Goed slapen zonder pillen met deze negen tips voor nachtrust

goed slapenOuderen slapen minder goed dan anderen. Zij slapen wat minder uren per nacht en bovendien minder vast. Dat zou komen doordat men minder beweging heeft en overdag de tijd neemt om te slapen. En dat is onwenselijk: ’s nachts goed slapen is immers een voorwaarde om overdag fit te kunnen zijn. Er zijn talloze websites over de voordelen van goed slapen en tips om dat te bereiken. Wij maakten een selectie van de belangrijkste tips om fijn te slapen zonder pillen. Wellicht heeft u ook tips? Geef ze dan onder dit artikel aan ons door.

Goed slapen: talloze tips

Het is opmerkelijk hoeveel er op internet te vinden is over slapen en een goede nachtrust. Onderaan dit artikel sommen we deze sites op. Niet zelden is het advies om dan maar pillen te kopen of om een cursus te gaan volgen. Dat kan natuurlijk altijd nog, maar wij bevelen aan om het eerst op een natuurlijke manier te proberen. Geen betere slaap dan een natuurlijke slaap!

Voordelen van een goede nachtrust

Het belang van een goede slaap is onmiskenbaar. Wie goed slaapt, voelt zich de volgende dag lekkerder, kan zich beter concentreren en is tot meer in staat. Immers: lichaam en geest ontspannen zich tijdens de slaap. We voelen dat duidelijk: wie er na een dagje vierdaagselopen helemaal doorheen zit, kan er de volgende dag weer tegenaan. Het lichaam heeft zich ontspannen en hersteld. Geestelijk gebeurt er iets vergelijkbaars: ook hersenen ontspannen zich, zodat ingewikkelde zaken de volgende ochtend eenvoudiger zijn uit te voeren. En daar komt nog iets bij: in onze slaap verwerken en ordenen we onbewust gebeurtenissen, zodat we in de toekomst beter beslissingen kunnen nemen.

Wie niet goed slaapt voelt zich niet alleen minder fit, maar zou volgens het Gezondsheidsplein ook meer kans lopen op een reeks levensbedreigende ziektes, die we hier niet verder zullen bespreken. U zou er alleen maar van wakker liggen.

Negen tips om goed te slapen

    1. Zorg dat u moe wordt. Door overdag voldoende te bewegen (boodschappen doen, wandelen, fietsen) en ook geestelijk bezig te zijn, krijgt het lichaam behoefte aan ontspanning. Het mes snijdt aan twee kanten: door te bewegen voelt u zich fitter en slaapt u beter.
    2. Zorg voor regelmaat. Het is voor het lichaam verwarrend om de ene dag laat naar bed te gaan en de andere dag juist vroeg. Hoezeer het lichaam aan een ritme went merken we bij een jetlag: het kan zelfs weken duren voordat u weer ‘gewoon’ slaapt.
    3. Bereid u zich voor op de slaap. In de laatste uren voor de slaap kunt u beter niet intensief sporten, niet veel eten, geen koolhydraten eten (zoet, graanproducten), niet te veel alcohol drinken, geen e-mails lezen en geen spannende televisie kijken. Vermijd ook fel verlichte ruimten.
    4. Ga niet te vroeg naar bed. Eigenlijk heeft het pas zin om te gaan slapen, wanneer u merkt dat u moe wordt. Ligt u zich in bed af te vragen wat u daar eigenlijk doet, is het beter weer op te slaan en wat te gaan lezen.
    5. Probeer de slaap niet af te dwingen. Denken dat u móet slapen, dat werkt averechts. Laat de slaap over u heen komen en bedenk dat in ieder geval uw lichaam rust heeft. Om uzelf niet te dwingen om te slapen, kunt u de wekker beter uit het zicht zetten.
    6. Zorg voor een donkere en aantrekkelijke slaapomgeving: is het voldoende donker in de slaapkamer, is er frisse lucht? Zet of hang geen televisie in uw slaapkamer (het blauwe felle licht houdt u wakker), lees telefoon en tablet eventueel met de speciale blauw-filter. Als u ’s nacht uit bed moet kunt u beter geen fel licht aandoen, omdat dat uw hersenen activeert. Lees hier meer over de slaapkamer aanpassen.
    7. De basis is een goed bed en matras. Zorg dat u slaapt met optimale (ook verstelbare) steun, kwaliteit en ventilatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Nederlandse Auping boxspring voor duurzaam slaapcomfort tot op de hoogste leeftijd. Een boxspring ventileert extra goed door de open structuur van de veren en de gebruikte materialen. U kunt ook een matrassentest doen.
    8. Een goede luchtvochtigheid is van groot belang voor uw slaap. Hierdoor slaapt u niet alleen dieper en vaster maar wordt u ook nog eens fitter wakker. Zorg voor een luchtvochtigheid van tussen de 30% en 50% en neig iets meer richting de 50%. De juiste luchtvochtigheid is eenvoudig te regelen met een luchtbevochtiger voor in uw slaapkamer.
    9. Ga niet piekeren. Dat lijkt makkelijk gezegd, maar wehttps://www.fitvanbinnen.nl/beste-luchtbevochtiger-slaapkamer/ menen het serieus. Piekeren helpt namelijk niet. Dit in tegenstelling tot het bedenken van een oplossing van iets waar u mee zit. Maar dat kunt u weer beter doen als u fit bent (of misschien wel als u ligt te dromen). De zinloosheid van piekeren wordt mooi verbeeld door de Indische filosoof Gaur Gopal Prabhu in het onderstaande Engelstalige filmpje:

Met andere woorden: maak een onderscheid tussen:

      • problemen die u op kunt lossen en
      • omstandigheden die u zult moeten accepteren.

’s Nachts is het waarschijnlijk lastig om dat onderscheid te maken. Daarom kan het helpen om een notitieblokje naast uw bed te leggen om het probleem op te schrijven en te besluiten daar de volgende dag mee aan de slag te gaan. Een mooi overzicht van technieken om het piekeren te overwinnen is te vinden in het gratis e-book “Kalmeer je gedachten en val in slaap”. U kunt een pdf-bestand naar uw e-mailadres laten toesturen.

Als het slapen toch maar niet wil lukken…

Een goede slaper slaapt snel in en wordt ’s nachts niet te vaak vaak wakker. Maar wat wanneer u ondanks onze tips toch niet kunt slapen? U kunt dan proberen om uzelf technieken aan te leren om in slaap te komen. Bijvoorbeeld een van de technieken uit het boekje “Kalmeer je gedachten” dat we hierboven noemden. Of kijk eens naar deze hulpmiddelen voor een goede nachtrust.

Zo kan een daglichtlamp er dankzij het rode licht voor zorgen dat u eerder in slaap valt. Zo’n lamp geeft verder een energieker en vrolijker gevoel dankzij helder licht in de ochtend. Wanneer het slapen dan nog een probleem blijft, bevelen wij u aan naar de huisarts te gaan. Deze kan afwegen of medicatie zinvol kan zijn.

Meer over goede nachtrust:

slaapwijzer | slaapnodig | slaapinfo | slaapmakend | mijn-slaapgedrag | slaapproblemen. Ook gezondheidssites als dokterdokter en medicomfort besteden hier aandacht aan.

Uw slaaptips

Heeft u nog tips voor ons en de lezers van de nieuwsbrief? Geef deze dan hieronder aan ons door!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over goed slapen zonder pillen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: