgen

  1. levenstestamentWaarschijnlijk brengt u nu veel meer tijd thuis door. Maak dan van de nood een deugd en verdiep u in uw nalatenschap. Het is wel zo belangrijk om dit tijdig geregeld te hebben mocht u ooit iets overkomen. Het kan namelijk helaas voorkomen dat u op enig moment niet meer wilsbekwaam bent, bijvoorbeeld in geval van dementie of een ongeval. Heeft u dit al goed geregeld of ligt er een taak voor u als mantelzorger? Anders is ook een check van het bestaande levenstestament verstandig. Lees hier meer hoe u een volmacht of levenstestament kunt opstellen. Alleszelf.nl somt de mogelijkheden op en bekijkt wat er eigenlijk op afstand en online te regelen is. Om de notaris kunnen we eigenlijk niet heen…

Het levenstestament, hoezo?

Houdt u de regie op wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dit zelf niet meer kunt? Laten we beginnen met de definitie van het levenstestament:

Het levenstestament is een notariële volmacht waarin u iemand aanwijst die voor u mag handelen.
En dat al tijdens uw leven!

Als u niets van tevoren regelt dan moet de rechter helaas beslissen wie namens u mag handelen. Ook een ‘gewoon’ testament is niet wettelijk verplicht om op te stellen maar zonder bepaalt de wet wat er met uw geld en bezittingen gebeurt. Het is dus veel beter om in goede geestelijke gezondheid uw persoonlijke wensen vast te leggen en alles passend te regelen in een (levens)testament mocht u ooit iets overkomen.

Verschil met een volmacht

In een levenstestament kunt u uitgebreider aanwijzingen geven aan uw vertrouwenspersoon. In een notariële volmacht wordt dit beknopter beschreven en bepaalt u zelf wat er in komt te staan. U wijst simpelweg een gevolmachtigde aan en geeft aan welke beslissingen of handelingen hij of zij mag doen. Uiteraard staat in de volmacht ook wanneer deze ingaat.

levenstestament KNB

Teken vandaag voor morgen

Veel meer over het levenstestament kunt u vinden op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Goed om te weten dat alle (kandidaat-)notarissen in Nederland verplicht lid zijn van de KNB. Zo is de kwaliteit van het notariaat geborgd. Zij vragen ook aandacht met een online campagne voor het levenstestament met een bel-mij-terugactie. ‘Teken vandaag voor morgen!’ is de slogan.

Vernieuwen

Mogelijk heeft u al een ouder testament of levenstestament waardoor het verstandig kan zijn om deze weer eens uit te pluizen. Vadertje tijd kan immers ook invloed hebben op uw testament. Zo kent u inmiddels mogelijk weer andere mensen aan wie u iets wilt nalaten of zijn uw bezittingen gewijzigd.

Testament opstellen

Hier leest u alle nuttige, actuele details over testament opstellen waaronder vastleggen van:

  • wat er met uw bezittingen gebeurt na overlijden;
  • wie er voor uw minderjarige kinderen zorgt wanneer beide ouders komen te overlijden;
  • de bewoner van uw huis na uw overlijden;
  • de executeur die de nalatenschap afhandelt;
  • eventueel uitsluiten van de partners van uw kinderen.

Hulp van de notaris bij levenstestament

Officieel is het geen eis om uw levenstestament bij de notaris te tekenen. In de praktijk blijkt echter dat officiële instellingen alleen notariële levenstestamenten accepteren. De gang naar de notaris is dus wel zo verstandig! Elke notaris bepaalt tegenwoordig zelf de tarieven, ook voor de kosten van een testament. Het loont daarom om de tarieven goed te vergelijken omdat deze flink kunnen verschillen. Vraag gerust bij meerdere notarissen vrijblijvend een offerte aan om te besparen. Ook in onze Keuzehulp Administratie & Geld kunt u passende diensten bij u in de buurt vinden door te filteren op ‘nalatenschap‘.

Keuzehulp administratie & geld >>

In coronatijd kunt u toch gewoon naar de notaris (het is een vitaal beroep). Wel prettig dat een aantal zaken nu online en telefonisch plaatsvinden. Ook beeldbellen en Whatsapp wordt gebruikt. Alleen als u een akte moet tekenen, is een een bezoek aan het notariskantoor nodig.

Meer dan een levenstestament

Bent u weer wat wijzer? U ziet, een levenstestament kan veel betekenen, ook voor uw naasten. We zijn benieuwd naar uw ervaringen met én suggesties voor het regelen van uw levenstestament. Uw reactie kunt u kwijt onder dit artikel! Lees hier nog meer over het regelen van uw nalatenschap of bewindvoering en mentorschap.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over het levenstestament?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Bronnen:] Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (incl. campagnevisual) en DeGoedkoopsteNotaris.nl

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: