Wegwijzer: alle contactgegevens voor hulp en ondersteuning

wegwijzerEén wegwijzer voor hulp en ondersteuning op hoge leeftijd, met alle contactgegevens in heel Nederland: van gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Dat vindt u hier op Alleszelf.nl. Zodat u deze gegevens altijd eenvoudig kunt gebruiken om de hulp te regelen die u nodig hebt.

Eindverantwoordelijke organisaties

Als u op hoge leeftijd zelfstandig wilt blijven wonen, dan kunt u vaak gebruik maken van zorg, hulp en ondersteuning. Er zijn tientallen soorten hulp en ondersteuning beschikbaar, zoals u op Alleszelf.nl kunt lezen. U kunt deze hulp op veel manieren inschakelen. Bijvoorbeeld door zelf contact te leggen of gebruik te maken van een verwijzing van de huisarts, het welzijnswerk of de gemeente.

Gaat het om diensten die (deels) door de overheid of zorgverzekering worden betaald? Weet dan dat daar in ons land verschillende organisaties (wettelijk!) op aanspreekbaar en voor verantwoordelijk zijn. Dit betekent dat u altijd op deze eindverantwoordelijke organisaties kunt terugvallen bijvoorbeeld als:

  • u niet weet waar u moet beginnen;
  • u een andere zorgverlener wilt;
  • de zorgverlening niet naar wens gaat;
  • u de zorg en ondersteuning wilt laten aanpassen.

In veel gevallen kunt u dit het beste met de zorgverlener bespreken; toch is het goed om te weten dat u óók terecht kunt bij de wettelijk aanspreekbare organisatie. Wanneer u wilt of denkt dat het nodig is kunt u op die manier altijd ‘opschalen’.

Bij wie moet u zijn?

Voor de levering van verschillende soorten zorg, hulp en ondersteuning zijn verschillende organisaties eindverantwoordelijk. Voor welke vraag moet u bij welke organisatie zijn? En: hoe komt u makkelijk in contact met de verantwoordelijke organisatie? Alleszelf.nl helpt u in dit bericht op weg: we verwijzen u naar de contactgegevens van de -uiteindelijk- verantwoordelijke organisatie. We onderscheiden drie soorten hulp:

  1. hulp bij zelfstandig wonen en leven;
  2. verzorging en verpleging thuis;
  3. langdurige of intensieve zorg thuis.

1. Zelfstandig wonen en leven

De gemeente zorgt voor ondersteuning bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Wanneer u hulp nodig hebt bij huishoudelijke taken en boodschappen doen, dan kunt u uw gemeente hierop aanspreken. Ook kunt u ondersteuning aanvragen bij vervoer. Uw gemeente kan u ook helpen bij hulpmiddelen, informatie en advies en ondersteuning om actief te blijven en contact met anderen te onderhouden. Bijvoorbeeld in de vorm van gezamenlijke dagactiviteiten. Ook kunnen mantelzorgers bij de gemeente terecht bij problemen met het leveren van de zorg. De gemeente doet dit op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Elke gemeente heeft daarvoor een loket ingericht met medewerkers die u alles over de mogelijkheden kunnen vertellen. U kunt via deze pagina de contactgegevens van het Wmo-loket in uw gemeente vinden.

2. Verzorging en verpleging thuis

Bent u ziek, herstellend of hebt u een lichtere chronische aandoening waarmee u thuis woont én waarbij u persoonlijke verzorging of verpleging nodig hebt, dan is hiervoor uw zorgverzekeraar verantwoordelijk op grond van de Zorgverzekeringswet. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om medische behandeling aan huis, helpen bij het opstaan, wassen en aankleden en verpleegkundige zorg, zoals wondverzorging of het inbrengen van een katheter. Op deze pagina vindt u de contactgegevens van alle Nederlandse zorgverzekeraars.

3. Langdurige of intensieve zorg thuis

Hebt u meer zorg of toezicht nodig, vaak 24 uur per dag, dan is het het zorgkantoor hiervoor verantwoordelijk, op basis van de Wet langdurige zorg. U kunt hiervoor contact opnemen met het zorgkantoor in uw regio. Op deze pagina staan de contactgegevens van alle zorgkantoren in Nederland en kunt u ‘uw’ kantoor vinden.

Wegwijzer, alles op een rij:

[table “175” not found /]

Tot slot

De contactgegevens via bovenstaande bronnen in onze wegwijzer kunt u hopelijk goed gebruiken. Natuurlijk zijn er nog veel meer organisaties die u kunnen helpen en/of waar u contact mee zult hebben om alles geregeld te krijgen. Denk aan de welzijnsorganisatie in uw gemeente.  Wat zijn uw ervaringen? Hebt u aanvullingen voor de wegwijzer? Laat uw reactie graag onder dit bericht achter.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over de wegwijzer? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
7 reacties op “Wegwijzer: alle contactgegevens voor hulp en ondersteuning
  1. Art Touw schreef:

    Mooie service voor ouderen! ( en iedereen om hun heen)

    Voor Leiden zie ik dat Zorg en Zekerheid wel als verzekeraar genoemd wordt met een mailadres maar nog niet met een mailadres als Zorgkantoor.
    Dat willen ze vast wel in orde maken zodat de lijst weer wat completer is!

  2. Naam (mirjam oudshoorn, onafhankelijk cliverplicht) schreef:

    Het is goed voor mensen die afhankelijk worden van de zorg te weten dat zij recht hebben op onafhankelijke ondersteuning om de juiste weg te vinden binnen de zorg. Voor zorg vanuit de WMO zorgen gemeenten hier zelf voor. Heeft iemand echter een indicatie op basis van de WLZ dan kunnen zij ondersteuning krijgen van onafhankelijk cliëntondersteuners van het zorgkantoor, van Zorgbelang Nederland of van MEE. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

  3. Bart Dirkx schreef:

    Een prima overzichtelijk hulpmiddel voor cliënten, patiënten en hun wettelijke vertegenwoordigers om de zorg te vinden die zij nodig hebben. Mochten zij daarbij problemen ondervinden(klachten hebben over de zorgverlening of bezwaren hebben tegen de indicatiestelling) dan kunnen zij ook terecht bij het onafhankelijk adviesbureau JAZORG voor advies, bemiddeling en rechtsbijstand.
    http://www.jazorg.nl/ 06 30422766. Het uitgebreide intakegesprek eventueel bij u thuis is gratis. Samen met u maak ik een stappenplan om uw probleem aan te pakken en tot een voor u aanvaardbare oplossing te komen. Mijn uurtarief bedraagt slechts € 65,- en voor diegenen die lid zijn van een cliëntenbelangenorganisaties is dit € 55,-. Ook kan een totaalbedrag besproken worden. Bij bezwaarschriftenprocedures is het bovendien zo dat mocht u gelijk krijgen de kosten van rechtsbijstand worden terugbetaald. Belt u mij gerust voor meer informatie.

    • Tanja Tilkema schreef:

      Beste Bart,
      Mensen kunnen hiervoor gratis terecht bij het Sociaal Juridisch Werk, onafhankelijke cliëntadviseurs van Welzijnsorganisaties en/of Maatschappelijk Werk, MEE , Zorgbelang, e. d.

  4. Jeannet Lanting schreef:

    Beste Hugo van den Beld,
    Hartelijk dank weer voor alle informatie die u mij toestuurt.
    Erg belangrijk om te weten.
    Ik selecteer datgene, waar ik denk iets mee te kunnen doen, of in de toekomst mee denk te moeten /of kunnen gaan doen.
    Zo blijf ik alert en op de hoogte.

    Met hartelijke groet,
    Jeannet

  5. l.hanrath schreef:

    ik merk eigenlijk niet veel van aktiviteiten van zorgbelang.
    wat is hun taak
    wie maken deel uit van dit orgaan

  6. l.e.hanrath schreef:

    sorry,herstel: bedoel niet zorgbelang, maar zorgkantoor!!!l.h.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: