De kracht van reflectie met een dagboek als coach

reflectie met een dagboekTobben, veel verschillende gedachten, zorgen, malen… we doen het allemaal wel in meer of meerdere mate. Dat kan nog verstrekt worden door een steeds rijkere levenservaring. Op zich is levenservaring natuurlijk prachtig maar het kan ook als extra gewicht voelen dat u met zich meedraagt. Zeker in deze onzekere periode ervaren we mogelijk, ook onbewust, meer stress. Stress die helaas behoorlijk kan opbouwen en ons in de weg kan gaan zitten. Daarbij is het in deze tijd extra lastig om onze gedachten en sores persoonlijk met elkaar te delen. Normaliter is dat een hele goede uitlaatklep want reflectie tijdens persoonlijk contact is niet te onderschatten. Alleszelf.nl bekeek de mogelijkheden om dit reflecteren meer zelf te doen en kwam ook uit bij het dankbaarheidsdagboek Vertellis Chapters. We inspireren u graag! Lees snel verder voor meer bewustzijn en over reflectie met een dagboek.

Het effect van stress

Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos blijkt namelijk dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders meer stress ervaart sinds de uitbraak van het coronavirus. Helaas beperkt contact zich veel meer tot de telefoon, e-mail of videobellen. Heus, een beetje stress geeft niets, maar langdurende stress is echt minder gezond.  Het lichaam heeft dan gewoon onvoldoende tijd om te herstellen. Het resultaat kan een voortdurende hogere hartslag en bloeddruk zijn. Daardoor worden uw hart en bloedvaten helaas extra belast. De Hartstichting kan u meer vertellen over de effecten van stress en het herkennen van stresssignalen.

“Vrijheid is het kunnen schrijven van je eigen verhaal”   |   reflectie met een dagboek quote

Saamhorigheid een mooi verhaal

Vertellis wil graag de saamhorigheid in onze haastige wereld verbeteren. Die saamhorigheid is in hun visie te stimuleren door goede gesprekken te voeren en door juist offline tijd met elkaar door te brengen. Alleszelf.nl is daar ook groot voorstander van helpt ook mee met informatie over terugdringen van eenzaamheid en een overzicht van diensten voor meer ontmoeting. Zowel voor vrienden, familie, relaties, (groot)ouders en kinderen heeft Vertellis producten ontwikkeld om beter met elkaar in gesprek te gaan. Een daarvan is het dagboek voor zelfreflectie. Dat lijkt ons zeker in deze tijd wel zo belangrijk! Overigens bestaan er best veel definities over reflecteren. Hier beperken we ons tot het reflecteren op persoonlijk functioneren. Daarvoor staat u vooral stil bij:

  1. wie u bent;
  2. wat uw motivatie is;
  3. wat uw doelen zijn.

Zo kan reflectie u helpen bij de verdere ontwikkeling van uw persoonlijkheid en vooral om stress te verminderen. We zijn gelukkig nooit te oud om te leren…

Mentale gemoedstoestand

Een opvallend product dat gebruik maakt van de positieve effecten van reflectie is het ontstressende dagboek Chapters. Verwar dit niet met het schrijven van een uitgebreid levensverhaal. Bij Chapters draait het juist om de relatie met uzelf. Het is een dagboek waarin u steeds kunt reflecteren op uw dag: Het dankbaarheidsdagboek! Dit dagboek heeft bewezen voordelen op uw mentale gemoedstoestand. Zoals aangegeven staat deze zeker in deze tijd onder druk. We staan, zeker nu, dag in dag uit aan met onze gedachten. Terwijl het juist heel belangrijk is om even te pauzeren en te reflecteren. Met Chapters brengt u hier direct een positieve verandering in! Soms snap je de dingen gewoon beter als je ze op papier zet…

Reflectie met een dagboek als personal coach

reflectie met een dagboek geluk

In feite werkt reflectie met een dagboek als een ‘personal coach’. Deze coach in boekvorm helpt u om bewuster en positiever in het leven te staan. Door de juiste vragen leert u om te focussen op de dingen die er echt toe doen. Daarbij schakelt u even af en creëert u als vanzelf een nuttig moment van zelfreflectie. Ook gewoon even zonder apparaten als tv, smartphone of iPad. Dingen van je afschrijven zorgt voor meer bewustzijn en helpt u zo om:

  • veel meer uit uw dagen te halen;
  • stress te verminderen en
  • persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Ontmoetingsgelegenheid zoeken en vinden >>

Kooptip: Bestelt en betaalt u liever niet via internet? U kunt ook eerst per factuur betalen waarna het dagboek wordt opgestuurd. Of vind hier de winkels die hun producten verkopen.

Is reflectie met een dagboek iets voor u?

Herkent u bepaalde klachten en hoe gaat u om met stress? We zijn erg benieuwd naar uw tips en ervaringen onder dit bericht, ook met het dankbaarheidsdagboek. Alvast hartelijk bedankt! Heeft u meer behoefte aan persoonlijke hulp? Lees dan verder over de online psycholoog.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over reflectie met een dagboek?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: