Hoe word ik 100? Prettig ouder met vijf tips

prettig ouder 100[Gastbijdrage] Begin dit jaar woonden er circa 2.200 honderdplussers in Nederland. Ruim tweemaal zoveel als twintig jaar geleden. Naar verwachting blijft hun aantal fors toenemen. Rond 2030 zal het aantal weer verdubbeld zijn, aldus Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam, CBS-ambassadeur. In de toekomst worden steeds meer mensen 100 jaar. Wat zijn nu tips om prettig 100 te worden?

Heeft u zelf nog meer suggesties voor prettig ouder worden? Deel die onder dit artikel!

Unieke levenslessen

prettig ouder levenslessenIk sprak dit voorjaar met 26 mensen van 100 jaar of ouder. Dat waren stuk voor stuk prachtige gesprekken. De verhalen heb ik gebundeld in het boek 100% leven. Levenslessen van honderdplussers en is in september uitgekomen. Als er één ding is dat ik bevestigd heb gezien in de gesprekken met de  ouderen is het dat ze allemaal uniek en verschillend zijn.

“…Een prachtige bundeling van indrukwekkende, waardige en ontroerende verhalen, verteld door mensen met meer dan honderd jaar levenservaring en wijsheid. Leuk en leerzaam om te lezen. Oud worden is niet altijd makkelijk en niet altijd leuk, maar deze prachtige verhalen laten zien dat het wel heel mooi kan zijn!’ | Wouter van Soest, directeur ActiZ, organisatie van zorgondernemers

Zij delen natuurlijk wel het tijdperk waarin zij zijn opgegroeid en daardoor hebben zij zeker een aantal dingen gemeen. Zij behoren tot de zogenoemde vooroorlogse generatie (geboren tussen 1910 en 1930). Ze zijn gevormd door de crisis van de jaren dertig en hebben de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Over het algemeen zijn mensen van deze generatie bescheiden, sober, spaarzaam en berustend. In de praktijk verschillen zij enorm van elkaar. Toch hebben zij ook wat overeenkomsten…

Vijf tips:

1. Blijf nieuwsgierig

Het viel me op dat nagenoeg alle honderdplussers die ik heb gesproken nieuwsgierig zijn. Zij lezen de krant, kijken het journaal en actualiteitenprogramma’s of laten zich op een andere manier informeren.

2. Wees eigenwijs

Verder hebben de ouderen die ik gesproken heb met elkaar gemeen dat zij graag hun eigen gang gaan. Zij lijken zich niet veel aan te trekken van wat anderen over hen zeggen. En hun familieleden zeggen ook dat ze eigenwijs zijn. Ik was onder de indruk van de mantelzorgers die ik tegenkwam. De ouderen zijn erg blij met de hulp die zij krijgen en waarderen het enorm.

3. Houd je netwerk op orde

Een enkeling geeft aan zich alleen te voelen maar de meeste hebben een mooi netwerk om zich heen van familie,  vrienden en kennissen en zijn daar dankbaar voor.

4. Zoek activiteiten

Verder werd me duidelijk dat alle ouderen een activiteit hebben waar zij blij van worden, een doel in het leven. Bij de ene oudere was het breien van kerstengeltjes een dagelijks doel, bij de ander het maken van de agenda voor een weekblad en voor weer een ander het bezoeken van een tentoonstelling. Sommigen hebben erg nare gebeurtenissen meegemaakt, zoals het verliezen van dierbaren of traumatische oorlogservaringen. Zij zijn erin geslaagd om door te gaan.

Direct activiteiten zoeken en vinden >>

5. Heb humor

Over het algemeen hebben de ouderen die ik heb gesproken een positieve instelling. En een flinke dosis relativeringsvermogen en humor. De zonnige blik op het leven heeft bij vele ouderen wolken doen verdwijnen.

Hoe wordt u prettig ouder?

Prettig ouder Yvonne Witter

Kortom, dit zijn mijn vijf tips die kunnen helpen bij het prettig ouder worden. Meer informatie kunt u lezen in mijn blog op de site van Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) en mijn boekHeeft u nog andere tips of wilt u uw ervaring delen met de lezers van Alleszelf.nl? Dat kan, heel graag onderaan dit bericht.

