Eigen risico in 2023: dit wilt u weten

[Gastbijdrage] Een zorgverzekering en eigen risico gaan hand in hand. Iedereen die zo’n verzekering afsluit, krijgt hier namelijk mee te maken. Toch zijn er genoeg mensen die weinig tot niets weten van het eigen risico. Geldt dit ook voor u? Dan begrijpt u misschien niet waarom u (een deel van) de zorgkosten zelf moet betalen. Lees in dat geval vooral verder. In deze tekst vertellen wij u namelijk alles wat u wilt weten over het eigen risico in 2023.

Wanneer geldt eigen risico?

Sommige mensen denken dat het eigen risico van toepassing is op alle zorg die binnen de dekking van de basisverzekering valt, maar dat is niet het geval. Daarom stelt u zich mogelijk de vraag: wat valt er onder eigen risico? Hieronder zetten we een aantal zorgkosten uit de basisverzekering op een rijtje waarvoor geen eigen risico geldt.

  • huisarts
  • zorg voor kinderen tot achttien jaar
  • voorgeschreven geneesmiddelen
  • wijkverpleging
  • kraamzorg
  • verloskundige hulp

Naast de bovenstaande zes zaken is er nog meer zorg waarvoor geen eigen risico geldt. Zo betaalt u bijvoorbeeld ook geen eigen risico over aanvullende verzekeringen. Toch is het niet zo dat alle kosten ook daadwerkelijk vergoed worden, want dit hangt van de verzekering af. Sommige aanvullende verzekeringen dekken namelijk maar een bepaald percentage van de kosten. Zo benut u bijvoorbeeld uw zorgverzekering voor mantelzorg.

Verschil tussen verplicht en vrijwillig eigen risico

Wilt u een zorgverzekering aanvragen? Dan komt u zowel verplicht eigen risico als vrijwillig eigen risico tegen. U denkt misschien dat dit hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Zo geldt het verplicht eigen risico voor iedereen met een zorgverzekering, terwijl dit bij vrijwillig eigen risico niet het geval is. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Voor 2023 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro. Dit houdt in dat u de eerste 385 euro van de zorg die u nodig hebt zelf moet betalen. Pas als dit bedrag helemaal op is worden zorgkosten vergoed door een verzekeraar.

In tegenstelling tot het verplicht eigen risico bepaalt u zelf of u een zorgverzekering met of zonder vrijwillig eigen risico afsluit. Dit bedrag staat standaard op 0 euro, maar kan verhoogd worden. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Dit bedrag wordt opgeteld bij het verplicht eigen risico, waardoor het totale eigen risico maximaal uit kan komen op 885 euro. Wanneer u het vrijwillig eigen risico verhoogt, draait u zelf op voor een groter deel van de zorgkosten. Hier staat tegenover dat u ook een lagere premie gaat betalen. Hebt u weinig zorg nodig? Dan kan het interessant zijn om het vrijwillig eigen risico te verhogen.

Keuzehulp Thuisadministratie >>

Hoe betaal je eigen risico in 2023?

Als u zorg hebt gehad waarvoor eigen risico geldt, vraag u zich misschien af hoe het met de betaling zit. Dit hangt af van de partij die de rekening ontvangt. Als de zorgverlener de rekening rechtstreeks naar u stuurt, betaalt u dit bedrag volledig zelf. Vervolgens declareert u het bedrag bij de verzekeraar waarbij u verzekerd bent. Zij houden het eigen risico in en maken de rest naar u over. Ontvangt uw zorgverzekeraar de rekening? Dan betaalt de verzekeraar. Zij sturen u vervolgens een overzicht met wat er vergoed wordt en hoeveel u zelf moet betalen.

[ Gastauteur Eigen risico in 2023 :] Interpolis | [ Foto Eigen risico in 2023 :] door Anna Shvets via Pexels.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over uw eigen risico in 2023 kiezen?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: