Vijf vragen over langer thuis wonen

vijf vragenWat vindt u belangrijk om tot op hoge leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen? Dat horen we graag van u. Juist omdat het de laatste tijd steeds minder eenvoudig is om een plaats in verzorgings- of verpleeghuis te krijgen, willen we graag weten hoe wij van Alleszelf.nl u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Zo lang mogelijk thuis?

Volgens een het onderzoek “Ouderen van de van de toekomst” van het NIVEL wil 80% van de ouderen graag zo lang mogelijk thuis wonen. Wanneer de gezondheid afneemt zouden zij het liefst de woning aanpassen en zorg aan huis krijgen. Als dat niet lukt, dan willen ze het liefst verhuizen naar naar een appartement of een seniorenwoning. Ongeveer 20% van de ouderen zou bij afnemende gezondheid kiezen voor het ‘ouderwetse’ verzorgingshuis. Uit een onderzoek van Platform 31 bleek dat men dat vooral wil vanwege ‘de gezelligheid’ en ‘omdat je daar niet eenzaam hoeft te zijn’. Ook wonen veel ouderen graag veilig dankzij alarmknoppen in het appartement, leuningen in de gangen en goede afsluiting van ramen en deuren. Het onderzoek liet zien dat de ouderwetse verzorgingshuizen (veelal gebouwd in de jaren zeventig) nog steeds in trek zijn bij een flinke groep ouderen (zie ook  Zorgvisie, 4 september 2015).

Vijf vragen. Wat vindt u?

Wilt u zo lang mogelijk zelfstandig wonen of zou u wel in een verzorgingshuis willen wonen? Als u zo lang mogelijk zelfstandig wilt wonen, welke belemmeringen komt u dan eventueel tegen? Welke tips heeft u om langer zelfstandig te kunnen wonen? In vijf vragen kunt u uw mening geven. Over enkele weken bespreken we op deze plaats de uitkomsten. Een tip van ons: weet u het antwoord op een bepaalde vraag niet, sla deze dan over en vul zo veel mogelijk van de andere vragen in.

NB: Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Wilt u alsnog reageren, stuur dan een e-mail of gebruik het contactformulier.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel met vijf vragen over langer thuis wonen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “Vijf vragen over langer thuis wonen
 1. corriescheffer schreef:

  ik blijf zolang mogelijk thuis wonen.

 2. Naam (verplicht)mia maurik schreef:

  Ik woon nu in een seniorenwoning met uitzicht op de schurenn van de woningen achter mij. Huizenn zijn verkeerd gebouwd. Zie dus behalve een vogeltje af en toe, niets voorbijkomen.
  zou wel naar een seniorenflat willen waar aktiviteiten georganiseerd worden en waarvoor je niet over straat hoeft met slecht weer. Maar waar je op strAt kijkt met wat meer verkeer/mensen
  maar hier zijn dieflats te duur voor iemand met alleen wao. Je wordt dan in een hoekje weggestopt waar geen zon in huis komt.

 3. Sebastiaan Scholten schreef:

  Het beeld bestaat dat onze overheid het ‘langer thuis wonen’ stimuleert. Dat is slechts gedeeltelijk waar, namelijk alleen als het minder geld kost.

  Vanuit bezuinigingsoverwegingen is besloten de minder zieke mensen die met een lage intramurale indicatie (ZZP1 t/m ZZP3) in een verzorgingshuis woonden, weer langer thuis te laten wonen. Waarbij mantelzorg en vrijwilligers de professionele zorgverlening zou kunnen vervangen. Inderdaad, dat kan vrij snel een besparing opleveren. Alhoewel de eerste resultaten toch wat tegenvallen, zo heb ik begrepen.

  Probleem is echter dat thuiszorg per definitie duurder is dan zorg in een ‘geclusterde’ setting, zoals in een verpleeghuis. Thuis heb je ‘1-op-1-zorg’ nodig en heb je reistijd van de zorgverleners. In een verpleeghuis is er b.v. ‘1-op-8-zorg’ zonder reistijd van zorgverleners. Bovendien kunnen hulpmiddelen zoals tilliften en aangepaste doucheruimtes voor meerdere mensen worden gebruikt in een verpleeghuis. Economisch gezien heeft het geclusterd wonen in een verpleeghuis dus financiele schaalvoordelen boven het alleen thuis wonen.

  In praktijk blijkt dan ook dat mensen opgenomen moeten worden in een verpleeghuis als de mantelzorg overbelast is en het private geld op is. Want het budget uit een (WLZ-)indicatie is vaak ontoereikend om voldoende thuiszorg in te kopen waarmee je langer thuis zou kunnen blijven wonen.

  Waar komt de mythe dan vandaan dat thuis wonen goedkoper zou zijn en dat we daarom langer thuis moeten blijven wonen? Dat heeft te maken met de woonlasten (de kosten van het vastgoed dat een verpleeghuis is). Hoewel de overheid probeert de kosten van ‘wonen’ en ‘zorgen’ te scheiden, wordt tot op de dag van vandaag veel (WLZ-)geld uitgegeven aan vastgoed, terwijl dat eigenlijk bestemd is voor zorg. Er wordt zelfs zoveel zorggeld aan vastgoed uitgegeven dat thuiswonen en thuiszorg daarmee goedkoper lijkt dan wonen in een verpleeghuis. Met de ‘Wet Scheiden van Wonen en Zorg’ probeert de overheid nu te bereiken dat zorggeld alleen naar zorg gaat en dat wonen apart betaald moet worden, zoals iedereen die een woning huurt of koopt.

  Kortom, als de ‘Wet Scheiden van Wonen en Zorg’ geheel is doorgevoerd zal blijken dat langer thuis blijven wonen helemaal niet goedkoper is dan zorg ontvangen in een verpleeghuis. Ik denk dat de overheid het ‘langer-thuis-wonen’ dan niet meer zal stimuleren en dat juist het geclusterd wonen gestimuleerd zal gaan wonen.

  Ik ben benieuwd of lezers van alleszelf.nl het met mijn verwachting eens zijn.

  • Maurits schreef:

   Het is bij oudereen vaak niet eens de kosten overweging hee. Mensen blijven met name ook langer thuis vanwege het feit dat ze ook moeilijk nog afscheid kunnen nemen. En er zijn hulpmiddelen genoeg tegenwoordig voor mensen om ze hier zolang mogelijk bij te helpen. Lijk mij dus dat de kostenoverweging op zo’n leeftijd echt geen vraag meer is.

   • Hanneke Haaksma schreef:

    Natuurlijk is geclusterd wonen goedkoper. Thuis bljjven wonen wordt de mensen echt aangepraat. Soms 3 of 4 keer per dag de thuiszorg aan huis en dan is er nog eenzaamheid. Altijd een beroep doen op mantelzorgers is ook voor de zorgvrager een zware belasting.
    Wel ben ik van mening dat verzorgings- en verpleeghuizen kleinschalig zouden moeten zijn en in de directe omgeving van de eerdere woonplaats, zodat iedereen betrokken blijft.

 4. J.H.Lohschelder schreef:

  Mijn vrouw en ik zijn het geheel met u eens.

 5. Dit van 'Spijker schreef:

  Jammer dat dit onderwerp of dit gegeven in geen enkele berekening is terug te vinden. Een geclusterde zorg kan geld besparen, maar de persoonlijke aandacht is minder. Daar tegenover kan het samen zijn met ‘lotgenoten ‘ soms veel goed maken.

 6. nel osnabrug schreef:

  blijf zolang mogelijkl thuis wonen yes !

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: