Goede informatie helpt ouderen langer zelfstandig te wonen

[Persbericht, 23 november 2015] Veel mensen hechten grote waarde aan nuttige informatie om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Er is behoefte aan informatie over hoe je de woning aan kunt passen, hoe je allerlei klusjes kunt regelen en kennis over de omgang met de computer. Zo zoekt men bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en is er behoefte aan handige hulpmiddelen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek onder ouderen en mantelzorgers door Alleszelf.nl, het platform voor alle diensten voor ouderen.

Lang thuis blijven wonen is de wens

Wanneer de gezondheid van de ouderen het laat afweten, wil ruim de helft toch zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen. 15% wil verhuizen naar een woning met zorg en toezicht en nog eens 15% naar een meer geschikte woning, zo geven de bezoekers van Alleszelf.nl aan in een korte enquête.

Mensen die zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen, blijken vooral gebaat bij goede informatie en advies, technische oplossingen in huis en huishoudelijke hulp. Ook (kunnen) omgaan met de computer vindt men belangrijk, hoewel enkelen betwijfelen of dat voor alle ouderen geldt.

Eenzaamheid dreigend probleem

Opmerkelijk is verder dat eenzaamheid vaak wordt genoemd. De middelen om eenzaamheid tegen te gaan, zoals gespreksgroepen en ontmoetingsgelegenheden, zijn echter onbekend of hebben niet direct de aandacht.

Toegang tot goede informatie

Het platform Alleszelf.nl wil ouderen, mantelzorgers en hulpverleners inspireren en helpen om ouderen tot op de hoogst mogelijke leeftijd zelfstandig te laten wonen en alles maximaal zélf te regelen. De onderzoeksresultaten onderschrijven het belang van goede, toegankelijke informatie. De website Alleszelf.nl doet dit met onafhankelijke, deskundige berichten, overzichten en vergelijkingen. Met de inbreng van bezoekers van Alleszelf.nl komt zo een uniek platform tot stand waar mensen zelf direct gebruik van kunnen maken.

Meer weten

Meer informatie over het platform en de hulp en inspiratie die ouderen nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen is te vinden op http://www.Alleszelf.nl. Het platform is ook te volgen via Facebook/Alleszelf en Twitter@Alleszelf.nl.

_________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

De volledige samenvatting van de onderzoeksresultaten vindt u op https://www.alleszelf.nl/resultatenonderzoeknov2015/ Voor meer informatie of een interview kunt u de contactpagina gebruiken.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: