Uw woning veiliger inrichten voor later met deze 5 tips

woning veiliger inrichtenSteeds vaker hebben 55-plussers de behoefte om zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is niet zo gek, aangezien dat waarschijnlijk als je ‘echte’ thuis voelt. Om zo comfortabel mogelijk in uw eigen huis te kunnen blijven wonen, is het nodig om tijdig uw huis hier en daar seniorproof te maken. Hoe uw woning veiliger inrichten kan, leest u in de tips in dit artikel.

Begin op tijd met handige klusjes voor later

Uit het bovenstaande onderzoek van het CBS blijkt dat 55-plussers denken dat ze momenteel in het huis kunnen blijven wonen waar ze al wonen. Mocht er toch iets moeten worden aangepast dan doen ze dat liever dan dat ze verhuizen. Het is verstandig om hier al vroeg op voorbereid te zijn, zodat u dat niet op oudere leeftijd nog hoeft te (laten) doen.

De woning veiliger inrichten

Hoe u dat doet? Simpel: kijk waar u wat dingen aan moet passen en ga zelf aan de slag. Schaf hiervoor goed gereedschap aan; in de bouwmarkt of gewoon online. Via het internet is regelmatig korting te scoren met kortingscodes, zoals met een kortingscode voor Toolmax. Maak een plan voor wat er zoal verbouwd moet worden, schakel waar nodig experts in en neem hierbij de onderstaande stappen alvast mee.

1. Pas uw huis aan op zoveel mogelijk gelijkvloers leven

Zo is het goed om te weten dat je wanneer je ouder bent je vaak minder soepel kunt bewegen. Daarom is het prettig om zoveel mogelijk woonfuncties gelijkvloers te hebben als het even kan. Heeft u bijvoorbeeld de ruimte om beneden een slaapkamer te maken dan is dat zeker aan te raden. Dat geldt ook voor de badkamer. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u altijd nog kijken naar het aanschaffen en installeren van een traplift. Daarmee kunt u alsnog op een comfortabele wijze naar de eerste of tweede verdieping gaan.

2. Laat binnendrempels in uw woning verwijderen

De meeste woningen beschikken over binnendrempels die de ene ruimte van de andere ruimte scheiden. Wanneer je ouder bent, kunnen dit soort drempels gevaarlijk zijn. Ze vormen bijvoorbeeld een struikelgevaar of zijn een blokkade wanneer je een rolstoel of rollator hebt. Hoewel u nu nog geen idee hebt of u later een rollator of rolstoel als ondersteuning moet hebben, is het wel handig om daarop voorbereid te zijn. Haal daarom de binnendrempels in huis weg of laat deze verwijderen. Er zijn speciale metalen of kunststof strips te koop die u in zo’n gat kunt (laten) plaatsen.

3. Woning veiliger inrichten met een elektrische raamopener

Iets waar u misschien minder snel aan denkt, zijn de ramen in uw woning. Het is belangrijk om regelmatig de ramen open te zetten om te ventileren. Daarom is het nodig om goed bij alle ramen te kunnen zodat u deze eenvoudig en snel kunt openen en sluiten. Om dit proces nog eenvoudiger te maken, is het aan te raden om elektrische raamopeners aan te schaffen. Daarmee kunt u de ramen openen en sluiten met behulp van een afstandsbediening. Let er hierbij wel goed op of dergelijke producten over het Politiekeurmerk Veilig Wonen beschikt, zodat u zeker weet dat ze betrouwbaar zijn.

4. Veiliger wonen met een slimme deurbel met camera

Vergeet ook absoluut niet om naar de algemene veiligheid van uw woning te kijken. Veel mensen maken misbruik van oudere mensen die zelfstandig wonen door bijvoorbeeld te doen alsof ze van de gemeente, de post of een ander bedrijf zijn. Schaf daarom een slimme deurbel aan met een camera waarvan u de beelden via een app op je telefoon of tablet kunt bekijken. Belt er iemand aan? Dan hoeft u niet open te doen, maar kunt u via de camera kijken wie het is en via de speaker met diegene praten. Dat is vooral veiliger wanneer er iemand voor de deur staat die u niet kent.

Direct een klussendienst zoeken en vinden >>

5. Installeer een noodknop op de slaapkamer voor het geval dat

Tot slot nog een aanpassing die u nu al kunt doen voordat het te laat is: investeer in het (laten) installeren van een noodknop op de slaapkamer en/of in de badkamer. Dit soort knoppen worden ook wel een SOS-knop of een paniekknop genoemd. Met één druk op de knop worden uw naasten en de alarmcentrale ingelicht dat er iets aan de hand is. De slaapkamer en de badkamer zijn de meest handige ruimtes om zo’n knop te hebben, omdat je hier minder makkelijk weg kunt. Wat ook handig is, is een draagbare noodknop die je altijd bij je hebt.

Gaat u de woning veiliger inrichten?

Het lijkt ons een verstandig plan om dit tijdig te doen en er op zijn minst eens goed over na te denken. Hopelijk helpen deze 5 tips u daarbij. Meer slimme tips kunt u delen in een reactie onder dit artikel.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de woning veiliger inrichten?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[ Foto woning veiliger inrichten :] door Kampus Production via Pexels.com.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: