Ongeval gehad? Zo handelt u bij letselschade

letselschade[Gastbijdrage] U kent het gezegde vast wel: een ongeval zit in een klein hoekje. En zoals veel gezegdes en clichés is ook deze volledig waar en kan een ongeval leiden tot (ernstige) letselschade. De meest voorkomende soorten ongevallen die leiden tot letselschade zijn bedrijfsongevallen en verkeersongevallen. Cijfers* tonen aan dat in 2019 ongeveer 45% van de ernstig verkeersgewonden in de 60+-categorie vallen. Ouderen zijn lichamelijk kwetsbaarder en nieuwe populaire vervoersmiddelen zoals e-bikes leiden vaker tot ongevallen met letsel.

Het kan ook u overkomen dat u betrokken raakt bij een ongeval met blijvend letsel tot gevolg. Het is dan belangrijk dat u de juiste ondersteuning krijgt door professionals met ervaring. Natuurlijk eerst op medisch vlak, maar daarna ook zeker op het gebied van de juridische nasleep. In dit artikel vertellen wij meer over de verschillende termen binnen letselschade. Maar ook welke stappen u moet ondernemen om een schadevergoeding te krijgen.

Wat is letselschade?

Letselschade is al het lichamelijk en/of psychisch letsel dat u ondervindt naar aanleiding van een ongeval of ander incident. Lichamelijke vormen van letselschade zijn botbreuken, snij- of brandwonden of het verlies van ledenmaten. Psychische letselschade is bijvoorbeeld hersenschade of PTSS. Sommige van deze klachten kunnen ook pas na een langere tijd naar boven komen, maar ook dan kunt u uw letselschade nog verhalen op de tegenpartij. Als u uw letselschade verhaalt, kijkt men naar de materiële en immateriële letselschadeposten. Hier vertellen wij meer over in het volgende deel van dit artikel.

Materiële en immateriële letselschade

Bij het vaststellen van een schadevergoeding wordt er gekeken naar verschillende letselschadeposten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële posten:

  • Materiele schade zijn de meer tastbare soorten schade die eenvoudiger zijn te berekenen. Voorbeelden hiervan zijn ziektekosten en medische kosten die niet worden vergoed door uw verzekering. Maar ook gederfde inkomsten en eventuele kosten voor rechtsbijstand of thuishulp.
  • Immateriële schade is vaak lastiger te berekenen omdat dit kosten zijn voor bijvoorbeeld pijn, verdriet en verminderde levensvreugde. De immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd.

Schadevergoeding eisen

Wanneer u schadevergoeding wilt eisen, start u een letselschadeprocedure. Deze begint altijd met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. U stuurt dan een brief naar hun verzekeringsmaatschappij, waarna zij de aansprakelijkheid erkennen. Doen zij dit niet, dan kan een rechter over de aansprakelijkheid beslissen.

Berekening

Wanneer over de aansprakelijkheid besloten is, is er een berekening te maken van de totale schadevergoeding. Deze bestaat uit de eerder benoemde materiële en immateriële schadeposten. Vaak kijkt men hierbij ook naar jurisprudentie uit eerdere zaken om zo tot een realistische berekening te komen. De laatste stap is het uitbetalen van de schadevergoeding door de verzekering van de tegenpartij.

Diensten voor Administratie & Geld zoeken en vinden >>

De juiste hulp is belangrijk

Zoals u wellicht kunt inschatten, kan het gehele letselschadeproces veel tijd in beslag nemen. Het vraagt vast ook veel van uw energie en emotionele gesteldheid. Zeker wanneer u nog steeds te kampen heeft met de naweeën van het ongeval. Het inschakelen van de juiste hulp zoals een letselschade jurist kan u hierbij erg op weg helpen. Zij brengen een hoop ervaring met zich mee en nemen het werk uit handen zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel.

register letselschade keurmerkKeurmerk Register Letselschade

Dankzij het keurmerk van het Register Letselschade kunt u makkelijker het juiste letselschadebureau kiezen. Het keurmerk is alleen voor letselschadebureaus die aan hoge eisen voldoen.

Is de tegenpartij aansprakelijk?

Weet dan dat in de schadevergoeding de kosten voor de jurist zijn meegenomen. Deze vergoedt de tegenpartij dus! Juridische hulp is dan ook vaak gratis en zorgt er voor dat u krijgt waar u recht op heeft. Van de haalbaarheid van uw letselschadezaak is vaak van te voren al een goede inschatting te maken. Aarzel dan ook niet om een eerste gesprek aan te gaan wanneer u recht denkt te hebben op schadevergoeding na een ongeval met letselschade.

Uw ervaring

Wat is uw eventuele ervaring of hebt u meer tips om de juiste schadevergoeding bij letselschade te verkrijgen? Deel uw inzichten graag hieronder! Zoekt u wegens letselschade een tijdelijke oplossing om zelfstandig thuis te wonen en heeft u een hulpmiddel nodig? Leesd an verder over de hulpmiddelenwijzer voor passende hulp.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over letselschade?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

  ongevallen letselschade swov[*Bron:] SWOV

letselschade bureau[Gastauteur:] B&O Letselschade uit onze Keuzehulp is een landelijke werkend letselschadebureau. Zij zijn gespecialiseerd in het bijstaan van mensen die zijn aangereden, een bedrijfsongeval hebben gehad of op een andere manier letselschade hebben opgelopen. De focus ligt op begrip voor de impact een ongeval; zowel financieel als lichamelijk en mentaal.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: