Het energieverbruik in ons huis kan een flinke terugkerende kostenpost zijn, zeker nu we nog meer thuis zijn. Bovendien is uw energiekeuze bepalend voor de belasting van het milieu. Voor zowel uw portemonnee als een beter milieu vraagt de keuze van uw energieleverancier daarom de nodige aandacht. Met behulp van een online energievergelijker is het tegenwoordig een stuk gemakkelijker om een voordelig en groener energiecontract te vinden. Toch blijven er best wat aspecten om rekening mee te houden. Alleszelf.nl zet deze acht aandachtspunten voor stroom en gas graag voor u op een rij. Zo maakt u zelf of als mantelzorger de beste keuze, voor u of uw naaste en… voor volgende generaties!
Acht tips bij gebruik van een energievergelijker
Kies uiteraard een energiecontract met lage kosten. Deze kosten bestaan niet alleen uit de energietarieven. Ook de energieleverkosten en zo mogelijk een welkomstkorting zijn bepalend voor het totaalplaatje. Deze acht tips zijn belangrijk om een energieleverancier te vinden die bij u past:
1. De contractperiode
Het is vaak voordeliger om een jaarcontract af te sluiten, zodat u elk jaar weer voor een nieuw voordelig contract kunt afsluiten. U profiteert dan elk jaar weer van lagere energietarieven én vaak van een mooie welkomstkorting. Misschien heeft u eerder gekozen voor een looptijd van één, twee, drie of vijf jaar. De kans is groot dat dit toen tegen een laag actietarief is afgenomen. Zonder overstap valt u echter automatisch terug naar de hogere standaardtarieven. Bij een energievergelijker kunt u natuurlijk ook gewoon een contractperiode van een, twee, drie of vijf jaar met elkaar vergelijken.
2. Het energietarief
Dit is het gedeelte van uw energierekening waarop u invloed hebt met uw verbruik. De tarieven worden berekend per kWh stroom of m3 gas. Het ene energiebedrijf vraagt een hoger energietarief dan de andere. Daarnaast betaalt u het vastrecht. Toch kan ook dit vaste tarief in hoogte verschillen per leverancier. U kunt verder kiezen een vast tarief of inzetten op mogelijke kostenvoordelen van een variabel tarief. Energieprijzen zijn echter helaas niet goed te voorspellen…
3. De transportkosten voor gas
Alleen de transportkosten van gas kunnen per regio verschillen. Zo kan het transporttarief voor gas in Groningen het transporttarief voor gas lager zijn dan bijvoorbeeld in Rotterdam. Zolang u niet uit uw netwerkgebied verhuist zijn de kosten dus ongewijzigd.
4. De administratiekosten vastrecht energie
Het vastrecht, het woord zegt het al, is een vast maandbedrag ongeacht de energie die u verbruikt. Hierop heeft u dan ook geen invloed. Het vastrechtbedrag kan echter toch verschillen per leverancier. Dit ligt aan de administratiekosten waarvoor een leverancier zelf de prijs mag vaststellen.
Belastingen onvergelijkbaar: de hoogte van uw energierekening wordt in hoge mate bepaald door belastingen. Deze energiebelasting ligt helaas vast en bedraagt maar liefst 53% van de kosten voor gas en 32% voor elektriciteit. U kunt op de site van de belastingdienst de actuele prijzen voor de energiebelasting bekijken. Ook de ‘vermindering energiebelasting’ is een vast bedrag dat op de energiebelasting in mindering wordt gebracht. Tot slot ligt ook de 21% btw vast bij iedere leverancier.
5. De overstapkosten
Door te vergelijken en over te stappen kunt u tot maar liefst 450 euro per jaar besparen. Let er wel op wat de doorlooptijd is van de overstapservice en of er kosten aan een overstapservice zijn verbonden. Bij bijvoorbeeld deze energievergelijker uit onze Keuzehulp troffen we zo’n gratis overstapservice aan.
6. Het soort stroom (groen of grijs)
Zet zeker groene en grijze energie naast elkaar in een vergelijking. Meestal kunt u de optie ‘groene stroom’ of ‘groen gas’ aanvinken. Zo maakt u zelf de voor u verantwoorde keuze. Een beter milieu begint bij…
7. De terug levering van energie uit zonnepanelen
Heeft u al zonnepanelen in gebruik of bent u binnenkort van plan om deze aan te schaffen? Neem dan de contractvoorwaarden van de leveranciers onder de loep of u zonne-energie kunt terug leveren. Deze saldering kan behoorlijk verschillen en schelen in de energiekosten.
8. Een onafhankelijk en compleet energieoverzicht
Let op of de online energievergelijker u verzekerd van een compleet, up-to-date en onafhankelijk overzicht. Achterhaal het verdienmodel en en daarnaast geeft het energieleveranciersoverzicht een goede indruk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft een overzicht van alle energieleveranciers die electriciteit en gas aanbieden op de Nederlandse markt. Zij beschermt consumentenbelangen en ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren.
Keuzehulp Administratie & Geld >>
Geef een reactie