Lees meer over een lang, gelukkig leven in dit bericht over Ikigai.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over prettig ouder worden? Schrijf u HIER in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Yvonne Witter (1972) is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: burgerinitiatieven, woonvariaties, eenzaamheid, welzijn, dementie, trends en innovaties in wonen, zorg en welzijn. Yvonne studeerde sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten. Na haar studie is zij werkzaam geweest bij de landelijke ouderenorganisatie Unie KBO als beleidsmedewerker Wonen en Zorg. Verder schreef en schrijft zij graag blogs, artikelen voor (vak)bladen, diverse (kinder)boeken en is actief lid van het internationaal netwerk oudere migranten Eniec en bestuurslid bij stichting Art Age. Zij houdt regelmatig en met veel plezier lezingen over wonen, zorg en welzijn. En organiseert bijeenkomsten, excursies naar innovatieve projecten en verbindt mensen en organisaties met elkaar.

6 reacties op “Hoe word ik 100? Prettig ouder met vijf tips
  1. Marika Smits schreef:

    Ik vind het wel een beetje gemeen. Het is absoluut niet waar dat je het echt in de hand hebt om 100+ te worden. Voor veel mensen niet mogelijk. En niet eens mogelijk om leuk 80 te worden. Sorry, ik schrijf er zelf ook over, ook voor senioren. Doe je best, doe al wat mogelijk is, maar er zijn grenzen en elk mens heeft zijn eigen grenzen en te accepteren wat mogelijk is. Niet wat onmogelijk of inhaalbaar is. Leuk maar niet realistisch. Ik heb zelf ook verschillende 100-jarigen gesproken, en dat zijn spekkopers als ze zo lang een leuk leven hebben kunnen hebben.

  2. E. van Galen schreef:

    Fijn om de tips te lezen. Heel herkenbaar voor mij, hoewel ik 85 ben en geen 100.
    Sober en spaarzaam ben ik jammer genoeg niet maar daardoor kan ik er ook wel van genieten.

  3. Anton Go schreef:

    Prima artikel!! Ik ben nu 79 jaar en doe nog steeds exportzaken naar het Verre Oosten. Ik ben sinds 1962 actief in de diervoeder industrie en sinds 1982 zelfstandig exportconsulent!
    Uw wijze raadgevingen onderschrijf ik volledig…Hou je Grijze cellen actief…dat houdt je jong van Geest en leden!!
    Overigens was ik jaargenoot van Wim Kok op Nijenrode (’56-’58)

  4. Louis van Rietschoten schreef:

    Ik weet nog wel meer punten om prettig ouder te worden:
    6. Voldoende financiële middelen om eventuele noodzakelijke zorg mee te kunnen bekostigen.
    7. Voldoende financiële middelen om op vakantie te kunnen gaan voor ontspanning.
    8. Voldoende financiële middelen om een gezond dieet te kunnen bekostigen wat noodzakelijk is om gezond oud te worden en te blijven.
    9. Voldoende financiële middelen te hebben om van een zorgeloze oude dag te kunnen genieten.

    En zo kan ik wel even doorgaan. Wanneer je van een AOW inkomen aangevuld met een jarenlang niet geïndexeerd pensioentje moet leven ontbreken mij helaas die financiële middelen om bovenstaande te realiseren. Ik ben nu 72, een lichaam versleten, en hoop niet dat ik de 100 jaar hiermee hoef mee te maken.

  5. Gerda Bultstra schreef:

    Ik werk met een mevrouw van 99 jaar die graag 100 wil worden. Ze heeft je boek van a tot z gelezen. Ze vond het heel herkenbaar. Vooral dat je actief blijft en geïnteresseerd in de dingen en mensen om je heen. Ze leest zelf iedere dag de krant. Ook vond ze het leuk zoveel te lezen over wat de 100-jarigen hadden meegemaakt in hun leven.

  6. Iet Dik-Schouwink schreef:

    Ik ben vrouw en 20 juli 2022 91jaar geworden. Ik heb voor mijn verjaardag een bucketlist gemaakt met wat ik allemaal nog wil doe zoals museum bezoek, een dagje uit, leuke steden bezoeken etc. Ik ga vaak met vier het leven mee. Heerlijk je wordt gehaald voor concert, toneel, bioscoop etc.ik speel nog piano en bridge veel. Wekelijks ga ik naar een gespreksgroep. Al deze activiteiten houden mij jong.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: