Seniorenbedden: onze selectie voor meer nachtrust

seniorenbedden[Gastbijdrage] We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Maar naarmate we ouder worden, kunnen natuurlijke veranderingen in onze slaapcyclus en de toenemende prevalentie van chronische gezondheidsproblemen het krijgen van een goede nachtrust bemoeilijken. Bovendien hebben ouderen soms specifieke slaapbehoeften en daarom zijn er bepaalde soorten seniorenbedden die meer geschikt zijn…

Criteria seniorenbedden

Hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een bed voor ouderen:

  • Comfort: Een comfortabel bed is belangrijk voor ouderen omdat het bijdraagt aan hun nachtrust en algehele welzijn. Goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van ouderen, omdat het helpt bij het regenereren van het lichaam en het verbeteren van de mentale en emotionele toestand. Een oncomfortabel bed kan leiden tot slechte nachtrust, lichamelijke pijn en vermoeidheid, en daardoor een negatieve impact hebben op de kwaliteit van leven van een senior.
  • Verstelbaarheid: Verstelbare bedden kunnen helpen bij het verbeteren van comfort en het verminderen van drukpunten, wat belangrijk is voor senioren die lijden aan chronische pijn of aandoeningen zoals artritis. Een verstelbaar biedt hen ook de mogelijkheid om in verschillende posities te slapen en de houding van het lichaam aan te passen aan hun specifieke behoeften en comfort. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het verlichten van rug- of nekpijn, of het verbeteren van de bloedsomloop. Bovendien kan een verstelbaar bed helpen bij het vinden van een comfortabele houding voor het lezen, tv-kijken of rusten.
  • Gemak: Ouderen kunnen moeite hebben met het in- en uitstappen van bed. In- en uitstapgemak zijn erg belangrijk voor een bed voor senioren omdat veel senioren fysieke beperkingen hebben, zoals mobiliteitsproblemen, artritis of gewrichtspijn, die het moeilijk maken om het bed in en uit te stappen. Een bed met een gemakkelijke instap vermindert de kans op valincidenten en maakt het makkelijker voor de oudere om zichzelf in en uit bed te bewegen, waardoor ze meer onafhankelijkheid en comfort ervaren.
  • Zorg: Sommige ouderen kunnen zorg nodig hebben tijdens de nacht. Bedden met zorgfuncties, zoals verstelbare hoofd- en voeteneinden, kunnen hen helpen comfortabel en veilig te blijven.

 Welke matrassen zijn het meest geschikt voor ouderen?

Het matras is belangrijk. Het juiste bed – een bed dat past bij de unieke behoeften van ouderen – kan het verschil betekenen tussen een volle 8 tot 9 uur slaap of een onrustige nacht met ongemakkelijk woelen en draaien.

Er zijn verschillende soorten matrassen die geschikt kunnen zijn voor ouderen, afhankelijk van hun individuele slaapbehoeften. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Traagschuim matrassen: Traagschuimmatrassen zijn geschikt voor ouderen omdat ze de druk op het lichaam verminderen en comfort bieden. Ze vormen zich naar de contouren van het lichaam en verdelen het gewicht gelijkmatig, waardoor de drukpunten verlicht worden. Dit kan bijdragen aan vermindering van pijn en ongemak, vooral voor senioren met aandoeningen zoals artritis of rugpijn. Bovendien blijft de vorm van het matras terugkeren naar zijn originele vorm, waardoor het comfort en de ondersteuning op lange termijn gewaarborgd blijven.
  • Pocketvering matrassen: Pocketveringmatrassen zijn geschikt voor ouderen omdat ze comfort en ondersteuning bieden. Het matras bestaat uit vele losse veren die afzonderlijk verpakt zijn in zakjes (pockets), waardoor elke vering zich afzonderlijk kan aanpassen aan het gewicht en de druk van het lichaam. Dit resulteert in een beter aangepaste ondersteuning en comfort voor het lichaam, vooral voor ouderen met specifieke lichamelijke behoeften en ongemakken. Bovendien minimaliseren de veren de bewegingen die door één persoon veroorzaakt worden, wat betekent dat de oudere niet gestoord wordt door de bewegingen van een slaapgenoot.
  • Hardschuim matrassen: Deze matrassen zijn stevig en bieden veel ondersteuning, waardoor ze geschikt kunnen zijn voor ouderen die op zoek zijn naar een matras met een stevige ondergrond.
  • Luchtbedden: Deze bedden hebben verstelbare luchtcompartimenten die kunnen worden aangepast voor extra comfort en ondersteuning.

Is het nuttig voor ouderen om een traagschuimtopper bovenop het matras te leggen?

Een matras met een topper kan voor sommige ouderen nuttig zijn omdat het extra comfort en ondersteuning kan bieden in seniorenbedden. Vooral traagschuim is hiertoe een uitstekend materiaal.

Keuzehulp voor Huis & Tuin >>

Traagschuim past zich aan de vorm van het lichaam aan en verdeelt de druk gelijkmatig, waardoor het kan helpen bij het verminderen van drukpunten en het verbeteren van de bloedcirculatie. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door meer comfort te bieden en het verminderen van bewegingsoverdracht tussen partners.

Echter, het is belangrijk om in overweging te nemen hoe het traagschuim zich over de tijd zal gedragen en of het garanties of terugbetalingsbeleid biedt.

Bij Hypnia krijg je je geld terug als je niet beter slaapt. Matrassen en toppers voor seniorenbedden kunnen zonder risico 120 nachten thuis worden uitgeprobeerd en het comfort wordt 15 jaar gegarandeerd. Hypnia is bovendien een duurzaam merk en retour en levering is gratis in Nederland en België.

hypnia seniorenbeddenUiteindelijk is het belangrijk om de specifieke slaapbehoeften van een oudere in overweging te nemen bij het kiezen van een bed. Het is ook raadzaam om te overleggen met een arts of fysiotherapeut voor specifieke aanbevelingen.

[ Gastauteur en visuals seniorenbedden :] Hypnia

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over seniorenbedden
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: