|  | 

Huishoudelijke hulp via de gemeente

Je hebt huishoudelijke hulp nodig voor jezelf, je ouders of iemand anders. De Zorgbalie regelt het voor je via de gemeente.

Via de gemeente
Huishoudelijke hulp of huishoudelijke zorg zijn vormen van thuiszorg die gesubsidieerd worden via de Wmo van de gemeente. Hoewel de regelingen in detail per gemeente kunnen verschillen, is het in grote lijnen zo geregeld: In sommige gemeenten, zoals Terneuzen is de huishoudelijke geregeld in een zogeheten Algemene Voorziening.
Dit is een regeling waar iedereen kan deelnemen, waar de klant een deel en de gemeente een deel van de kosten betaalt. In andere gemeenten, zoals Hulst en Sluis is thuishulp een Maatwerkvoorziening. Dat wil zeggen dat de toegang tot huishoudelijke hulp wordt geregeld via een onderzoek of keukentafel gesprek. Organisaties als de Stichting Hulst voor Elkaar of Porthos voeren dit uit voor de gemeenten. Er zijn bij de gemeente meestal twee verschillende diensten: Huishoudelijke hulp en Huishoudelijke zorg. Huishoudelijke hulp is bedoeld voor mensen die zelf nog de regie hebben over wat er moet gebeuren. Huishoudelijke zorg wordt toegekend aan mensen die deze regie niet meer zelf hebben, zoals verwarde mensen of mensen met geheugenproblemen, zoals dementie.

Wat doet een huishoudelijke hulp?
In het kader van de Wmo is datgene wat de hulpen mogen doen beperkt. Op de eerste plaats betreft dit het aantal uren. Gemiddeld is dat 2 of 3 uur per week. Soms ook 3 uur per 14 dagen. Het hangt af van de persoonlijke situatie. Daarnaast is er een beperking in taken. Huishoudelijk hulp is bedoeld als basishulp in huis en de thuishulp houdt zich bezig met hoofdzaken als sanitair, het zware werk, zoals de vloeren, keuken en slaapkamer. “Schoon en Leefbaar” wordt dat genoemd.

    Direct naar Huishoudelijke hulp via de gemeente

    Aanvullende informatie

    Dekkingsgebied(en)
    Zeeland
    Soorten hulp
    Bedden verschonen, Stoffen en stofzuigen, Badkamer / toilet / keuken schoonmaken
    Betaling
    Persoonsgebonden betaling (PGB), Vergoeding via gemeente
    Voorwaarden

    Eigen bijdrage
    U betaalt voor de huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo een eigen bijdrage aan het CAK. Deze hangt af van vermogen en inkomen. Voor iemand die een gewone AOW en pensioen heeft is dit ongeveer € 17,50 per maand. PGB voor Thuishulp is theoretisch wel mogelijk, maar in de praktijk niet gemakkelijk om te verkrijgen via de Wmo.

    Gecontracteerd
    De Zorgbalie heeft overeenkomsten met gemeentelijke Wmo- afdelingen, waardoor we deze dienstverlening direct voor u kunnen aanvragen of regelen. We schakelen bij voorkeur de mensen van ZeelandCare Thuiszorg in.

    De Zorgbalie

    Stichting De Zorgbalie is een landelijk werkende stichting zonder winst oogmerk waarvan het Bestuur gevormd wordt door mensen die hun sporen ruim verdiend hebben in het sociaal domein. De Zorgbalie biedt, op een laagdrempelige manier, toegang tot lokale diensten die nodig kunnen zijn om langer, zelfstandig en veilig thuis te kunnen wonen.

    Op geleide van je vraag zijn het meestal de volgende (combinaties van) oplossingen die we je kunnen aanreiken. De Zorgbalie gelooft in dienstverlening via direct warm, menselijk contact. Niet in systemen voor internet vraag en aanbod. Onze belangrijkste klanten zijn mantelzorgers, voor wie we proberen het leven wat makkelijker te maken.

    Wij zijn opgericht omdat steeds meer mensen (wie niet) grote moeite heeft nog de weg te vinden in het regenwoud van voorzieningen, regelingen, instanties en organisaties. Wij bieden je één aanspreekpunt, één telefoonnummer en één contactpersoon voor al je vragen. Het helpt je verder, Brengt je in contact met juiste personen. We regelen dingen voor je en dat doen we kosteloos. Dát is de Zorgbalie. We zijn neutraal, onafhankelijk en werken met lokale, regionale en landelijke partners.

    Delen: 
    Kloppen de gegevens niet (meer)?
    Geef een wijziging door.
    Kloppen de gegevens niet (meer)?
    Geef een wijziging door.