Dataprivacy: zo krijg je de regie over je digitale leven terug

dataprivacyPersoonlijke gegevens zijn goud waard. Voor adverteerders zijn ze onmisbaar om hun doelgroep in kaart te brengen en campagnes erop af te stemmen. Het verzamelen van persoonlijke gegevens vindt dus op grote schaal plaats. Maar aan de andere kant is er ook zoiets als het recht op privacy. Lang niet iedereen vindt het een prettig idee dat wildvreemden hun online activiteiten kunnen volgen. En dat is heel terecht. In dit artikel lees je hoe je je online dataprivacy kunt vergroten.

Gebruik een VPN voor dataprivacy

Een van de meest effectieve manieren om je online dataprivacy te beschermen, is het gebruiken van een VPN. De VPN-server zorgt voor encryptie en stuurt de gecodeerde data dan naar de openbare server of de server van je internetprovider. Het gevolg is dat niemand de gegevens kan onderscheppen, lezen of herleiden naar jou. Je eigen IP-adres wordt namelijk afgeschermd door het adres van de VPN-server. Met deze aanbieding van NordVPN kun je het zelf heel voordelig uitproberen.

Weet wat je deelt

Informatie die je niet deelt, kan ook niet opgeslagen en gebruikt worden. Je hebt dus zelf ook een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van informatie die online te vinden is over jou. Denk bijvoorbeeld aan namen en foto’s van je kinderen en naar welke school ze gaan. Of vakantiekiekjes die je dezelfde avond nog op social media publiceert. Vraag je bij het invullen van online formulieren ook af of ze echt je telefoonnummer nodig hebben.

Keuzehulp voor alle thuisadministratie >>

Dataprivacy? Kies een andere zoekmachine

Google is veruit de bekendste zoekmachine. Maar Google staat er ook om bekend dat het graag zoveel mogelijk gegevens over gebruikers verzamelt. Om dit te omzeilen, kies je voor een privézoekmachine, zoals DuckDuckGo of Qwant.

Stuur berichten met end-to-end-encryptie

Met end-to-end-encryptie kun je erop vertrouwen dat niemand anders dan de beoogde ontvanger jouw berichten kan lezen. Bij Facebook Messenger moet je zelf acie ondernemen om deze end-to-end-encryptie in te schakelen. En dat wordt nogal eens vergeten. Berichtendiensten waarbij end-to-end-encryptie wel standaard is, zijn onder meer WhatsApp, Signal en Telegram.

Maak verschillende e-mailaccounts aan

De armen van Google reiken ver. Zelfs de e-mails die je via je Gmailaccount verstuurt en ontvangt worden opgeslagen op Google’s servers. Veiligere alternatieven zijn onder meer ProtonMail, Tutanota en Secure Email. Maak ook aparte accounts aan voor persoonlijke berichten, online shoppen en vertrouwelijke conversaties.

Ga niet zomaar akkoord

Als je een nieuwe app wil installeren, moet je eerst toestemming geven voor het verzamelen van bepaalde gegevens. Vraag jezelf af of het voor een zaklamp-app ook echt nodig is om toegang te krijgen tot je foto’s en contactpersonen. Lees het privacybeleid dus altijd grondig door en weet waar je mee akkoord gaat.

[Artikel Dataprivacy met inspiratie van NordVPN | Foto door Pixabay]

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over dataprivacy
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: