Hittegolf? Zo houdt u het koel!

verkoelingHeet buiten? Dan is het vooral op hoge leeftijd belangrijk extra alert te zijn om te voorkomen dat u een ‘hitteslachtoffer’ wordt. Daarom zetten we hier de belangrijkste tips op een rij om uw hoofd en lichaam koel te houden. Ook goed om te weten als mantelzorger natuurlijk. Tijd voor verkoeling!

Risico voor ouderen

In het Nederlandse klimaat hebben we meestal niet te klagen over teveel warmte. Maar elk jaar is er wel een periode dat het veel warmer dan aangenaam is. Mensen op hoge leeftijd lopen daarbij extra risico’s:

  • het lichaam werkt niet meer zo effectief en kan sneller uitdrogen (minder dorst, minder goed werkende nieren, minder makkelijk zweten voor afkoeling);
  • ouderen hebben vaker last van ziektes waardoor ze minder goed tegen de hitte kunnen (hart- en longaandoeningen, nier- en suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen);
  • ook hebben ouderen vaker een handicap waardoor ze minder goed voor zichzelf kunnen zorgen;
  • medicijngebruik kan soms uitdroging in de hand werken of ervoor zorgen dat ze minder  goed opletten of ze genoeg drinken.

Deze risico’s kunnen bij extreem warm weer leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen. Nog ernstiger zijn uitdroging, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of bewusteloosheid.

Drie manieren voor verkoeling

Gelukkig zijn er veel manieren om het koel te houden. Zo blijkt uit artikelen van lifehacking, dokterdokter en leukegeit. De handigste tips voor verkoeling die wij vonden, treft u in dit artikel aan. En: heeft u zelf nog goede tips, geef ze aan ons door!

Alle tips om het koel te houden, komen uiteindelijk op drie maatregelen neer:

  • uzelf: pas uw gedrag aan;
  • de woning: voorkomen dat zonlicht en warmte uw woning binnenkomen;
  • apparaten: de juiste apparaten gebruiken.

1. Pas uw gedrag aan

Drink

Eerste tip: drink voldoende. Probeer iedere dag in ieder geval anderhalf tot twee liter water te drinken. Drinken is sowieso nodig om het extra zweten te compenseren.  Behalve water kun je ook vruchtensappen, bouillon, sportdrankjes en melk drinken.

Open deuren, of juist niet

Tijdens een hittegolf is de buitenlucht vaak warmer dan de lucht binnen. Houd de deuren en ramen dan gesloten. Wanneer het ’s avonds is afgekoeld zet u de deuren en ramen juist open. Wanneer u de ramen tegenover elkaar openzet, waait het lekker door en koelt het af. Is het windstil, dan kunt u een ventilator bij het open raam zetten. Die zorgt er dan voor dat de frissere buitenlucht toch naar binnen komt. Wees bij deze temperaturen niet te bang voor tocht; die is juist aangenaam.

Lauwe douche en koude voeten

Begin de dag met een lauwe douche. Van een (te) warme douche warmt uw lichaam allen maar op, terwijl bij een koude douche uw lichaam een tegenreactie geeft. Juist een lauwe douche is aangenaam. In de loop van de dag kunt u een extra douche nemen, maar misschien vindt u dat teveel moeite. Het werkt dan ook goed om met uw voeten in een teiltje koud water te gaan zitten. Omdat u vooral via uw voeten veel warmte kwijtraakt, is dit een effectieve manier om het koel te houden. Als het even kan verruilt u uw schoenen en sokken dan ook voor luchtige sandalen.

Slaap luchtig

In slaap komen valt niet altijd mee bij warmte. Natuurlijk houdt u de ramen open, maar bent u bang voor ongewenst muggenbezoek. Horren en vooral klamboes helpen goed om de nacht muggenvrij en luchtig door te kunnen brengen. Ook etherische olie helpt op natuurlijke wijze erg goed tegen muggen. U kunt ook een natte handdoek naast uw bed leggen. Daarmee kunt u af en toe uw gezicht afvegen, zodat het weer lekker koel aanvoelt. Wanneer uw slaapkamer zich in het warmste deel van de woning bevindt (op de zuidwestkant; onder een plat dak), kunt u overwegen tijdelijk in een koeler deel van de woning te gaan slapen. Of rust gewoon lekker uit in de tuin in een hangmat. Dat kan ook zonder ophangmogelijkheid in een hangmat met standaard.

2. Houd de zon buiten

De meest effectieve manier om de warmte buiten te houden is om buitenzonwering te gebruiken. Een zonnescherm dus. Die voorkomt dat het zonlicht uw woning binnenkomt. Want wanneer dit wel gebeurt, wordt het zonlicht in uw woning omgezet in warmte. En dat willen we nu juist voorkomen. Het sluiten van de gordijnen werkt ook, maar is veel minder effectief. Op het moment dat het zonlicht wordt tegengehouden is het zonlicht al in uw woning en wordt alsnog omgezet in warmte. Vooral donkere gordijnen zijn dan minder effectief, omdat deze gordijnen licht omzetten in warmte. Met een zonnescherm kunt u de warmte een flinke tijd buiten de deur houden. Een goed alternatief is maatwerk raamdecoratie zoals rolgordijnen op maat, bijvoorbeeld dit duo rolgordijn op maat, met goede aan- en afsluiting. Maar op den duur zal de warmte toch uw woning binnenkomen, door het dak en de muren. Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer dan ook lang koel.

3. Gebruik de juiste apparaten

De airco

airco dakraam veluxNatuurlijk zijn er tegenwoordig allerlei zeer effectieve soorten airco’s in de (web)handel, maar in het Nederlandse klimaat loont het meestal niet de moeite om die in een woning vast te installeren. Wel handig is de aircooler. Deze vinding circuleert lucht via een koelelement en zorgt zo voor verkoeling zonder al teveel energie te verbruiken. En dat zonder een gat in de muur te moeten boren! Of u kiest een van de mobiele airco’s. Deze geven net wat meer verkoeling dan een aircooler.

Of ga voor een mobiele smart airconditioner. Deze airco is met 12.000 BTU beduidend sterker dan de gemiddelde variant. U zet deze met de smartfunctied makkelijk een uur voordat u gaat slapen aan. Een mobiele versie kan uw kamer tot wel 15 graden koeler maken. Combineer zo’n airco met een sealproduct voor afvoer van de warme lucht zoals deze Airco Dakraam Afdichting – Velux.

De ventilator

Natuurlijk zijn er tegenwoordig allerlei zeer effectieve soorten airco’s in de (web)handel, maar in het Nederlandse klimaat loont het meestal niet de moeite om die in een woning te installeren. Wel is de ventilator zeer effectief. Deze maakt het niet kouder bij u in huis, maar brengt de lucht in beweging. Die bewegende lucht zorgt ervoor dat uw lichaam wordt afgekoeld, waardoor u zich direct prettiger voelt.

miniventilator verkoelingVentilatoren zijn er in allerlei maten en prijzen. U kent vast wel de mobiele (ini)miniventilatoren. De meeste ‘draaien’ op batterijen maar sommige passen op je mobiele telefoon. Wel even oppassen met bellen… Kleine ventilatoren  zijn er vanaf € 30 en grote plafondventilatoren vanaf € 80. Het meest ideaal vinden wij de grote, langzaam draaiende exemplaren. Die zetten met weinig lawaai en weinig stroomverbruik de lucht toch flink in beweging. Vooral de plafondventilatoren werken goed. Bovendien hebben deze het voordeel dat ze geen ruimte in beslag nemen. Nadeel is weer dat ze vooral bedoeld zijn om blijvend te monteren en tja, het grootste deel van het jaar hangt deze er dus voor niets. U vindt de ventilatoren ook op internet met een snelle levering, bijvoorbeeld hier bij webwinkel bol.com. Dat scheelt een hoop gesjouw met die warmte.

Het is nu nog niet duidelijk og het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met COVID-19. Gebruik daarom beter geen ventilatoren in gemeenschappelijke ruimten.

Bij alle tips die we vonden over warmtebestrijding kwamen veel variaties tegen op het volgende: de combinatie van een ventilator met ijs! Hierbij wordt de lucht die van de ventilator afkomt langs ijsblokken geleid, waardoor de lucht afkoelt:

Kent u de truc met ventilator?
Een simpele manier is de volgende: u vult drie limonadeflessen (petflessen) voor 90% met water en vriest deze in. Wanneer ze bevroren zijn zet u deze voor de (staande) ventilator en de lucht wordt gekoeld uw woning ingeblazen. Zet wel een (afwas)bak onder de flessen, omdat bij het ontdooien condens van de flessen afdruipt.

De waterverstuiver

Een eerdere lezerstip is de ‘water sprayer’. Een spuitbusje- of fles met water voor directe verkoeling. Bijvoorbeeld deze water sprayer met een drukpomp. Na een paar keer pompen geeft een druk op de knop direct een verfrissende nevel. Of gebruik een hervulbare waterspuit sprayfles. Maar bij de drogist zijn ook verschillende (wegwerp) verstuivers als spuitbusje verkrijgbaar.

Sommige apparaten liever niet gebruiken

U heeft het niet altijd door, maar veel apparaten zijn warmtebronnen. De wasdroger, de strijkbout, de stofzuiger en het fornuis of de oven zijn regelrechte veroorzakers van warmte. Laat het strijkwerk een paar dagen liggen, tot wanneer de ergste warmte voorbij is. Kook geen warme maaltijd, maar maak koude salades of kook buiten, bijvoorbeeld op de barbecue. Gebruik dan ondanks de warmte wel goede BBQ handschoenen.

Ten slotte

Het RIVM geeft actuele antwoorden op vragen over hitte en COVID-19. Heeft u nog andere tips rond verkoeling die goed werken om het leven op hete dagen aangenaam te houden? Noteer ze hieronder, zodat ook anderen ze kunnen gebruiken. Wij wensen u een mooie zomer toe met de beste verkoeling! Vergeet daarbij niet verstandig te zonnen en om van het mooie weer te genieten, leest u in dit bericht over zeven innovatieve hulpmiddelen die u waarschijnlijk nog niet kent…

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over verkoeling? Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

 

Deel dit artikel
12 reacties op “Hittegolf? Zo houdt u het koel!
  1. Wil Peters schreef:

    Een frisdrankfles met koud water tegen je aan leggen zorg voor flinke koeling.
    Flessen koelen in de koelkast (water niet bevroren tegen de huid, dat geeft brandblaren). Handig en heel goedkoop.

  2. Bijsterplicht schreef:

    Een natte theedoek in de nek leggen, koelt ook af.

  3. Pier schreef:

    Uw opmerking over de beperkte bruikbaarheid van airco in ons klimaat is de halve waarheid. Een moderne airco is ook een warmtepomp. Je gebruikt hem het hele jaar door als bijverwarming, om een ruimte snel op te warmen, om de lucht te drogen, als permanente ventilator en als koeling op warme dagen. Kortom, bij ons draait de airco bijna elke dag. Meestal voor verwarming, omdat een warmtepomp een zeer energiezuinige manier is om warmt op te wekken.

  4. Marij schreef:

    Wat ook helpt en geen lawaai maakt:
    plaats een simpele langwerpige plantenbak in de raamopening; vul hem met water; hang een vochtige doek( katoen of badstof) in het raam (bovenaan met knijpers aan de gordijnrail); zorg dat de onderkant in het water in de plantenbak hangt.
    De lucht van buiten koelt af door de natte doek want het water in de doek verdampt en verdampen vraagt om warmte

  5. Joost schreef:

    Koken buiten op barbecue. Dan wel op gas of elektra. Bbq op hout of houtskool zet hele buurt in rook en stank.Niet gezond. Vooral niet voor ouderen en kinderen en mens met luchtwegproblemen. Zij moeten naar binnen vluchten tijdens momenten dat zij verkoeling kunnen vinden in de tuin. Bovendien asociaal om zo met buren om te gaan.

  6. Els Nuchelmans schreef:

    De meeste mensen hebben wel een hittepit in huis, die kan je ook in de vriezer leggen en na een paar uur een heerlijke koele hittepit in je nek of om je middel!

  7. Jochem van Mill schreef:

    En dan nu de allerbeste oplossing die niet alleen binnenshuis werkt maar ook als je naar buiten gaat: een koelvest!

  8. apapoe schreef:

    Ik heb een opblaasbaar peuterbadje gekocht, van 5 euro. Zet ik in de woonkamer als het echt 30 graden wordt, vul ik met water en ijs, ventilator erop, en ik heb het lekker coooooool (Als ik er in zit haha).
    Verder, snachts trek ik een nat tshirt aan, natte sokken, en ga ik mee in bed liggen. En bij Big Bazaar(niet bij DE Big Bazaar), kan je soort van ijs matjes kopen, zijn 1 euro per stuk, Invriezen, en kan je snachts op liggen!
    Enneuh… Wonen aan de kust heeft ook zin!
    Daar is het sowieso altijd een stuk cooler dan in Utrecht.

    Oh ja, en idd ramen DICHT!! Zelfs 1 kiertje is al genoeg om de warmte naar binnen te laten komen!!

    Oh en voor die muggenellende: Ventilator bij je hoofd! Dat houdt muggen weg, want muggen hebben een vreselijke hekel aan wind!
    Al die apparaatjes en die luchtjes houden muggen echt niet weg. Je denkt dat misschien, omdat het op de verpakking staat, maar dat is echt niet zo. Dat zijn verkoperstruckjes. Meer niet.

  9. Maaike schreef:

    Ik drink vooral lekker veel water. Ik probeer af te vallen en voldoende water drinken helpt ook mijn stofwisseling. Win-win dus!

  10. Juul en Pauline schreef:

    Ga zwemmen bij vriendinnen met een andere vriendin zodat het gezellig en koud wordt

  11. Jort schreef:

    Om de ervaring van te krijgen helpt het ook om pepermuntgeur in huis te verspreiden, dat voelt fris aan en zo denk je dat het koelers is.

  12. Jorg schreef:

    Veel water drinken en in de schaduw blijven is ook belangrijk. Verder zet ik in huis altijd een geurapparaat aan met pure pepermunt olie, dan voelt het echt alsof het veel koeler is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: