Nalaten aan een goed doel: zo draagt u bij met een toegift

nalaten aan en goed doelHeeft u al nagedacht over uw nalatenschap en dit goed geregeld? Of maakt u dit als naaste of mantelzorger tijdig bespreekbaar? Naast de gangbare erfenis aan nabestaanden kunt u ook een toegift aan een goed doel, een stichting of vereniging overwegen. Zo draagt u bij aan het behalen van hun maatschappelijke doelstellingen. U helpt ook een volgende generatie ongetwijfeld aan een beter leven. De wijze waarop zo’n toegift wordt gedaan is heel persoonlijk. Alles nalaten aan een goed doel kan natuurlijk. Maar met een deel van de erfenis of zelfs een bepaald voorwerp van waarde maakt u ook een nuttig verschil. Lees hier over de mogelijkheden, hoe het werkt en laat het mooie werk van KNGF Geleidehonden u nadenken over een specifieke bestemming.

Nalaten aan een goed doel: hoe dan?

Praat ook met familie of vrienden over uw wensen van uw nalatenschap of die van uw naaste. Zo kan hun mening helpen te achterhalen welke onderwerpen u belangrijk vindt en welke goede doelen hierbij passen.

Nalaten regelt u in een testament. Alleen een notaris kan een testament opmaken en geeft ook advies. In dit testament kunt u ook vrienden en andere bekenden tot erfgenaam benoemen. Uw persoonlijke situatie is bepalend voor het type testament dat het beste bij u past. Zo bestaat er een langstlevende testament, een tweetrapsmaking en tweetrapstestament, een versie voor alleenstaanden of bij echtscheiding. Standaard testamenten kunt u tegenwoordig ook online op laten stellen.

Verschillende manieren

Ongeacht het soort testament kunt u op verschillende manieren een toegift opnemen in een testament:

  • Erfstelling: benoemt het goede doel tot erfgenaam en geeft aan welk deel van de erfenis voor het goede doel is bedoeld.
  • Fonds op naam: daarmee steun je een goed, of ook specifiek doel van hen, verspreid over meerdere jaren. Het goed doel beheert dan het fonds en correcte besteding.
  • Legaat: kan bestaan uit bezit of een vast bedrag. De verkoopopbrengst van het bezit komt het goede doel toe.
  • Vruchtgebruik: meestal een huis als de partner van de overledene er nog woont. Logisch dat de partner dan het recht op vruchtgebruik heeft tot het moment van overlijden.

Beneficiaire aanvaarding geldt altijd

Dit geldt voor alle manieren van nalaten. Een nalatenschap kan uit bezittingen maar ook schulden bestaand. Als goed doel is men verplicht om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Zo kan men nooit aansprakelijk worden gesteld, als de de schulden in een nalatenschap hoger zijn dan de baten.

Codicil als alternatief

Een codicil is ook een mogelijkheid om bepaalde roerende zaken na te laten. Dit handgeschreven document komt echter niet in het testament maar u bewaart het veilig thuis of geeft het bij een notaris in bewaring.

Wensen vastleggen voor nalaten aan een goed doel

Zonder testament met uw wensen, vastgelegd bij de notaris, bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. De notaris bespreekt ook direct de kosten en alle mogelijkheden. Nadat u het eens bent met een toegestuurde ontwerptekst en u geen vragen meer heeft, kunt u het officiële document bij de notaris ondertekenen. Besef dat een testament altijd weer is te wijzigen!

Tip: Filter in de Keuzehulp op ‘nalatenschap‘ voor een notaris in de buurt >>

Een prachtig voorbeeld

nalaten aan een goed doelKNGF Geleidehonden voor een zelfstandiger leven

Ook het goede doel KNGF Geleidehonden biedt de genoemde manieren voor nalaten. Om u enthousiast te maken, lichten we dit goede doel graag uit. KNGF Geleidehonden geeft het liefst zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven. Dat doen ze door honden een speciale opleiding te geven. Met zo’n geleidehond is meer bewegingsvrijheid mogelijk. Daarnaast vergroot het logischerwijze ook de zelfstandigheid. Alles zelf kunnen doen… hoe mooi is dat!

Hulp bij diverse handicaps

Al sinds 1935 schoolt KNGF Geleidehonden honden voor blinde en zeer slechtziende mensen. De opgedane vakkennis zet de organisatie nu ook in voor mensen met andere handicaps. Zoals mensen met een motorische beperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. De stichting is voor een groot deel afhankelijk van giften en nalatenschappen.

Het meest word ik geraakt door de blindengeleidehond die zijn baas overal heen brengt, zonder dat deze ergens tegenaan botst. Die hond biedt zoveel vrijheid én een heerlijk maatje! | Annemieke steunt KNGF Geleidehonden met een legaat

Meer weten over nalaten aan KNGF Geleidehonden?

folder nalaten KNGF

Brochure KNGF Geleidehonden

Bekijk ook in deze promo wat nalaten aan een goed doel kan bewerkstelligen. En Bestel de Brochure KNGF Geleidehonden per mail of post >>

Laat idealen voortleven

cbf erkend nalaten aan een goed doel

We hopen dat dit artikel u helpt een weloverwogen keuze te maken hoe u uw idealen voort kunt laten leven. Lees ook meer over wat te regelen bij nalatenschap. Heeft dit artikel u aan het denken gezet? Ook over goede doelen die bijdragen aan meer zelfstandigheid en bijvoorbeeld aan meer geleidehonden? Plaats uw ervaring met en tips over nalaten gerust hieronder.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over nalaten aan een goed doel?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: