Vakantie vieren op hoge leeftijd? Zo!

vakantie

Wilt u ook op hoge leeftijd en met eventuele beperkingen op vakantie? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Met de zomer in het vooruitzicht zet Alleszelf.nl de mogelijkheden op een rij, zodat u een vakantie kunt vinden die bij u past qua reisgenoten, programma of voorzieningen. Ook laten we u weten hoe u op uw vakantieadres in Nederland de benodigde thuiszorg kunt ontvangen. Wij zijn ook benieuwd naar uw eigen tips!

 Ga direct naar het overzicht van de mogelijkheden >> 

Reislustige ouderen

Nederlandse ouderen houden van vakantie vieren. Zij gaan gemiddeld vaker op vakantie dan jongeren en gezinnen. Volgens het CBS zijn vooral Nederland, Duitsland en Spanje in trek bij veel ouderen. Hoewel velen er zelfstandig op uittrekken, is op hogere leeftijd vaak prettig wanneer de vakantie speciaal voor ouderen is samengesteld. Waardoor bij het vervoer, het onderdak en het reisprogramma rekening is gehouden met hun specifieke wensen.

Verantwoording

Hierna noemen wij verschillende vakantiemogelijkheden. Het genoemde aanbod is niet compleet, gebaseerd op eigen onderzoek in april 2015 en dient als inspiratie voor uw vakantieplanning. Vermelding betekent geen ‘goedkeuring’ door Alleszelf.nl. We zijn heel benieuwd naar uw eigen ervaringen en alternatieve oplossingen. Laat uw reactie daarom onder dit artikel achter!

Waarom een vakantie voor ouderen?

U kunt om verschillende redenen een vakantie voor ouderen willen boeken. Bijvoorbeeld omdat u graag nieuwe leeftijdsgenoten leert kennen. Een organisatie als Kras Reizen biedt onder andere singlereizen voor alle (hoge) leeftijden aan. Of u zoekt graag met uw partner het gezelschap van andere ouderen. Dan vindt u mogelijkheden bij bijvoorbeeld Seniorengroepsreizen. Het kan ook zijn dat u voor reizen met ouderen kiest omdat u ervan uitgaat dat het tempo dan wat lager ligt dan bij de gemiddelde reisorganisatie. Verder kan het zijn dat u of een van uw reisgenoten zorg nodig heeft. Wanneer reizen geschikt zijn voor mensen met fysieke beperkingen, is dat bij Seniorengroepsreizen aangegeven met een apart icoontje. Bij dergelijke ‘mobiliteitsreizen’ is dan niet alleen het onderdak afgestemd op beperkingen, maar is ook het activiteitenprogramma ruimer ingedeeld qua tijd.

Onder ouderen is ook het ‘overwinteren’ in trek. Wanneer u ’s winters voor langere tijd in een aangenaam klimaat wil verblijven, kunt u bijvoorbeeld via Sunliner een bestemming vinden in Zuid-Spanje of de Canarische Eilanden. In de populaire vakantiebestemmingen zijn doorgaans geschikte medische voorzieningen aanwezig en kunt u desgewenst rolstoelen en scootmobiels huren. Een organisatie die is ingericht om aan de Spaanse kust zorg te verlenen aan Nederlandse vakantiegangers, is Exporesidentias. U kunt er ook voor kiezen een particuliere Nederlandse zorgverlener in te schakelen, zoals Schikvakanties of Zorguitenthuis.

Meer of minder zorg nodig

Reisorganisaties bieden soms reizen aan in verschillende ‘gradaties’, waarmee zij de geschiktheid van de reis bij meer of minder vitaliteit aangeven. Wanneer u bijvoorbeeld graag wandelingen in flink tempo van minimaal een uur maakt, valt u bij Seniorvakantieplan in de categorie 5 (vitaal). Wanneer u echter hulp nodig heeft bij het uitstappen uit de bus behoort u bij categorie 1. Bij  Zorgvakantiewijzer kunt u de intensiteit van het dagprogramma combineren met de mate van zorg die u nodig heeft. Een organisatie als Allegoedsvakanties richt zich niet alleen op lichamelijke beperkingen, maar heeft ook een programma voor mensen met dementie.

Intensieve zorg

Wanneer u echt intensieve zorg nodig heeft en bijvoorbeeld continu op een elektrische rolstoel bent aangewezen, komen andere organisaties meer in aanmerking. Zoals de Zonnebloem of het Rode Kruis. Het bekende schip Henri Dunant brengt u als een drijvend hotel over de Rijn diep Duitsland in. [Update: Vanwege een beleidswijziging van het Rode Kruis, is het schip in 2016 verkocht. Reisorganisatie Amicitia exploiteert het schip nu onder de naam NRK Cruises.]

Minder bekend is dat het Rode Kruis ook in Nederland enkele hotels heeft waar intensieve zorg geleverd kan worden. Daarnaast zijn er nog enkele organisaties die op dit vlak veel te bieden hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor Het Vakantiebureau, ECT zorgvakanties en voor Zorgvakanties.

Zorghotels

Indien u of uw partner zware zorg nodig heeft, kan een zorghotel voor u een uitkomst bieden. Deze hotels worden niet alleen voor vakantie gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld herstel na een operatie in het ziekenhuis. Bij Zorghotels kunt u aangeven wat het doel van uw verblijf is. “Vakantie” is daar een van de mogelijkheden. Bovendien kunt u de zorg tijdens uw vakantie vergoed krijgen wanneer u een zorgindicatie heeft. Dat geldt niet alleen voor zorghotels, maar voor alle vakantiebestemmingen in Nederland, zoals we hieronder toelichten. Ook in Spanje kunt u gebruik maken van zorghotels. Bijvoorbeeld via Rita Spanjezorgreizen. U moet de kosten voor de verzorging dan wel zelf betalen.

Ook thuiszorg op uw vakantie-adres

Wanneer u ergens in Nederland met vakantie gaat, zou u misschien het liefst de verzorging een weekje willen meenemen. Met de verzorgenden die u gewend bent zal dat niet lukken, maar u kunt toch gebruik maken van verzorging op uw vakantieadres. U kunt aanspraak maken op deze zogenaamde ‘vakantiezorg’  als u een geldige indicatie heeft en in uw thuissituatie ook zorg ontvangt. Als u niet over een geldige indicatie beschikt óf meer zorguren wilt dan uw indicatie toelaat, zult u waarschijnlijk moeten bijbetalen voor de extra geboden zorg.

U kunt thuiszorg op uw vakantieadres in gang zetten door contact op te nemen met uw eigen zorgaanbieder en/of een zorgorganisatie die in uw vakantieregio werkzaam is. Die vindt u bijvoorbeeld via contact met het Wmo-loket van uw vakantiegemeente (bekijk ons overzicht met contactgegevens van alle Wmo-loketten van Nederland).  U kunt het regelwerk ook uitbesteden aan een organisatie als Comfortzorg. Comfortzorg stelt dan een vakantiezorgplan op. Een onderdeel is het nagaan van de geschiktheid van uw vakantieverblijf voor de zorg die u nodig heeft.

Vakantie vieren… Wat kunt u ons aanbevelen?

Het aanbod van vakanties voor ouderen is zo groot, dat wij onmogelijk volledig konden zijn. Maar wanneer u goede of minder goede ervaringen met andere organisaties heeft, horen we die ook graag. Geeft u die hieronder dan aan ons door. Fijne vakantie!

DoelgroepBestemmingenTelefoonMail
Zorg in gradaties
SeniorvakantieplanNL en Europa035 6933017info@seniorvakantieplan.nl
ZorgvakantiewijzerNL en Europa0348 470469info@tourwise.nl
Allegoedsvakanties0318 485183info@allegoedsvakanties.nl
ZonnebloemNL en Europa076 5646464dienstencentrum@zonnebloem.nl
Rode KruisNL en Dui (Rijn)070 4455678 service@redcross.nl
Het VakantiebureauNL0318 486610info@hetvakantiebureau.nl
ECT ZorgvakantiesNL en Europa088 3280000info@ect-zorgvakanties.nl
ZorgvakantiesNL EU, wereld0032 34110742info@zorgvakanties.com
Zorghotels
Zorghotels NLNLinfo@zorghotels.nl
Zorghotels buitenlandNL Dui Pol Belinfo@zorghotels.eu
Rita SpanjezorgreizenZuid-Spanje, Tenerife06 34767800info@rita-spanjezorgreizen.nl
Overwinteren
SunlinerSpanje0541 510022 info@sunliner.nl

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over vakantie?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “Vakantie vieren op hoge leeftijd? Zo!
 1. Bianca Sabel schreef:

  Voor mijn ouders hebben wij in Portugal thuiszorg geregeld met Nederlands sprekende verpleegkundigen via http://www.sanacasa.nl een onderdeel van http://www.sanavida.nl, die ook zorgvakanties organiseert in Armaçao de Pêra(Algarve) te Portugal

 2. Marjolein Visser schreef:

  Een kleine aanvulling op dit goede artikel.
  De ZorgVakantieWijzer (http://www.zorgvakantiewijzer.nl) biedt een online overzicht met zorgvakanties, waar ouderen op een slimme manier een vakantie kunnen selecteren die bij hen past. De vakanties zijn van verschillende aanbieders.

 3. VakantieOPstap schreef:

  VakantieOPstap organiseert vakanties voor 60 plussers:
  60 plussers die door leeftijd of lichamelijke ongemakken, tegen hun wil, niet meer op vakantie gaan. Waarvoor de reguliere vakantie moeilijk wordt en zorgvakantie nog niet in beeld is.

  Het zijn korte vakanties:
  Korte vakanties van 3 tot 4 dagen in Nederland. Gewoon er even gezellig tussenuit. Leuke mensen ontmoeten, plezier hebben en genieten met elkaar.

  Mantelzorgondersteuning:
  Uw partner of mantelzorger kan natuurlijk ook mee en kan als zij/hij dat wil, met u of alleen, op eigen gelegenheid uitstapjes maken.

  Kleinschalig:
  De vakanties worden voor groepjes van maximaal 6 personen georganiseerd. Samen bepalen we de locatie en activiteit.

  Vakantie op maat:
  Er is geen vast vakantieaanbod. De vakantie wordt georganiseerd vanuit de wens van de klant. Er zijn altijd twee mensen van VakantieOPstap aanwezig, waaronder een ouderenadviseur en/of activiteitenbegeleider.

  Geen zware koffer:
  Pak uw tas en ga lekker een paar dagen mee! Wij doen ons best om die lichamelijke ongemakken te vergeten. Daar zoeken wij een oplossing voor!

  Gaat u mee?
  U kunt ons altijd vrijblijvend bellen.
  VakantieOPstap is bereikbaar op werkdagen van 8.30-17.00 uur.
  telefoon: 06 51428217
  e-mail: vakantieopstap@gmail.com
  website: http://www.vakantieopstap.nl

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: