Beschermingsbewind bij dementie regelen

Beschermingsbewind bij dementie[Gastbijdrage] Wanneer een oudere volwassene het vermogen verliest om helder te denken, tast dit ook zijn vermogen aan om weloverwogen en zinvolle beslissingen te nemen. Dit kan het gevolg zijn van de ziekte van Alzheimer of andere verwante vormen van dementie, een beroerte, hersenletsel, een geestesziekte of andere ernstige gezondheidsproblemen. Als de persoon voor wie u zorgt niet in staat is om rationele beslissingen te nemen over zijn gezondheidszorg, zijn financiën of andere aspecten van zijn leven, kan het nodig zijn om een bewindvoerder en mentor in te schakelen om zijn veiligheid en levenskwaliteit te garanderen. Alleszelf.nl informeert u hier over de verschillende aspecten als beschermingsbewind bij dementie regelen helaas noodzaak wordt.

Gedurende ieders wilsbekwaamheid kunnen de eigen wensen en voorkeuren op het gebied van vertegenwoordiging, zorg, begeleiding en financiën laten vastleggen in een volmacht of levenstestament. Het kan echter zijn dat uw naaste in kwestie niets heeft vastgelegd en zelfs al wilsonbekwaam is. In dat geval heeft u voor diens financiële zaken toch echt een beschermingsbewind of curatele nodig. Het is dan de kantonrechter die deze vertegenwoordiger kan benoemen. Met beschermingsbewind maar ook curatele kunt u zo de belangen van uw naaste het beste beschermen, ook al zijn het heel in- en aangrijpende maatregelen. U mag dit bewind aanvragen voor uw partner of echtgenoot maar ook voor uw ouders. Als bewindvoerder kan een professionele bewindvoerder optreden of een familielid.
Als het gaat om de medische behandeling van hun patiënt kunnen de huisarts, de verpleeghuisarts en andere medisch specialisten (bijvoorbeeld een tandarts) de wilsonbekwaamheid vaststellen. Maar zij gaan er echter niet over of degene nog kan beslissen over financiële zaken zoals bijvoorbeeld de aan- en verkoop van de auto of het huis. Daarvoor is de stap naar de Kantonrechter nodig. Deze rechter kan een bewindvoerder aanwijzen voor de financiële zaken en eventueel een mentor voor de beslissingen over verzorging, behandeling en begeleiding. In de Keuzehulp Zorgcoördinatie kunt u deze mentoren ook vinden.

Impact voor de naaste met dementie

Voor de naaste met dementie betekent dit dat men door de bewindvoering handelingsonbevoegd wordt voor alle essentiële zaken rond de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding maar vooral de financiën. Voor beslissingen hierover is in feite steeds toestemming vereist van de mentor of bewindvoerder.

Beschermende maatregel

Bewindvoering kunt u dus zien als een noodzakelijke, beschermende maatregel van de rechtbank welke speciaal is gericht op het beheren van de financiën. De term ‘beschermen’ klinkt direct al veel fijner. Uw naaste met dementie is immers minder zelfredzaam en helaas is inzicht en acceptatie nodig om te beseffen dat er urgentie is om de financiën toch beter uit handen te geven.

Direct een bewindvoerder zoeken en vinden >>

Beschermingsbewind bij dementie en meer

Met deze informatie kunt u hopelijk de situatie beter duiden en de juiste stappen zetten. Lees ook ons meer algemene hulpartikel ‘Bewindvoering of mentorschap om er nooit alleen voor te staan‘ en schroom niet om advies te vragen bij een bewindvoerder.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over beschermingsbewind bij dementie?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[ Gastauteur: ] Met vestigingen in Hoogeveen, Groningen, Zwolle en Enschede ondersteunt Aktiva mensen op professionele wijze in hun financiën en zelfstandigheid met persoonlijke aandacht en tijd.
[ Foto Beschermingsbewind bij dementie ] door Ekaterina Bolovtsova van Pexels.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: