Social media na overlijden: wat gebeurt daarmee?

social media opzeggenOuderen maken steeds vaker gebruik van social media. Cijfers laten zien dat vooral 65- tot 75-jarigen steeds meer op sociale platformen te vinden zijn. In 2012 gaf amper een kwart van deze leeftijdsgroep aan dat zij actief zijn (geweest) op social media, vijf jaar later in 2017 was dit percentage gestegen naar 64%. Daarnaast is natuurlijk het computergebruik in het algemeen ook toegenomen. U herkent zich wellicht hierin? Dit betekent dat u waarschijnlijk voor verschillende websites en digitale instanties gebruikersnamen en wachtwoorden hebt. Maar wat als u er over een poosje niet meer bent? Hoe werkt het dan met die wachtwoorden, accounts, abonnementen? Het is slim om ‘social media opzeggen’ tijdig zelf te regelen, of in ieder geval de voorbereidingen te treffen.

Social media opzeggen? Regel het tijdig

Social media accounts verdwijnen niet zomaar na een overlijden. Was het maar zo makkelijk. Elk platform heeft daar andere instellingen voor, de ene zijn makkelijker dan de ander. Hieronder geeft Alleszelf.nl stappen die u kunt ondernemen om te voorkomen dat elk account individueel verwijderd moet worden. Daarnaast introduceren we het digitaal testament en gaan we in deze blog verder in op de mogelijkheden die uw nabestaanden hebben om u te herinneren op social media.

Digitaal testament

Een normaal testament kennen we, maar tegenwoordig bestaat er ook een digitaal testament. Hier verzamelt u al uw online informatie zodat de nabestaanden niet stap voor stap elk account af hoeven te struinen. Behalve een lijst met uw social media gebruikersnamen en wachtwoorden, zijn er meer zaken die in het digitaal testament opgenomen kunnen worden:

  • Wachtwoorden voor computers, tablets, smartphones
  • Wifi-wachtwoorden
  • Lidmaatschappen voor bijvoorbeeld de sportschool
  • Abonnementen op printmedia zoals bijvoorbeeld een tijdschrift
  • Abonnementen op streamingdiensten zoals Spotify of Netflix.

Door alle wachtwoorden op een plek te hebben, maakt u het de nabestaanden zo makkelijk mogelijk.

Time-out

Google heeft ervoor gezorgd dat uw nabestaanden bijna niks hoeven te doen in deze vervelende situatie. Hier kunt u namelijk nu al instellen dat uw accounts bij YouTube, Gmail en Google+ worden verwijderd na een bepaalde periode dat u inactief bent geweest. Ook kunt u een aantal vertrouwenspersonen invoeren die uw inloggegevens krijgen. Zo hebben die personen de wachtwoorden al zonder in het digitale testament te hoeven kijken.

Social media opzeggen en herdenken

social media opzeggen smmOp Facebook kunnen uw nabestaanden naast het verwijderen van het account er ook voor kiezen om een herdenkingsstatus aan het account te geven. Dat is een mooie gedenkwijze naast een speciale plaats voor de urn bijvoorbeeld. Zo kunnen vrienden en familie hun condolences achterlaten. Als u liever wilt dat het account verdwijnt, dan kunt u dat ook aangeven in uw digitale testament. Uw nabestaanden kunnen dan contact opnemen met Facebook zelf. Er wordt een kopie van de overlijdensakte gevraagd en na ontvangst daarvan verwijdert Facebook het account.

Bij Twitter is er geen optie voor een herdenkingsstatus maar daar kan ook aangevraagd worden of zij uw account kunnen verwijderen. Zij vragen dan dezelfde gegevens als bij Facebook. Bij LinkedIn en Instagram wordt gevraagd om een formulier in te vullen. Voor veel social media platforms zijn de stappen dus vergelijkbaar, dat scheelt weer werk.

Wilt u het opzeggen van abonnementen vergemakkelijken? Maak dan eventueel gebruik van de iFinish opzegmodule of schakel er bijvoorbeeld een begrafenisondernemer voor in.

Steun bij de thuisadministratie? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Tot slot

We zijn benieuwd naar u tips en ervaringen met het opzeggen van social media accounts. Deel ze hieronder in een reactie. Wilt u meer te weten komen over social media? Lees het in ons artikel Blijft u sociaal tot op de hoogste leeftijd? Tien social media tips die helpen. Of lees deze vijf andere tips om uw nabestaanden te ontzorgen.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over ‘social media opzeggen’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: