Geld lenen om dromen waar te maken na pensioen: het kan!

geld lenenDe pensioenleeftijd wordt in Nederland bepaald door het recht op een AOW-uitkering, maar veel mensen kunnen eerder met pensioen. Bijvoorbeeld omdat ze een regeling kunnen treffen. Voor velen is het pensioen een mijlpaal en je hebt opeens zeeën van vrije tijd die je zelf in kunt vullen. Veel senioren hebben een bucketlist maar de meesten kunnen bij het waarmaken hiervan wel wat financiële ondersteuning gebruiken. Wat zijn de mogelijkheden voor geld lenen? Lees snel verder en ontdek er alles over!

Extra geld lenen

Soms is er extra geld nodig om dromen binnen afzienbare tijd waar te maken. Dit kan voor een hobbyruimte zijn of een compacte camper of caravan om buiten de drukke vakantieperiode een deel van Europa te ontdekken. Het kan ook een stacaravan zijn aan de kust om elk moment van de dag te genieten van zee en strand. Er zijn, zeker op seniorenleeftijd, tal van argumenten en doelen om een lening te nemen. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden die hierop aansluiten.

Rente voor persoonlijke lening gedaald

Het afsluiten en accepteren van een persoonlijke lening gebeurt aan de hand van een gedragscode. De normen zijn de laatste jaren aangescherpt om overkreditering te voorkomen. Dit betekent dat mensen in het algemeen minder kunnen lenen dan voorheen. Doorlopende kredieten zijn gemaximeerd aan een periode en aan leeftijd. Wel zijn er steeds meer banken waar je ook op je oude dag op een verantwoorde manier geld kan lenen. Tegenover de strengere toetsing staat bovendien een gunstige rente. Ook de rente op persoonlijke leningen is recentelijk gedaald.

Wanneer te oud om te lenen?

geld lenen bkr

Voor senioren geldt een leeftijdgrens waarbij een lening afgelost moet zijn. Bij de meeste banken is dat meestal voor de leeftijd van 74 jaar. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening wordt hierop geanticipeerd. De acceptatie is afhankelijk van het inkomen, vaste woonlasten en andere verplichtingen. De meeste kredietverstrekkers winnen informatie in bij het Bureau Krediet Registratie. Elke lening wordt bij deze instantie gemeld. Veel banken hanteren een maximale leeftijd van 70 of 74 jaar voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Er zijn ook banken waar de maximale leeftijd hoger ligt, namelijk tot 78 jaar! Zo biedt Krediet.nl een lening aan met een latere maximale leeftijd en een betaalbare maandlast.

Geld lenen? Let op de kleine lettertjes

Bij een lening is het rentetarief belangrijk, maar niet allesbepalend. Natuurlijk, iedereen wil een lage rente, maar er zijn ook andere punten die voor een lening essentieel zijn. Hoe flexibel is de afbetaling van de lening en wat kun je zelf bepalen? Denk aan boetevrij aflossen of na verloop van tijd het maandbedrag wijzigen, of zelfs de mogelijkheid de lening in één keer boetevrij in te gaan lossen.

Niet wachten maar nu (verantwoord) genieten

Lenen kost altijd geld, maar sparen levert vandaag de dag geen rente meer op. Als het inkomen en de vaste lasten het toelaten, is ‘omgekeerd sparen’ een uitstekende manier om van de oude dag te genieten. Zeker als u nu de tijd en wens hebt om die langgekoesterde droom waar te maken. Lenen betekent namelijk dat u meteen kunt genieten in plaats van eerst enkele jaren geld opzij te moeten zetten. Bespreek de mogelijkheden wel even met een onafhankelijk adviseur, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Er zijn ook op latere leeftijd tal van manieren om verantwoord te lenen zoals bijvoorbeeld de seniorenlening van Krediet.nl. Deze lening is speciaal ontwikkeld voor gepensioneerden of bijna gepensioneerden. De lening heeft een vaste lage rente en overzichtelijke maandlasten. Ook is er de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen. Het afsluiten van de seniorenlening is kosteloos en gaat eenvoudig en snel. Zo kunt u onbezorgd genieten van een nieuwe levensfase.

Geld lenen uitkomst?

We zijn benieuwd wat u van deze financiële tips vindt. Deel uw reactie graag onder dit bericht.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over geld lenen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: