Mét zorg naar een hotel? Ontdek de mogelijkheden.

zorghotel

Bent u op hoge leeftijd afhankelijk van zorg maar wilt u er wél een paar dagen tussenuit? Of wilt u ontspannen herstellen na een ziekenhuisopname óf uw partner een paar dagen rust gunnen? Daarvoor kunt u in steeds meer zorghotels terecht. Ontdek hier de mogelijkheden: wat is een zorghotel, waar vindt u ze, wat kosten ze, welke vergoeding is mogelijk en hoe zit het met kwaliteit? Alleszelf.nl zet het voor u op een rij.

Verantwoording

De informatie in dit bericht is gebaseerd op eigen vakkennis en aanvullend bureauonderzoek.

Voor gasten met zorg en meer

Mogelijk voldoet een all inclusive hotel, daarvoor zijn er volop all inclusive aanbiedingen. Maar in een zorghotel bent u niet alleen te gast, u kunt er ook passende zorg krijgen. De meeste hotels bieden zorg op afroep en werken daarvoor samen met een lokale thuiszorgorganisatie. Soms levert een nabijgelegen zorgaanbieder of -centrum de zorg. Dan kunt u ook terugvallen op andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, diëtist of psycholoog.

Veel variatie

Omdat één heldere definitie van het begrip zorghotel niet bestaat, is de variatie groot. Zo zijn er hotels waar het zorgaanbod zich beperkt tot een alarmbel of aansluiting voor een scootmobiel. Daartegenover staan hotels met 24-uurszorg. Ook de accommodatie kan nogal verschillen. Van luxe hotel in een landelijke omgeving tot een afdeling van een zorginstelling of aangepaste bungalows met zorg in een vakantiepark. Daarnaast zijn er steeds meer zorgresidenties, in de volksmond particuliere verpleeghuizen, die onder de noemer zorghotel logeerplekken bieden voor mensen met een zorgvraag. Ook hotelketen Van der Valk heeft zich op deze markt begeven, door in Tiel een zorghotel te openen.

Wat zoekt u?

Hoe vindt u hierin uw weg? Zorghotels hebben, afhankelijk van zorgaanbod, ligging en faciliteiten verschillende functies. Vraagt u zich eerst af waaróm u een zorghotel zoekt. Dit zijn de meestvoorkomende redenen:

  • u wilt op vakantie; daarvoor zijn er vakantiehotels, meestal voor mensen met een relatief lichte zorgvraag;
  • u wilt prettig herstellen; er zijn hotels die herstelzorg bieden, daar kunt u terecht voor bijvoorbeeld revalidatie na een heupoperatie of als u zich na een ziekenhuisopname thuis nog niet kunt redden;
  • u zoekt respijtzorg, ook wel vervangende zorg; groeiend is het aantal zorghotels waar u kunt logeren als uw mantelzorger thuis even op adem wil komen of tijdelijk geen zorg kan geven;
  • overige redenen: u staat op de wachtlijst voor een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis en kunt thuis onvoldoende zorg krijgen. Of u wilt palliatieve zorg ontvangen: zorg in de laatste levensfase, vergelijkbaar met zorg in een hospice. Dit is mogelijk bij enkele hotels.

zorghotelZorghotel vinden

Het is niet bekend hoeveel zorghotels er in Nederland zijn; er wordt geschreven over meer dan 100 zorghotels met meer dan 1.500 kamers. Websites als www.zorghotels.eu en www.zorghotels.nl geven een beeld van de mogelijkheden. Op die sites kunt u selecteren op onder meer provincie en doel van uw verblijf. Via de Nevep kunt u particuliere verpleeghuizen vinden waar u mogelijk als zorghotelgast terecht kunt. U kunt ook navraag doen bij het Wmo-loket van uw gemeente of het ziekenhuis waar u opgenomen bent. En natuurlijk vrij Googlen (zie ook onze zoektips).

Kosten en vergoeding

Wat betaalt u voor een zorghotel? Zonder zorgindicatie is dat de prijs die het hotel vraagt. Mét zorgindicatie, en dat is meestal de praktijk, zijn er verschillende mogelijkheden om vergoedingen te ontvangen voor (een deel van) de rekening. Voor de drie soorten verblijf voor mensen die zelfstandig (blijven) wonen, geef ik hierna de mogelijkheden aan.

Vakantieverblijf en respijtzorg

Bij een vakantieverblijf en respijtzorg wordt uw rekening gesplitst in verblijfs- en zorgkosten:

  • de verblijfskosten betaalt u zelf, tenzij uw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met het zorghotel van uw keuze. Deze kosten beginnen bij €30 per nacht, maar lijken gemiddeld zo’n €100 per nacht inclusief ontbijt te zijn. Wat u precies vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar en (aanvullend) zorgverzekeringspakket. Overleg hierover met het zorghotel en uw zorgverzekeraar.
  • de zorgkosten kunnen uit uw bestaande indicatie worden vergoed. Heeft u thuis al zorg via bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie? Dan kan een zorghotel zelf afspraken maken met uw zorgaanbieder over tijdelijke zorgovername; de zorgaanbieder stuurt de rekening dan door naar uw zorgverzekeraar. Krijgt u thuis zorg vanuit de Wet Langdurige zorg? Neem dan vooraf contact op met uw zorgkantoor over vergoedingsmogelijkheden. Hetzelfde geldt als u een Wmo-indicatie heeft. Bespreek eventuele vergoeding dan vooraf met uw gemeente (zie ons overzicht met contactgegevens van alle Wmo-loketten in Nederland).

Maakt u gebruik van een persoonsgebonden budget (PGB)? Ook hieruit kunt u de rekening van een zorghotel betalen. Met een PGB van een zorgverzekeraar krijgt u alleen de zorgkosten vergoed. Verblijfskosten krijgt u mogelijk terug via uw aanvullend pakket. Informeer ernaar bij uw zorgverzekeraar. Heeft u een PGB uit de Wet langdurige zorg? Dan is vergoeding van zowel verblijfs- als zorgkosten mogelijk, op voorwaarde dat het zorghotel een toegelaten instelling is. Dit kunt u navragen bij uw zorgkantoor.

zorghotelHerstelzorg

Gaat u naar een zorghotel om te revalideren, bijvoorbeeld na een beroerte, heup- of knieoperatie? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de vergoedingsregeling geriatrische revalidatie als u niet thuis kunt revalideren. Uw zorgverzekeraar betaalt in dit geval verblijf, zorg en behandeling. Houdt u wel rekening met het eigen risico. Als uw herstelzorg niet valt onder ‘geriatrische revalidatie’, dan gelden de vergoedingen zoals hierboven bij ‘vakantieverblijf’ zijn beschreven.

 

Respijtzorg via uw gemeente

Steeds meer erkende zorghotels maken afspraken met gemeenten over respijtzorg. Dat betekent dat u er tegen gereduceerde prijs kunt verblijven als u over een passende Wmo-indicatie beschikt. Informeer zelf bij het Wmo-loket van uw gemeente of er een contract bestaat met een zorghotel bij u in de buurt.

Kwaliteit

zorghotel keurmerkKunt u vooraf checken op kwaliteit? Nederland kent op dit moment één keurmerk voor zorghotels: het keurmerk van de SNZH ofwel Stichting Nederlandse Herstellingsoorden en Zorghotels. De 21 hotels met SNZH-keurmerk voldoen aan vastgestelde criteria ten aanzien van zorgkwaliteit, aanwezige faciliteiten, zorgprocessen, samenwerkingsovereenkomsten en patiëntveiligheid. Allemaal leveren ze herstelzorg. Op Zorgkaart Nederland kunt u van 24 zorghotels de waardering vinden.

Voorbereiding loont

Het zal duidelijk zijn: als u gebruik wilt maken van de vele mogelijkheden van zorghotels én zo vriendelijk mogelijk voor uw portemonnee wilt zijn, dan is voorbereiding belangrijk. Samengevat bestaat die uit de volgende stappen:

  1. bepaal eerst waarom u een zorghotel zoekt;
  2. zoek een of meer hotels die aansluiten bij uw wensen en budget;
  3. neem contact op met het zorghotel om over vergoedingsmogelijkheden voor verblijf en/of zorg te spreken;
  4. afhankelijk van de uitkomsten van het gesprek met het zorghotel neemt u contact op met uw zorgaanbieder, zorgverzekeraar, zorgkantoor en/of Wmo-loket van uw gemeente.

Uw ervaringen

Wat zijn uw ervaringen met zorghotels? Hebt u nog andere tips om een passend zorghotel te vinden? We horen ze graag!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over zorghotels? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “Mét zorg naar een hotel? Ontdek de mogelijkheden.
  1. Co Beukema schreef:

    Er blijken ook “hotels met zorg” te zijn. Bij Hotel Oranjewoud in Heerenveen hebben ze bij de receptie een kaartje liggen voor de gasten die thuiszorg nodig hebben.
    Vaak willen familieleden met elkaar een weekendje weg en denken met een aangepaste kamer en veel liefde & goede wil wel een paar dagen zonder de gebruikelijke thuiszorg te kunnen. Vaak valt dit tegen.
    Via de receptie van het hotel kan in elk geval in Heerenveen hulp geregeld worden.
    Vorig weekend werd op vrijdagochtend een poging gedaan door een familie die tot en met zondag zou verblijven. Zaterdagochtend om 08.30 uur stond de thuiszorg voor de kamerdeur en heeft uitstekende zorg gegeven. Zondagochtend was geen probleem, alleen kon men toen niet zo vroeg komen omdat de ‘vaste klanten’ die graag naar de kerk wilden, eerst geholpen werden. Half tien stond de verzorgende weer voor de kamerdeur.
    Fantastisch toch?

    Wie heeft meer van dit soort ervaringen?

  2. Katrijn van der Vlerk schreef:

    Ook op het mooie waddeneiland Texel is thuiszorg mogelijk in hotels, bungalows en zelfs campings naar keuze. Kijk voor de mogelijkheden op http://www.omring.nl/Omring/Thuiszorg/Een-onbezorgde-vakantie-op-Texel

  3. Nicolien Reith schreef:

    Beste Co en Katrijn
    Hartelijk dank voor jullie aanvulling. Als ‘gewone’ hotels zowel als thuiszorgorganisaties zogenaamde vakantiezorg aanbieden, is dat een goed bericht voor alle ouderen die thuis al zorg hebben en er een paar dagen tussenuit willen. Meer mogelijkheden ook om bijvoorbeeld samen met kinderen of kleinkinderen ergens een gezellig weekend door te brengen.

    Voorwaarde is wel dat u als hotelgast al een zorgindicatie heeft (anders betaalt u uit eigen portemonnee). Ook is het raadzaam om ruim vooraf eea te regelen.
    Tip: vraag een hotel of een thuiszorgorganisatie ter plekke zelf naar de mogelijkheden. Misschien bent u de eerste, maar is het heel goed te regelen.

  4. Bonny Veenstra schreef:

    Beste Nicolien, Co en Katrijn,
    Dit biedt mooie mogelijkheden voor zorgvrager en ook mantelzorger. De site is zeer compleet, met een ruim aanbod. Een prachtige ontwikkeling.

  5. Bonny Veenstra schreef:

    Wat een mooie mogelijkheden! Goede ontwikkeling over zorgvrager en mantelzorger.

  6. P.Koning schreef:

    Onze moeder van 87 had haar heup gebroken en bleek na de operatie te slecht om naar huis te kunnen om daar zelfstandig voor zichzelf te zorgen, Zelfs niet met ondersteuning van thuiszorg. Op onze vraag aan de verpleegster die de transfer regelde of ze ook naar een zorghotel zou kunnen gaan antwoordde deze nogal snibbig dat ze daar:” toch niet voor in aanmerking zou komen”, terwijl ze een goede uitgebreide verzekering heeft en lid is van een thuiszorgorganisatie. Nu zit ze in een verpleegtehuis, min of meer weg te kwijnen en verandert snel van een zelfstandige vrouw in een afhankelijke patiente. Ze doen daar zeer weinig aan revalidatie e.d. en de verzorging is niet echt geweldig. Na het bovenstaande gelezen te hebben lijkt het mogelijk dat ze naar een zorghotel had gekund. Is het nog mogelijk te switchen en hoe krijgen we dat voor elkaar?

  7. Mar schreef:

    Goedendag,

    Goede Zorghotels voor mensen met dementie en partner? Graag tips. En dan niet van die “oubollige” maar leuke/mooie hotels graag.

  8. Silke Giezen schreef:

    Bij Landhoeve de Zwiese ( Hardenberg – Vechtdal Overijssel) is overnachten ook mogelijk. Ze hebben een aangepaste camping, hotel en groepsaccomodatie. Ook met dieetwensen houden zij rekening, erg fijn! Het hotel is trouwens een oude aangepaste boerderij. Mocht je thuiszorg nodig hebben dan kan dit via Carinova.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: