Tips van ons panel over leren, zoeken en veilig gevoel

Panel aan tafel

Ja: ouderen en vrijwilligers willen graag betere toegang tot hulp en ondersteuning om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dat leerden we van ons testpanel; ook deelden de panelleden hun tips over de omgang met computers en internet. Dit gebeurde tijdens onze gesprekken met ouderen en vrijwilligers. Wij spraken op 7 april 2015 met negentien mensen. Hun ervaring met computers en internet was gevarieerd, net als hun leeftijd: van 50 tot 79 jaar. Dit leverde direct tips op voor ouderen en anderen. We delen deze tips nu met u.

Een wereld van verschil

Persoonlijk contactPanelleden gaven aan dat toegang tot een computer en internet een ‘wereld van verschil’ uitmaakt. Dankzij deze toegang is het onder andere mogelijk te communiceren en informatie op te zoeken. Blijkbaar ervaren panelleden dit niet als een subtiele toevoeging aan hun leven, maar is het een wezenlijk onderdeel ervan. Ze gaven aan dat vooral tablets erg makkelijk zijn in gebruik; de ‘interface’ met iconen voor apps vallen zeer in de smaak!

Tips om te leren

Hoewel steeds meer ouderen de computer, tablet en internet omarmen, is dit nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Welke tips heeft ons panel voor mensen die dit graag willen leren? Belangrijkste lijkt: wees niet bang! Computergebruik valt reuze mee. Als voorbeeld noemde iemand: “zolang je geen geld gaat overboeken, kan er niet veel misgaan”. Leer het door het te doen en heb geduld. Andere tips waren: volg een basiscursus en zoek hulp bij anderen als je er niet uitkomt. (Hier gaf Alleszelf.nl een overzicht van alle ondersteuning die er bestaat om te leren omgaan met een computer).

Tips om te zoeken

Panel aan het werkHet zoeken van informatie lijkt een favoriete bezigheid van onze panelleden. Toch blijkt dat niet altijd eenvoudig. Eén tip is om meerdere zoektermen te gebruiken voor een bepaalde zoekopdracht. Als iemand een woning zoekt, dan kun je op ‘woning’ zoeken, maar ook op ‘verhuurder’ of ‘woningcorporatie’. Kortom: probeer goed na te denken over verschillende mogelijke zoektermen bij eenzelfde zoekopdracht. Een andere tip is om zoek-zinnen in Google voluit te schrijven. Je hoeft niet alleen met ‘zoektermen’ te werken, je kunt ook een hele zin invoeren. Bijvoorbeeld: “ik zoek een levensloopvriendelijke woning. Waar kan ik die vinden?”. En ook voor zoeken geldt: je leert het vooral door het te ‘doen’.

Tip voor veilig gevoel

Eén panellid heeft met haar kinderen een ‘groep’ aangemaakt in Whatsapp. Elke ochtend en avond stuurt ze een berichtje ‘alles goed’. Op die manier weet iedereen dat mevrouw weer gezond is opgestaan en een fijne dag heeft gehad. De afspraak is dat familie zal reageren als ze géén ‘ok-bericht’ verstuurt op de afgesproken momenten. Dit is een heel eenvoudige manier voor een veilig gevoel!

Over het panelgesprek

Aan het werk

Vanaf deze zomer zal Alleszelf.nl de belangrijkste diensten voor ouderen in Capelle aan den IJssel presenteren. Daarmee zullen ouderen, hun netwerk, vrijwillige en betaalde hulpverleners zeer eenvoudig het complete aanbod van diensten kunnen vinden, vergelijken en direct inschakelen. Dus ook het kleinschalige, vrijwillige aanbod én diensten van private aanbieders. Op die manier ontstaat maatwerk, ruimte voor keuze en eigen kracht. De pilot wordt mogelijk gemaakt door Buurtkracht en Capelse zorgaanbieders. De panelgesprekken van 7 april vonden plaats vanuit de voorbereidingen voor Alleszelf.nl/Capelle.

Reacties van de panelleden

De inbreng van de panelleden is zeer nuttig voor Alleszelf.nl. Vrijwel unaniem waren de panelleden zeer enthousiast. We mochten uitspraken noteren zoals “Alleszelf is supergoed”, “Alleszelf.nl is belangrijk en nodig”. Dat stimuleert ons enorm. Ook op deze plek willen we de panelleden daarom danken voor hun deelname en reacties.

Alleszelf.nl ook in uw gemeente?

Wilt u ook in úw gemeente het complete aanbod van diensten voor ouderen beter toegankelijk hebben? Laat dat hier weten. Met uw signalen kunnen wij contact zoeken met organisaties die dit mogelijk kunnen maken.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ons panel?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Tips van ons panel over leren, zoeken en veilig gevoel
  1. J.J.Hendriks schreef:

    Beste Hugo,

    Met enige regelmaat neem ik via de computer kennis van je activiteiten op Alleszelf.nl. Prima idee en goed werk. Ik behoor ook tot de bejaarden (86), maar kan gelukkig al jaren goed met de PC overweg en dat geeft mijn vrouw en mij veel mogelijkheden tot contact en allerlei informatie. En ik discussieer af en toe mee via LinkedIn. Heel leuk en goed om bij de tijd te blijven als je mobiliteit afneemt. Ga zo door. Hans Hendriks.

  2. Martin Droog schreef:

    Ik vind het een goed idee omdat onze ouderen goed voorgelicht en geholpen moeten worden. Ik wil wel aandacht vragen dat er veilige producten en vakkundige installateurs ingeschakeld moeten worden, mede omdat er in de thuissituatie veel ongelukken gebeuren door ondeskundige mensen, de handige zoon of schoonzoon. Thuis en ouderenzorg heeft ons gevraagd om hier iets aan te doen. Om ongelukken en teleurstellingen te voorkomen hebben wij een inspiratieplatform (www.thuiscomfort.nl) gemaakt waar ouderen moderne en veilige producten kunnen vinden om hun woning toekomstbestendig te kunnen maken. Met een doorklik kunnen zij zelf hun thuiscomfort-installateur vinden die hen dan vrijblijvend verder informeert over alle mogelijkheden. De meeste installateurs hebben gerichte cursussen gevolgd! Mocht men wat gespecialiseerde oplossingen willen is dat aangegeven met duidelijke symbolen. Veel succes op http://www.thuiscomfort.nl

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: